Powszechne Epidemia E. coli Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) powiązano tę chorobę z produktem McDonald's.
W sumie zachorowało 49 osób w 10 stanach zgłoszonych infekcji po zjedzeniu hamburgera Quarter Pounder z sieci fast foodów – podała agencja w opublikowanym we wtorek ostrzeżeniu dotyczącym bezpieczeństwa żywności.
Dziesięć osób trafiło do szpitala, odnotowano jedną śmierć.
Większość infekcji odnotowano w Kolorado i Nebrasce.
CDC MÓWI, ŻE MCDONALD'S POWIĄZANY Z epidemią E. COLI
McDonald's współpracuje z kilkoma agencje zdrowia — w tym CDC, Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Służba ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności (FSIS) — w celu zbadania, który składnik Quarter Pounders prowadzi do choroby, zauważyło CDC.
W międzyczasie restauracje w niektórych stanach zaprzestały używania ćwierćfuntowych pasztecików wołowych i posiekanej cebuli do czasu zidentyfikowania składnika.
Co to jest E. coli?
E. coli — oficjalnie znana jako Escherichia coli — to: rodzaj bakterii Według CDC można go znaleźć w środowisku, żywności oraz jelitach ludzi i zwierząt.
Harry Kopolovich, lekarz medycyny, kierownik medycyny ratunkowej w Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center, zauważył, że E. Coli jest powszechnie występującą bakterią.
„E. Coli jest naturalną częścią naszego zbiorowego systemu GI” – powiedział Fox News Digital.
„Większość szczepów jest nieszkodliwa i istnieje w naszych jelitach jako część normalnej flory, która wspiera dobro zdrowie układu trawiennego.”
Lekarz przestrzegł, że niektóre podtypy szczepu, w szczególności 0157:H7, mogą powodować poważne choroby i śmierć u części osób.
„Biorąc pod uwagę dużą obecność E. coli w środowisku, może ona łatwo przenosić się z człowieka na człowieka w wyniku niewłaściwych procesów higienicznych” – dodał.
„Biorąc pod uwagę dużą obecność E. coli w środowisku, może ona łatwo przenosić się z osoby na osobę w wyniku niewłaściwych procesów higienicznych”.
Dr Marc Siegel, profesor kliniczny medycyny na Uniwersytecie im Centrum Medyczne Uniwersytetu Nowojorskiego Langone oraz specjalista medyczny Fox News powiedział wcześniej Fox News Digital, że E. coli to bakteria jelitowa, która może rozmnażać się u krów i kurczaków wykorzystywanych na mięso, „zwłaszcza gdy są hodowane w nędzy lub blisko siebie”.
„Ponieważ drób i krowy mięsne są często karmione antybiotykami, aby pomóc im rosnąć i zapobiec infekcjom, pomaga to w hodowli szczepów opornych, które pojawiają się w wyniku nadużywania antybiotyków” – dodał Siegel.
Lekarz stwierdził, że epidemia prawdopodobnie wynikała z niedogotowania mięsa lub mogła rozprzestrzenić się poprzez niegotowane warzywa, takie jak cebula w burgerach.
„Osoby zajmujące się żywnością również mogą go rozprzestrzeniać” – dodał Siegel.
SUPERBAKTERIE WYNIKI Z DUŻYCH BADANIA
Najlepszym sposobem uniknięcia infekcji jest stosowanie „zdrowych i zdroworozsądkowych środków ostrożności” – powiedział Kopolovich.
Należą do nich mycie rąk i dokładna dezynfekcja powierzchni, podczas których przygotowywane jest jedzenie, a także gotowanie żywności do odpowiedniej temperatury, której należy unikać choroba przenoszona przez żywność.
Objawy i leczenie
Objawy choroby E. coli obejmują między innymi silne skurcze żołądka, biegunkę (często krwawą), wymioty, choroba układu oddechowegoWedług CDC infekcje dróg moczowych, gorączka i zapalenie płuc.
„W większości przypadków powoduje skurcze i biegunkę, a nawet krwawe stolce, ale zazwyczaj powrót do zdrowia następuje po około tygodniu” – powiedział Siegel.
Kopolovich zauważył, że po ekspozycji infekcja ma „okres uśpienia lub inkubacji” trwający około trzech dni, ale po spożyciu może on trwać nawet 10 dni.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS
„Większość ludzi wraca do zdrowia bez żadnego leczenia po około pięciu do siedmiu dniach” – powiedział.
Według CDC u niektórych osób zakażonych E. coli może rozwinąć się zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który może prowadzić do niewydolności nerek lub innych powikłań zagrażających życiu.
„Od 15% do 20% dzieci zakażonych STEC rozwinie się powikłanie HUS, które charakteryzuje się nagłym spadkiem poziomu hemoglobiny, liczby płytek krwi i ostrym uszkodzeniem nerek” – Kopolovich powiedział Fox News Digital.
Objawy HUS obejmują skrajne zmęczeniezmniejszone oddawanie moczu i utrata koloru twarzy i dolnych powiek.
KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER ZDROWIA
CDC zaleca obejrzenie a podmiot medyczny za „biegunkę trwającą dłużej niż trzy dni lub biegunkę, której towarzyszy gorączka wyższa niż 30°C, krwawą biegunkę lub wymioty tak obfite, że nie można zatrzymać płynów i oddaje się bardzo mało moczu”.
Według Kopolovicha ludzie powinni również zwrócić się o pomoc lekarską w przypadku bólu brzucha, który nie ustępuje po podaniu Tylenolu (acetaminofenu).
Pacjenci, którzy brać leki lub u których występuje wcześniej schorzenie – takie jak choroba autoimmunologiczna, niewydolność serca lub choroba nerek – może być obarczone większym ryzykiem poważnych powikłań – dodał lekarz.
„Tak naprawdę nie można leczyć antybiotykami, ponieważ kiedy bakterie obumierają, uwalniana jest większa ilość toksyn” – powiedział Siegel. „Musisz więc leczyć wspomagająco i nawilżając”.
Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/health
Fox News Digital poprosiła McDonald's o komentarz.
Dyrektor ds. łańcucha dostaw McDonald's w Ameryce Północnej, Cesar Piña, oświadczył w wewnętrznym oświadczeniu, że firma „podejmuje szybkie i zdecydowane działania” w celu zaradzenia epidemii, i poinformował, że „wstępne ustalenia dochodzenia wskazują, że pewien podzbiór chorób może być powiązany z epidemią posiekana cebula używana w Quarter Pounder i pozyskiwana od jednego dostawcy obsługującego trzy centra dystrybucyjne.”
Breck Dumas z Fox News Digital przedstawił swoje raporty.