Co to jest E. Coli? Lekarz wyjaśnia ogniska i objawy

Ogniska E. coli są dość powszechne, z szacunkową 265 000 chorób i 100 zgonów rocznie w USA. Ale tej bakterii i powodowanej przez nią choroby nie można lekceważyć.

Nie wszystkie szczepy E. coli mogą powodować choroby, ale te, które powodują, mogą być dość nieprzyjemne. E. coli może powodować szereg objawów, od biegunki po infekcje dróg moczowych (UTI) i zazwyczaj rozprzestrzenia się poprzez skażoną żywność lub napoje. Na jakie objawy należy zatem zwrócić uwagę i jak uchronić się przed zachorowaniem na E. coli, zwłaszcza podczas znanej epidemii?

Czytaj dalej, aby uzyskać krótki przewodnik, jak uchronić się przed tą infekcją bakteryjną.

Eksperci przedstawieni w tym artykule:

Laleh GharabaghianMD, jest profesorem klinicznym medycyny ratunkowej w Stanford Health Care.

Mikołaja BellosaMD, jest krajowym dyrektorem medycznym ds. usług rozszerzonej opieki w Quest Diagnostics.

Co to jest E. Coli?

E. coli oznacza Escherichia coli, rodzaj bakterii „występujących w środowisku, żywności, i jelita ludzi i zwierząt” – czytamy w oświadczeniu CDC. Wiele typów E. coli jest nieszkodliwych i nawet korzystneżyjąc w jelitach i pomagając w trawieniu, chroniąc jednocześnie organizm przed innymi drobnoustrojami. Jednak nie wszystkie odmiany są tak pomocne. „Istnieją różne szczepy E. coli, a niektóre z nich są chorobotwórcze, co oznacza, że ​​powodują choroby” – mówi Laleh GharabaghianMD, profesor kliniczny medycyny ratunkowej w Stanford Health Care. Te patogenne szczepy mogą prowadzić do bardzo poważnych chorób, mówi dr Gharahbaghian PS, a nawet mogą spowodować śmierć, jeśli przedostaną się do krwioobiegu i nie będą leczone.

Przyczyny i objawy E. Coli

Możesz zarazić się patogenną bakterią E. coli poprzez spożycie skażonej żywności lub wody. „Rozprzestrzenia się drogą ustno-kałową” – mówi dr Gharahbaghian. Oznacza to, że do zakażenia E. coli może dojść, gdy chorobotwórcze szczepy E. coli przedostaną się z jelit na powierzchnie lub dłonie, a następnie do błon śluzowych danej osoby (np. nosa i ust) lub z jelit do dróg moczowych.

W wielu przypadkach skażenia żywności bakterie E. coli wchodzą w kontakt z żywnością (na przykład wołowiną lub surowymi warzywami) w wyniku praktyk rolniczych lub przetwarzania, zgodnie z Klinika Mayo. W szczególności owoce i warzywa mogą zostać skażone, gdy rosną w pobliżu hodowli zwierząt Mikołaja BellosaMD, krajowy dyrektor medyczny ds. usług rozszerzonej opieki w Quest Diagnostics. „Zanieczyszczone odchody łączą się z wodą deszczową, a ich spływ przedostaje się na pola uprawne” – wyjaśnia. „Dlatego ważne jest, aby zawsze myć owoce i warzywa przed spożyciem, nawet jeśli zamierzasz je ugotować”. (Więcej na ten temat później). E. coli może być także przenoszona z osoby na osobę, mówi, „zwykle poprzez kontakt ręka-usta, a nie pocałunek, kaszel czy normalne interakcje”.

Objawy zakażenia E. coli są różne, ponieważ różne szczepy powodują różne objawy – dodaje dr Gharahbaghian. Objawy najczęstszych szczepów mogą obejmować:

  • Silne skurcze żołądka
  • Biegunka (może być krwawy)
  • Wymioty
  • Gorączka (zwykle poniżej 30 stopni Fahrenheita)
  • Zakażenia układu moczowego, jeśli E. coli przedostaje się z jelit do dróg moczowych
  • Zapalenie opon mózgowych, w rzadkich przypadkachjeśli E. coli przedostanie się do płynu otaczającego mózg

E. coli, która przedostanie się do krwioobiegu, może również wywołać sepsę i wstrząs septyczny, „stan zagrażający życiu wymagający natychmiastowego podania antybiotyków” – mówi dr Gharahbaghian. Innym rzadkim skutkiem jest ciężka infekcja przewodu pokarmowego, która czasami może zakończyć się śmiercią, mówi dr Bellos. Innym rzadkim powikłaniem wywołanym przez E. coli jest zespół hemolityczno-mocznicowy, zagrażająca życiu postać niewydolności nerek, która według badaczy zwykle rozpoczyna się kilkudniową biegunką, często krwawą. Klinika Mayo.

Leczenie E. Coli

Zakażenie E. coli może być łagodne i samoistnie ustąpić, ale inne mogą być ciężkie lub zagrażać życiu. Większość ludzi zaczyna czuć się źle od dwóch do czterech dni po spożyciu bakterii (chociaż choroby mogą rozpocząć się do 10 dni po ekspozycji), a według CDC stan wielu osób poprawia się w ciągu pięciu do siedmiu dni.

„To nie jest bakteria, którą należy ignorować” – podkreśla dr Gharahbaghian. „Może być silny i powodować ciężką chorobę, jeśli nie jest odpowiednio leczony”. Według CDCpowinieneś udać się do lekarza w związku z infekcją E. coli, jeśli doświadczysz:

  • Biegunka lub wymioty trwające dłużej niż dwa dni
  • Gorączka wyższa niż 30 stopni Fahrenheita
  • Krwawa kupa lub siusiu
  • Objawy odwodnienia lub zespołu hemolityczno-mocznicowego

Nie ma lekarstwa na chorobę wywoływaną przez E. coli. Ale leczenie zazwyczaj obejmuje picie wody zapobiegać odwodnieniu i zmęczenie, a także dużo odpoczynku. Lekarz może także przepisać antybiotyki, w zależności od szczepu E. coli, jaki posiadasz, mówi dr Gharahbaghian, albo w formie tabletek doustnych, albo (w przypadku cięższych infekcji) dożylnie.

Chroń się przed E. Coli

Kilka zdrowych nawyków może zmniejszyć ryzyko zachorowania na infekcję E. coli.

  • Myć dłonie. „Najlepszym sposobem uniknięcia choroby wywołanej przez E. coli jest częste dokładne mycie rąk, szczególnie przed jedzeniem” – mówi dr Gharahbaghian. CDC zaleca również mycie rąk mydłem i wodą (lub stosowanie środka dezynfekującego na bazie alkoholu) przed i po przygotowaniu lub zjedzeniu posiłku; po skorzystaniu z łazienki lub zmianie pieluszki; po dotknięciu zwierząt; przed karmieniem niemowlęcia lub małego dziecka; i przed dotknięciem ust niemowlęcia lub małego dziecka lub czegokolwiek, co wchodzi do jego ust (np. smoczka).
  • Dokładnie myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą. Możesz to pominąć, jeśli produkt jest opakowany i widnieje na nim informacja, że ​​żywność została już umyta.
  • Dokładnie ugotuj mięso. W przypadku steków i pieczeni wołowych oznacza to gotowanie do temperatury wewnętrznej co najmniej 145 stopni Fahrenheita. W przypadku mielonej wołowiny i wieprzowiny oznacza to temperaturę wewnętrzną co najmniej 160 stopni Fahrenheita. Pamiętaj, aby sprawdzić temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru spożywczego.
  • Łatwo psującą się żywność przechowuj w lodówce w ciągu dwóch godzin od otwarcia, zakupu lub przygotowania. Obejmuje to żywność taką jak mięso, owoce morza, nabiał, niektóre rodzaje owoców i warzyw oraz gotowane resztki.
  • Bezpiecznie rozmrażaj żywność. CDC zaleca rozmrażanie zamrożonej żywności w lodówce, w zimnej wodzie lub w kuchence mikrofalowej, ponieważ rozmrażanie żywności na blacie może umożliwić szybkie namnażanie się bakterii, gdy części żywności osiągają temperaturę pokojową w różnym czasie.
  • Unikaj zanieczyszczenia krzyżowego żywności i artykułów spożywczych. Pamiętaj, aby umyć ręce i inne przedmioty (takie jak blaty, deski do krojenia i przybory kuchenne) po dotknięciu surowego mięsa.
  • Unikaj picia surowego mleka oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych i soków.
  • Unikaj połykania dużych ilości wody podczas pływania w basenach, jeziorach, stawach i strumieniach.
  • Po oddaniu moczu wycieraj się od przodu do tyłu. Dzięki temu nie wypchniesz żadnych bakterii (w tym E. coli) z okolic odbytu i narządów płciowych bliżej dróg moczowych, co może zwiększyć ryzyko ZUM.

Należy pamiętać, że niektóre osoby są w naturalny sposób narażone na większe ryzyko zarażenia chorobami przenoszonymi przez żywność, w tym kobiety w ciąży, noworodki, dzieci, osoby starsze i osoby o słabym układzie odpornościowym (takie jak osoby chore na raka, cukrzycę lub HIV/AIDS). To powiedziawszy, każdy może zachorować na E. coli. „W przypadku wątpliwości ważne jest, aby skontaktować się z lekarzem” – mówi dr Gharahbaghian, „a jeśli czujesz się bardzo źle, udaj się na oddział ratunkowy”.

Maggie Ryan był zastępcą redaktora w PS. Maggie, wieloletnia biegaczka i sportsmenka, ma prawie czteroletnie doświadczenie w tematyce związanej z wellness, specjalizując się w fitness, sporcie, odżywianiu i zdrowiu psychicznym.

źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here