Home Biznes Za biznesem: Marketita Oaxaqueña

Za biznesem: Marketita Oaxaqueña

14
0
Za biznesem: Marketita Oaxaqueña

TWIN FALLS, Idaho (KMVT/KSVT) — Elvira Venegas Hernandez uwielbiała gotować odkąd pamięta.

„Uwielbiam przebywać w kuchni. Nie mogą mnie stamtąd wyciągnąć”.

Venegas zaczęła sprzedawać tamales po tym, jak wiele osób ją o to prosiło.

Stamtąd zaczęły napływać prośby o przygotowanie bardziej tradycyjnych meksykańskich dań. Jej rozwijający się biznes ostatecznie rozszerzył się na lokalne wydarzenia.

„Zaczęliśmy chodzić na więcej wydarzeń i ludzie pytali: „Gdzie jest wasza restauracja?” A ja odpowiadałem: „Nie mamy restauracji, jesteśmy tylko na wydarzeniach”.

Mówi, że ludzie na wydarzeniach pytali ją, gdzie znajduje się restauracja, ale w tamtym momencie nie znała jej lokalizacji.

Dlatego 9 grudnia 2022 roku Hernandez i jej rodzina otworzyli Marketita Oaxaqueña na Shoshone St East.

W menu znajdziemy dania kuchni meksykańskiej ze stanu Oaxaca, takie jak tlayuda i caldo de birria.

„Wszystko, czego używam, pochodzi z Meksyku. Wszystkie składniki pochodzą z Meksyku i ja je przygotowuję”.

Jednym z powodów, dla których Venegas uważa swoją restaurację za wyjątkową, jest fakt, że wiele składników używanych w tych potrawach pochodzi bezpośrednio z Meksyku.

„Wszystko jest robione od podstaw, wszystko ma swój początek, na przykład Mole, do którego dodaję wszystkie składniki, aby ugotować papryczki, a do czekolady gotuję kakao”.

Przygotowuje je sama, dzięki czemu jedzenie smakuje jak domowe i jest świeże.

Ponieważ w naszej społeczności mieszka duża liczba rodzin meksykańskich, Venegas uważa, że ​​ważne jest otwarcie tej restauracji i sklepu.

„Dzięki temu mogą poznać kulturę Meksyku i zobaczyć, jak piękny jest ten kraj i jaki ma smak”.

Marketita Oaxaqueña to także targ, na którym sprzedaje się produkty pochodzące z Meksyku, przeznaczone dla osób chcących wykorzystać je w kuchni.

źródło