Wiem, co myślisz: czy świat naprawdę potrzebuje kolejnego przepis na ciasteczka czekoladowe? I jestem tu, żeby powiedzieć absolutnie. Bo co jest lepszego niż przepis na ciasteczka czekoladowe na każdą chwilę i okazję? Niektóre są gęste i lepkie, inne cienkie i gumowate. Niektórzy używają mieszanki mlecznej i ciemnej czekolady, a inni dodają dodatkową płatkową sól lub orzechy włoskie. To, co sprawi, że będzie najlepsze ciasteczko, zależy tak naprawdę od Twojego gustu i preferencji – i oczywiście od pory roku. Dlatego dzisiaj odkrywamy, co uważam za idealną jesienną ucztę: ciasteczka z kawałkami dyni i czekolady, które są pikantne, maślane i całkowicie pyszne, z filiżanką gorącego cydru.
Jak zrobić najlepsze ciasteczka dyniowo-czekoladowe tej jesieni
Rozpoczął się przytulny sezon, a nie ma lepszego sposobu na świętowanie niż puszyste skarpetki, gorące napojei słodycze, które rozgrzeją Cię od środka. Odkąd zrobiłem Sarah Kieffer's ciasteczka z kawałkami czekoladyMam obsesję na punkcie wyjątkowo cienkiego i ciągnącego się ciasteczka. I nie będę kłamać: to moja absolutna preferencja w stosunku do grubszego ciasteczka. Uwielbiam chrupkość krawędzi ciasteczek w piekarniku. Żujący środek z kawałkami i kałużami ciemnej czekolady dodaje tej bogatej satysfakcji, a jednocześnie jest równoważony dodatkową solą. Dla mnie to najlepsze ciastko czekoladowe.
Składniki na ciasteczka dyniowo-czekoladowe z kawałkami czekolady
Brązowe masło. Nic nie zapewnia przytulnego jesiennego pieczenia jak rumiane masło. Zauważysz jego orzechowy smak, który doda wyśmienitego smaku Twoim wypiekom.
Brązowy i biały cukier. Jak zapewne wiesz, oba cukry służą różnym celom w przypadku ciasteczek z kawałkami czekolady. Brązowy cukier pomaga w przeżuwaniu, podczas gdy biały cukier dodaje chrupiącej konsystencji.
Puree z dyni. Dynia dodaje wilgoci i najdelikatniejszego słodkiego smaku, a jednocześnie nadaje ciastkom dodatkowy, jesienny pomarańczowy odcień. Uwaga: NIE używaj mieszanki na ciasto dyniowe. Upewnij się, że używasz tylko dyni.
Mąka uniwersalna. Gorąco polecam mierzenie przy użyciu wagi podczas pieczenia, aby uzyskać 100% dokładności. Jeśli nie masz wagi, pamiętaj o spulchnieniu mąki, wsyp ją do miarki bez wklepywania, a następnie zeskrob z wierzchu do wyrównania.
Przyprawa Dyniowa. Chociaż jest to ciasteczko z kawałkami czekolady, w tym przepisie dominuje przyprawa dyniowa, dodając ciastkom ciepła i pikanterii. Można zrobić samemu lub skorzystać ze sklepu.
Czekolada. W przypadku ciasteczek z kawałkami czekolady wolę używać posiekanej czekolady zamiast kawałków czekolady. Kawałki czekolady zawierają stabilizatory, które zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się lub topieniu, tak jak miałoby to miejsce w przypadku tabliczki czekolady. Użyj dobrej jakości czekolady i posiekaj po przekątnej w obie strony, zarówno na duże kawałki, jak i na małe kawałki, które rozprzestrzenią się po całym cieście ciasteczek.
Sól. Zwykle dodaję więcej soli podczas przygotowywania innych wypieków, ponieważ wolę desery, które lekko opierają się na pikantnej/słonej stronie. Użyj soli w cieście i dodaj płatkową sól na wierzch, gdy ciasteczka wyjdą z piekarnika. Bonus: Pomaga wydobyć czekoladowy smak.
Wskazówki dotyczące pieczenia doskonałych ciasteczek z kawałkami czekolady i dyni za każdym razem
nauczyłem się bardzo ze wszystkich przepisów na ciasteczka z kawałkami czekolady, które przygotowałam przez lata. Aby mieć pewność, że robisz najlepszą partię:
- Sól jest Twoim przyjacielem. Najłatwiejszym sposobem wydobycia tego, co najlepsze z ciasteczka czekoladowego, jest dodanie soli do każdej warstwy. Posolić ciasto i dodać odrobinę soli pod ciastem, a także nad ciastkiem po wyjęciu z piekarnika. Jeśli kochasz słodycze słodkiśmiało i zignoruj tę radę. Aby jednak zachować najlepszą równowagę smaku, nie oszczędzaj na soli.
- Schłodź ciasto. Przepis przetestowałam piecząc ciasto od razu jak i po godzinnym schłodzeniu. Wystąpiła zauważalna różnica w smaku i konsystencji pomiędzy partiami i bardziej podobała mi się wersja schłodzona. Pozostawienie ciasta w lodówce zapewnia odpowiednie nawilżenie ciasta i ułatwia jego połączenie. Ponieważ w tym przepisie nie używa się jajka, schłodzenie pomaga również zachować strukturę podczas pieczenia, dzięki czemu ciastko nie rozpływa się zbytnio.
- Nie przesadzaj z czekoladą. Wiem, że to brzmi jak szalona rada dla CCC, ale szczególnie podczas siekania tabliczki czekolady bardzo łatwo jest skończyć z kęsami, które w zasadzie są po prostu czekoladą. I chociaż nie stanowi to większego problemu – szczególnie dla moich innych miłośników czekolady – to są to ciasteczka. Chcemy poczuć ich ciastkowatość w każdym kęsie. Chcemy również, aby ciepłe przyprawy w tych ciasteczkach z kawałkami dyni i czekolady błyszczały – więc zachowaj odrobinę powściągliwości w przypadku czekolady.
- Nie ma czegoś takiego jak za dużo czekolady. Aby mieć pewność, że na każdym ciasteczku pojawią się estetyczne (i smaczne) kropelki czekolady, po zwinięciu ciasta zanurz wierzch w posiekanych kawałkach czekolady.
Jak przechowywać i zamrażać ciasteczka z kawałkami czekolady dyniowej, aby uzyskać świeże partie w dowolnym momencie
Ciasteczka z kawałkami czekolady wytrzymują tydzień, jeśli są przechowywane w szczelnym pojemniku. Alternatywnie możesz upiec kilka ciasteczek i zamrozić ciasto, aby mieć świeże ciasteczka gotowe w każdej chwili.
Przygotuj ciasto na ciasteczka zgodnie z opisem. Uformuj kulki z ciasta w jednej warstwie na wyłożonej pergaminem blaszce. Włóż blachę z ciastkami do lodówki na co najmniej godzinę, przenieś do zamrażarki i zamrażaj, aż ciasto będzie twarde. Po zamrożeniu ciasta wyjmij kulki ciasta z blachy i umieść je w torebce do zamrażania Ziploc lub w hermetycznym pojemniku. Zamrożone kulki ciasta można przechowywać do dwóch miesięcy.
Opis
Pikantne, słodkie i oczywiście czekoladowe. Te małe przysmaki są idealną jesienną ucztą.
- 1/2 filiżanka masło, zrumienione i ostudzone do temperatury pokojowej
- 100 gramy brązowy cukier (1/2 szklanki)
- 80 gramy cukier biały (1/4 szklanki + 2 łyżki)
- 60 gramy puree z dyni (1/4 szklanki)
- 185 gramy mąka (1 1/2 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 1/4 łyżeczki przyprawa do ciasta dyniowego
- 50 gramy posiekaną gorzką czekoladę
-
W małym garnku na kuchence, na małym ogniu, dodaj kostkę masła. Niech masło się roztopi, wkrótce zacznie bąbelkować i będzie wydawać odgłosy rozpryskiwania. Mieszaj od czasu do czasu, nie spuszczając wzroku z masła. Gdy masło przestanie bulgotać, mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie nabierać brązowego koloru. Masło bardzo łatwo spalić, dlatego należy go uważnie obserwować. Zdjąć z ognia, gdy tylko zacznie nabierać koloru. Do małej miski wlać masło i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
-
W dużej misce dodaj schłodzone brązowe masło, brązowy cukier i cukier granulowany. Mieszaj szpatułką do uzyskania jasnego koloru. Dodaj puree z dyni i mieszaj, aż granulki cukru się rozpuszczą. Konsystencja mokrych składników powinna być lekka i gładka.
-
Do miski dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę dyniową. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych. Ciasto będzie na początku suche, więc kontynuuj wciskanie mąki w mokre składniki, aż będzie gładkie. (Czasami użyję tutaj moich rąk, aby pomóc połączyć wszystko.)
-
Gdy ciasto się połączy, dodać gorzką czekoladę i wymieszać do połączenia. Po połączeniu ciasta, za pomocą miarki składającej się z dwóch łyżek, nabierz 2-2 1/2 łyżki ciasta i uformuj kulkę. Lekko spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie wyrobione. Przykryj folią lub arkuszem pergaminu i ręcznikiem kuchennym.
-
Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić przez około godzinę.
-
Rozgrzej piekarnik do 350 F. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i umieść ciasteczka w odległości co najmniej 2 cali. Można piec w dwóch partiach, aby zapobiec zapychaniu patelni.
-
Piec przez 10 minut. Po 10 minutach postukaj formą do pieczenia o ruszt piekarnika, aby usunąć powietrze z ciastek. Piecz przez kolejne 2 minuty, następnie dotknij ponownie, piecz kolejne 2 minuty, a następnie dotknij ponownie, aby całkowity czas pieczenia wynosił 14-15 minut.
-
Wyjmij z piekarnika i jeszcze raz postukaj w ręcznik kuchenny nad blatem. Pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia na pięć minut, następnie przenieś je na kratkę do studzenia i całkowicie ostudź.
-
Posyp solą i ciesz się smakiem!