McDonald's próbuje uspokoić klientów po śmiertelnej epidemii bakterii E. coli

McDonald's powiedział w środę, że klienci powinni czuć się pewnie, zamawiając w jego restauracjach pomimo m.in śmiertelna epidemia E. coli powiązany z Quarter Pounders.

Prezydent McDonald's USA Joe Erlinger powiedział w wywiadzie dla programu „Today”, że firma usunęła ćwierćfuntówkę ze swojego menu w 10 stanach, w których zachorowały dziesiątki osób, a także w kilku innych stanach.

Wstępne dochodzenie przeprowadzone przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków sugeruje, że surowa cebula podawana w ćwierćfuntowcach jest prawdopodobnym źródłem skażenia, a McDonald's stwierdził, że jego wstępne ustalenia sugerują, że niektóre ze zgłoszonych chorób są powiązane z cebulą pochodzącą od jednego dostawcy. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych prowadzi dochodzenie w sprawie mięsa do hamburgerów.

„Dzisiaj ważne jest to, że podjęliśmy działania mające na celu ochronę amerykańskiego społeczeństwa i promowanie zdrowia publicznego” – powiedział Erlinger. „Jesteśmy pewni, że uda nam się przez to przejść i przywrócimy amerykańskiemu konsumentowi zaufanie do McDonald's”.

Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom poinformowały o wybuchu epidemii późnym wieczorem we wtorek. Stwierdzono, że między 27 września a 11 października zgłoszono 49 infekcji w Kolorado, Iowa, Kansas, Missouri, Montanie, Nebrasce, Oregonie, Utah, Wisconsin i Wyoming. Jedna osoba w Kolorado zmarła, a 10 osób trafiło do szpitala. Wszyscy wspominali o jedzeniu Quarter Pounders, które zawierają burgera wołowego z piklami, posiekaną cebulą i bułką z sezamem.

Okres inkubacji E. coli wynosi tylko kilka dni, więc choroba będzie szybko widoczna dla każdej dotkniętej nią osoby, powiedział Donald Schaffner, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności na Uniwersytecie Rutgers. „Jeśli jadłeś te burgery we wrześniu, a teraz jest połowa października i nie zachorowałeś, prawdopodobnie wszystko jest w porządku” – stwierdził.

Bakterie E. coli znajdują się w jelitach zwierząt i występują w środowisku. Zakażenia mogą powodować ciężkie choroby, w tym gorączkę, skurcze żołądka i krwawą biegunkę. Osoby, u których wystąpią objawy zatrucia E. coli, powinny natychmiast zgłosić się do lekarza i powiedzieć lekarzowi, co zjadły.

Erlinger powiedział, że możliwe jest, że zanieczyszczony produkt przedostał się już przez łańcuch dostaw McDonald's. Dodał jednak, że firma będzie ściśle współpracować z rządem i uczestniczyć w dochodzeniu. Erlinger nie chciał podać nazwy dostawcy ani powiedzieć, czy zaopatruje inne sieci restauracji lub sklepy spożywcze.

Akcje McDonald's spadły na początku środowej sesji o 4,5%.

___

Przyczynił się do tego pisarz AP Health, JoNel Aleccia.

źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here