Gdy kalendarz wprowadzi nas w sezon świąteczny, większość z nas wkrótce zacznie planować posiłek na Święto Dziękczynienia. Wybór wina może jednak stanowić wyzwanie. Jest tak wiele różnych rodzajów jedzenia, smaków i tekstur. Uproszczę Ci sprawę.
Jednym z ulubionych wyborów mojej rodziny jest sauvignon blanc. Choć pochodzi z Bordeaux i Doliny Loary, gościnne otoczenie znalazła także w Nowej Zelandii, Chile, Republice Południowej Afryki i Australii. Ta kolumna skupia się na Kalifornii.
Profil smakowy winogron występuje w kilku stylach, choć zazwyczaj jest zdecydowanie aromatyczny, z orzeźwiającą kwasowością. Ogólnie rzecz biorąc, spodziewaj się rześkich, zielonych cytrusów, grejpfrutów i czasami owoców pestkowych, charakterystycznej (czasami pikantnej) zielności. Wina z dojrzałych owoców często zawierają melon, nektarynę, brzoskwinię, a nawet owoce tropikalne.
• 2022 Ancient Peaks (18 USD), soczysty, jabłkowy, cytrusowy, nuty solne.
• 2023 Charles Krug (23 USD), żywy, cytrynowy, trawa cytrynowa.
• 2023 Balet (25 USD), jasny, limonkowy, jabłkowy, pikantny.
• 2023 La Crema (25 USD), pyszna limonka, jabłko, pikantne zioła.
• 2023 Presqu’ile (28 USD), cytrusowy, zielny, okrągły.
• 2023 Zgodnie z ruchem wskazówek zegara (30 USD), elegancki, cytrynowy, melonowy, jabłkowy.
• 2023 Cliff Lede (38 USD), rześki grejpfrut, gruszka, brzoskwinia, fermentowana w beczce z semillonem, rozwija bogactwo.
• 2023 Goosecross (39 USD), soczysty grejpfrut, jabłko, tropikalny, spadziowy.
• 2022 Gamble (55 USD), wspaniałe, intensywne owoce tropikalne i pestkowe, ostra struktura, bogactwo dębu.
Zinfandel to mój ulubiony kolor na Święto Dziękczynienia z wielu powodów. To moje ulubione czerwone wino. To kwintesencja amerykańskich winogron: imigrant, któremu tutaj (Kalifornia) udaje się lepiej niż gdziekolwiek indziej. Zinfandele charakteryzują się dobrą kwasowością, przystępnymi taninami, bujnymi owocami malin, wiśni i jeżyn. Pod względem aromatycznym charakterystyczną cechą jest czarny pieprz, a w niektórych wersjach widoczne są pikantne i ziołowe detale.
Winnica rodzinna Seghesio, założona w hrabstwie Sonoma w 1895 roku przez innego imigranta, Edoardo Seghesio, jest dziś jednym z najlepszych i najbardziej niezawodnych producentów zinfandela — szczególnie dzięki dostępowi do starych winorośli, które koncentrują smaki owocowe i objętość wina.
Seghesio pozyskuje winogrona z kilku stref upraw w hrabstwie Sonoma. Chociaż te zinfandele mają dość wysoką zawartość alkoholu, pod okiem dyrektora ds. uprawy winorośli Neda Neumillera i winiarza Andy’ego Robinsona podczas tkania praktyk Starego i Nowego Świata smakują aromatycznie, elegancko, wyrafinowane i przyjazne dla żywności.
• 2022 Hrabstwo Sonoma (26 USD), bardzo przystępne; obfite, świeże, dzikie jeżyny i porzeczki, akcenty lukrecji.
• 2022 Sonoma County Old Vine (40 USD), winorośle w wieku od 50 do 75 lat, głównie z dolin Alexander i Dry Creek; spirytusowa malina, wiśnia, ściółka, przyprawa do pieczenia, orzeźwiające taniny.
• Winnica Home Ranch 2022 (65 USD), winorośle Alexander Valley Estate do 125 lat; odważne, ostre nuty czarnej wiśni i śliwki, mokka, wypolerowane, soczyste, strukturalne taniny.
• Winnica Montafi Ranch 2021 (75 USD), 100-letnie winorośle z Russian River Valley Estate; kusząco złożony, jasny, wyrazisty, wrzosiec, malina i czerwona śliwka, pikantna szałwia, lukrecja, czarny pieprz i eukaliptus, bogata konsystencja, delikatne taniny.