Być może słyszałeś to nie bez powodu – grejpfrut jest zdrowy, ale nie dla każdego.

Grejpfrut, owoc cytrusowy, jest bogaty w przeciwutleniacze, potas i błonnik, zarejestrowany dietetyk Erin Palinsky-Wade, dyplomowany dietetyk i autor „2-dniowej diety cukrzycowej”: powiedział „USA Today”.

„Połączenie składników odżywczych zawartych w grejpfrucie, a także niski indeks glikemiczny sprawia, że ​​jest to naprawdę wartościowy owoc, który warto włączyć do diety” – wyjaśniła.

Kiedy coś ma niski indeks glikemiczny, oznacza to, że jest mniejsze prawdopodobieństwo, że spowoduje skok poziomu cukru we krwi.

Grejpfrut nawilża i może nadać skórze blask. czarny dzień – stock.adobe.com

Błonnik

Błonnik zawarty w grejpfrutach ma wiele korzyści dla zdrowia, według medycyny Hopkinsa.

Błonnik może wspomagać zdrowie serca, zmniejszając stany zapalne, zdrowie jelit, zapobiegając zaparciom i stymulując rozwój bakterii, zdrowszy poziom cholesterolu poprzez regulację cholesterolu LDL, a nawet kontrolę wagi, pomagając ludziom czuć się dłużej syci.

Witamina C

Jedzenie jednego całego średniej wielkości grejpfruta może zapewnić 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy, a także zwiększa produkcję kolagenu, dzięki czemu skóra jest mniej pomarszczona.

Nawilżający

Grejpfrut jest bardzo bogaty w błonnik i witaminę C. Africa Studio – stock.adobe.com

Wiadomo również, że grejpfrut nadaje skórze blasku, ponieważ zawiera dużo wody i nawilża.

„Kiedy jemy nawilżającą żywność, a także pijemy wystarczającą ilość wody, nasza skóra staje się bardziej promienna i pełna blasku” – wyjaśniła Palinsky-Wade.

Kto nie powinien jeść grejpfrutów?

Grejpfrut jest kwaśny i może zaostrzyć objawy u osób z problemami trawiennymi, takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy.

Osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka, zwane zapaleniem błony śluzowej żołądka lub wrzód, czyli ból rozwijający się na błonie śluzowej żołądka, jelita cienkiego lub przełyku, również mogą chcieć unikać grejpfrutów, wyjaśniła medycyna Hopkinsa.

Grejpfrut może reagować z niektórymi lekami. Rogera Ashforda – stock.adobe.com

Grejpfrut może również wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, ponieważ może blokować enzym, który pomaga organizmowi rozkładać leki.

Leki te obejmują leki obniżające poziom cholesterolu atorwastatynę, lowastatynę i symwastatynę, lek na alergię feksofenadynę, lek na ciśnienie krwi nifedypinę i lek immunosupresyjny cyklosporynę.

źródło