McDonald's zaprzestał sprzedaży hamburgerów Quarter Pounder w około jednej piątej swoich restauracji w USA w związku z dochodzeniem federalnych urzędników ds. zdrowia epidemia E. coli która spowodowała chorobę prawie 50 osób w 10 stanach, w tym jedną śmierć.
W środę rzecznik McDonald's powiedział, że sieć fast foodów sprzedała około 1 miliona ćwierćfuntówek w okresie, w którym wystąpiły choroby. Firma stwierdziła, że wierzy, że więcej osób zachorowałoby, gdyby zanieczyszczenie pochodziło od samych pasztecików, i dodała, że przyczyną może być cebula użyta do burgerów.
We wtorek amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom połączył McDonald's Hamburgery Quarter Pounder do wybuchu epidemii, która wywołała chorobę wśród mieszkańców Kolorado, Nebraski i innych stanów górskich i zachodnich. Większość osób, które zachorowały, przyznało, że jadło ćwierćfuntówki z McDonald’s, a śledczy pracują nad potwierdzeniem, który składnik żywności jest skażony – wynika z Do CDC.
Co mogło spowodować epidemię E. coli?
Cesar Piña, dyrektor ds. łańcucha dostaw firmy w Ameryce Północnej, powiedział we wtorek we wtorkowym oświadczeniu, że wstępne dochodzenie firmy sugeruje, że niektóre choroby wywołane bakterią E. coli mogą być powiązane z siekaną cebulą używaną w ćwierćfuntowcu.
Według rzecznika firmy hamburgery McDonald's gotuje się w temperaturze 175 stopni, czyli powyżej 160 stopni potrzebnej do zabicia bakterii E. coli.
Jednakże posiekana cebula używana jako dodatek do burgerów Quarter Pounder sprzedawanych w dotkniętym regionie nie była gotowana i pochodziła od jednego dostawcy.
„Jeśli to jest źródło, będzie to pierwszy raz, kiedy cebula będzie nosicielem tego szczepu E. coli” – powiedział rzecznik.
McDonald's usunął posiekaną cebulę i ćwierćfuntowe paszteciki wołowe ze swoich lokalizacji w Kolorado, Kansas, Utah, Wyoming oraz części Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Nowy Meksyk i Oklahoma.
Do tej pory zgłoszono ogółem 49 przypadków cewek E. powiązanych z ćwierćfuntowcami. CDC stwierdziło, że większość przypadków zachorowań wystąpiła w Kolorado i Nebrasce – w pierwszym przypadku 26 osób zachorowało, a w drugim dziewięć zachorowało. CDC podało, że spośród 26 osób, które zachorowały w Kolorado, zmarła jedna starsza osoba dorosła. Urzędnicy ds. zdrowia w Utah i Wyoming zgłosili po cztery choroby. Inne stany zgłaszające choroby to Iowa, Kansas, Missouri, Oregon i Wisconsin.
Co najmniej 10 osób trafiło do szpitala. Choroby rozpoczęły się pod koniec września, a ostatni przypadek miał miejsce 11 października.
Według CDC jedno dziecko jest hospitalizowane z powodu zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), poważnej choroby, która może powodować niewydolność nerek.
Co warto wiedzieć o E. Coli
Ustalenie, czy u chorej osoby występuje epidemia, zajmuje zwykle od trzech do czterech tygodni. Większość osób zakażonych wytwarzającą toksynę E. coli doświadcza silnych skurczów żołądka, biegunki i wymiotów. Większość wraca do zdrowia bez leczenia po pięciu do siedmiu dniach.
Zaleca się skontaktowanie się ze swoim lekarzem w przypadku zjedzenia ćwierćfuntera McDonald's i wystąpienia ciężkiej choroby Objawy E. colinastępująco:
- Biegunka i gorączka wyższa niż 30°C
– Biegunka utrzymująca się dłużej niż 3 dni, która nie ustępuje
– Krwawa biegunka - Wymiotuje tak dużo, że nie można powstrzymać płynów
- Objawy odwodnienia, takie jak:
– Zmniejszone oddawanie moczu
– Suchość w ustach i gardle
– Zawroty głowy podczas wstawania
Akcje McDonald's spadły w środę o 5,4%.
Wybuch epidemii nie jest pierwszą powiązaną ze Złotymi Łukami. W 2018 roku wybuchła epidemia choroba jelit związane z sałatkami z McDonald's zachorowało ponad 500 osób w kilkunastu stanach.