
Prezes CABIA Tom Manzo dołączył do programu „Fox & Friends”, aby omówić, w jaki sposób podniesienie płacy minimalnej wpłynęło na branżę fast food, w obliczu konieczności pozbycia się tysięcy osób z pracy.
Po tym, jak w Kalifornii na początku tego roku wprowadzono nowe prawo podwyższające płacę minimalną dla pracowników restauracji typu fast food, większość restauracje podniosły ceny i skrócić godziny pracy pracowników, zgodnie z niedawnym raportem Employment Policies Institute.
Niektórzy bardziej niż kiedykolwiek myślą o ekspansji poza granice stanu.
Od kwietnia, kiedy ustawa weszła w życie, 98% ankietowanych restauracji stwierdziło, że już podniosło ceny dań w menu, a 93% planuje to zrobić w przyszłym roku. Ponadto 89% zgłosiło już zmniejszenie liczby godzin pracy pracowników, a 87% planuje to zrobić w przyszłym roku.
Według badania 70% lokali gastronomicznych musiało już dokonać cięć kadrowych lub konsolidacji stanowisk. Co więcej, 74% planuje to zrobić w przyszłym roku, jak wykazało badanie.
Od kwietnia, kiedy ustawa weszła w życie, 98% ankietowanych restauracji stwierdziło, że podniosło już ceny dań w menu. (iStock / iStock)
Employment Policies Institute przeprowadził w ciągu ostatnich dwóch miesięcy ankietę wśród 182 właścicieli restauracji o ograniczonej działalności w stanie, aby uzyskać lepszy obraz wpływu nowego prawa.
Podnosząc ceny w menu, restauracje zdają sobie sprawę, że ich ruch w pewnym stopniu ucierpi. Zmusza to ponad połowę z nich do rozważenia ekspansji poza Kalifornię.
Siedemdziesiąt cztery procent ankietowanych stwierdziło, że istnieje większe prawdopodobieństwo zamknięcia ich restauracji.
Ustawodawstwo, które weszło w życie wejście w życie w Kalifornii 1 kwietnia zwiększa minimalną płacę dla restauracji, które mają co najmniej 60 lokalizacji w całym kraju, z wyjątkiem tych, które wypiekają i sprzedają własny chleb, z 16 do 20 dolarów. To odpowiada rocznej pensji w wysokości 41 600 dolarów.
Według Biura Statystyki Pracy, w 2022 r. przeciętne wynagrodzenie pracownika restauracji typu fast food w USA wyniosło 13,43 dolara za godzinę, podczas gdy w Kalifornii wyniosło ono 16,60 dolara za godzinę.

Według Biura Statystyki Pracy, w 2022 r. przeciętne wynagrodzenie pracownika restauracji typu fast food w USA wyniosło 13,43 dolara za godzinę, podczas gdy w Kalifornii wyniosło ono 16,60 dolara za godzinę. (Justin Sullivan/Getty Images / Getty Images)
Gubernator Gavin Newsom podpisał ustawę AB 1228 we wrześniu, stwierdzając wówczas, że „w Kalifornii mieszka ponad 500 000 pracowników fast-foodów, którzy od dziesięcioleci walczą o wyższe płace i lepsze warunki pracy”.
Oprócz podwyżek płacUstawa powołała także „Radę Fast Foodów”, składającą się z przedstawicieli pracowników i pracodawców, która może zatwierdzać dalsze podwyżki płac i ustalać normy warunków pracy.
OTRZYMAJ FOX BUSINESS W PODRÓŻY, KLIKAJĄC TUTAJ
Po wejściu ustawy w życie, wkrótce potem, lokale gastronomiczne zaczęły zwalniać pracowników, a nawet zamykać lokale, aby uniknąć możliwych konsekwencji finansowych – dotyczy to w szczególności sieci pizzerii.

Loga MOD Pizza na ich restauracji w Leicester Square. (Dae Rushen/SOPA Images/LightRocket przez Getty Images / Getty Images)
A Nowy Jork Post Śledztwo wykazało również, że niektóre sieci fast-foodów w rejonie Los Angeles podniosły ceny, gdy ustawa weszła w życie 1 kwietnia, w tym Burger King, należący do Restaurant Brands International, Hart House i niektóre lokale In-N-Out.
W przygotowaniu niniejszego reportażu pomógł Breck Dumas z FOX Business.








