Rozmowa o zdrowiu | Jak kontrolowanie spożycia soli może pomóc Hindusom żyć dłużej

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie mniej niż 5 gramów soli dziennie. W niedawnym badaniu modelowym przeprowadzonym przez organ ONZ ds. zdrowia stwierdzono, że szacunkowo 300 000 zgonów z powodu chorób układu krążenia (CVD) i przewlekłej choroby nerek (CKD) można by uniknąć w ciągu 10 lat, gdyby Indie zastosowały się do wymagań Światowej Organizacji Zdrowia dotyczących sodu w punkty odniesienia.

PREMIA
Żywność pakowana jest już głównym źródłem spożycia sodu w krajach o wysokich dochodach, a coraz częściej w krajach o niskim i średnim dochodzie.

Badanie opublikowane w „Zdrowie publiczne” w czasopiśmie Lancet przewidział znaczne korzyści zdrowotne i oszczędności w ciągu pierwszych dziesięciu lat lat, zapobiegając 1,7 miliona zdarzeń CVD (tj. zawałów serca i udarów mózgu) oraz 700 000 nowych przypadków PChN, przy oszczędnościach w wysokości 800 milionów dolarów.

Według wcześniejszych szacunków Hindusi spożywają co najmniej dwukrotnie większą ilość soli zalecaną przez organ ONZ ds. zdrowia.

Według WHO wysokie spożycie sodu jest obecnie głównym czynnikiem ryzyka śmierci i niepełnosprawności na świecie. W związku z tym WHO zaleca zmniejszenie spożycia sodu w populacji poprzez wprowadzenie wskaźników ograniczających zawartość sodu w pakowanej żywności.

Żywność pakowana jest już głównym źródłem spożycia sodu w krajach o wysokich dochodach, a coraz częściej w krajach o niskim i średnim dochodzie. Z badania wynika, że ​​obecnie Indie nie mają krajowej strategii ograniczenia spożycia sodu, mimo że populacja spożywa dwukrotnie większą niż zalecana ilość sodu i zwiększa się ilość pakowanej żywności.

Autorzy stwierdzili w artykule, że ich dane modelowe stanowią mocny argument, aby Indie nakazały wdrożenie wskaźników referencyjnych WHO dotyczących sodu, zwłaszcza że spożycie pakowanej żywności w tym kraju stale rośnie.

Nie można zaprzeczyć, że żywność o znikomej lub żadnej wartości odżywczej zyskuje w kraju coraz większą popularność, a co za tym idzie, jest łatwo dostępna na rynku. Rozpoczęły się represje ze strony rządu, gdy krajowy organ regulacyjny ds. bezpieczeństwa żywności – indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów (FSSAI) – podkreślił potrzebę lepszego etykietowania pakowanej żywności, aby konsumenci mogli dokonać świadomego wyboru.

W oświadczeniu rządowym wydanym w lipcu tego roku ministerstwo zdrowia Unii stwierdziło: „FSSAI zatwierdziło propozycję umieszczania informacji o wartości odżywczej dotyczących całkowitego cukru, soli i tłuszczów nasyconych pogrubionymi literami i stosunkowo zwiększonym rozmiarem czcionki na etykietach pakowanych produktów spożywczych”.

„Decyzja o zatwierdzeniu nowelizacji przepisów dotyczących bezpieczeństwa i standardów żywności (etykietowanie i ekspozycja) z 2020 r. w zakresie oznaczania informacji o wartości odżywczej została podjęta na 44. posiedzeniu Urzędu ds. Żywności. Poprawka ma na celu umożliwienie konsumentom lepszego zrozumienia wartości odżywczej spożywanego produktu i podejmowania zdrowszych decyzji” – stwierdzono.

Organ regulacyjny ds. bezpieczeństwa żywności uznał również, że oprócz umożliwienia konsumentom dokonywania zdrowszych wyborów zmiana ta przyczyni się również do wysiłków mających na celu zwalczanie wzrostu liczby chorób niezakaźnych w dłuższej perspektywie.

Przed nami jeszcze długa droga, ale podejmowane są już pierwsze kroki we właściwym kierunku, aby promować zdrowie i dobrostan publiczny.

Czy jesteś krykietem…

Zobacz więcej

Kontynuuj czytanie dzięki subskrypcji HT Premium

Daily E Paper I Artykuły premium I Brunch E Magazine I Daily Infografiki

freemium

źródło