Wpływ płacy minimalnej w fast foodach: wyższe ceny, krótsze godziny pracy

Po tym, jak w Kalifornii na początku tego roku wprowadzono nowe prawo podwyższające płacę minimalną dla pracowników restauracji typu fast food, większość restauracje podniosły ceny i skrócić godziny pracy pracowników, zgodnie z niedawnym raportem Employment Policies Institute.

Niektórzy bardziej niż kiedykolwiek myślą o ekspansji poza granice stanu.

Od kwietnia, kiedy ustawa weszła w życie, 98% ankietowanych restauracji stwierdziło, że już podniosło ceny dań w menu, a 93% planuje to zrobić w przyszłym roku. Ponadto 89% zgłosiło już zmniejszenie liczby godzin pracy pracowników, a 87% planuje to zrobić w przyszłym roku.

SIECI SPOŻYWCZE W KALIFORNII ZWALNIAJĄ PRACOWNIKÓW PRZED WEJŚCIEM W ŻYCIE NOWEGO PRAWA O PŁACY MINIMALNEJ

Według badania 70% lokali gastronomicznych musiało już dokonać cięć kadrowych lub konsolidacji stanowisk. Co więcej, 74% planuje to zrobić w przyszłym roku, jak wykazało badanie.

Od kwietnia, kiedy ustawa weszła w życie, 98% ankietowanych restauracji stwierdziło, że podniosło już ceny dań w menu. (iStock / iStock)

Employment Policies Institute przeprowadził w ciągu ostatnich dwóch miesięcy ankietę wśród 182 właścicieli restauracji o ograniczonej działalności w stanie, aby uzyskać lepszy obraz wpływu nowego prawa.

Podnosząc ceny w menu, restauracje zdają sobie sprawę, że ich ruch w pewnym stopniu ucierpi. Zmusza to ponad połowę z nich do rozważenia ekspansji poza Kalifornię.

Siedemdziesiąt cztery procent ankietowanych stwierdziło, że istnieje większe prawdopodobieństwo zamknięcia ich restauracji.

Ustawodawstwo, które weszło w życie wejście w życie w Kalifornii 1 kwietnia zwiększa minimalną płacę dla restauracji, które mają co najmniej 60 lokalizacji w całym kraju, z wyjątkiem tych, które wypiekają i sprzedają własny chleb, z 16 do 20 dolarów. To odpowiada rocznej pensji w wysokości 41 600 dolarów.

WŁAŚCICIEL RESTAURACJI BOI SIĘ, ŻE KALIFORNIAJSKIE PRAWO DOTYCZĄCE PŁACY MINIMALNEJ JEST „CICHYM PODATKIEM” DLA KONSUMENTÓW I „UPADAJĄCYCH” FIRM

Według Biura Statystyki Pracy, w 2022 r. przeciętne wynagrodzenie pracownika restauracji typu fast food w USA wyniosło 13,43 dolara za godzinę, podczas gdy w Kalifornii wyniosło ono 16,60 dolara za godzinę.

Restauracja McDonald's w Kalifornii

Według Biura Statystyki Pracy, w 2022 r. przeciętne wynagrodzenie pracownika restauracji typu fast food w USA wyniosło 13,43 dolara za godzinę, podczas gdy w Kalifornii wyniosło ono 16,60 dolara za godzinę. (Justin Sullivan/Getty Images / Getty Images)

Gubernator Gavin Newsom podpisał ustawę AB 1228 we wrześniu, stwierdzając wówczas, że „w Kalifornii mieszka ponad 500 000 pracowników fast-foodów, którzy od dziesięcioleci walczą o wyższe płace i lepsze warunki pracy”.

Oprócz podwyżek płacUstawa powołała także „Radę Fast Foodów”, składającą się z przedstawicieli pracowników i pracodawców, która może zatwierdzać dalsze podwyżki płac i ustalać normy warunków pracy.

OTRZYMAJ FOX BUSINESS W PODRÓŻY, KLIKAJĄC TUTAJ

Po wejściu ustawy w życie, wkrótce potem, lokale gastronomiczne zaczęły zwalniać pracowników, a nawet zamykać lokale, aby uniknąć możliwych konsekwencji finansowych – dotyczy to w szczególności sieci pizzerii.

W stronę pizzy

Loga MOD Pizza na ich restauracji w Leicester Square. (Dae Rushen/SOPA Images/LightRocket przez Getty Images / Getty Images)

A Nowy Jork Post Śledztwo wykazało również, że niektóre sieci fast-foodów w rejonie Los Angeles podniosły ceny, gdy ustawa weszła w życie 1 kwietnia, w tym Burger King, należący do Restaurant Brands International, Hart House i niektóre lokale In-N-Out.

W przygotowaniu niniejszego reportażu pomógł Breck Dumas z FOX Business.

źródło