Triveni Inżynieria i przemysłjeden z największych producentów cukru w kraju, ogłosił wkroczenie na rynek Zagraniczny alkohol wyprodukowany w Indiach (IMFL) działalność gospodarczą wraz z wprowadzeniem na rynek niektórych marek whisky premium, począwszy od Uttar Pradesh.
Triveni wprowadziło na rynek w Uttar Pradesh markę premium „Matsya Triple Reserve Blended Whisky” i super premium „The Crafters Stamp Rare Artisan Blended Whisky” – podała spółka w oświadczeniu we wtorek.
„Obecne roczne zdolności produkcyjne „Matsya Triple Reserve Blended Whisky” wynoszą 1 35 000 litrów, a „The Crafters Stamp Rare Artisan Blended Whisky” wynoszą 4 20 000 litrów” – stwierdził, dodając, że obie marki whisky zostały wprowadzone na rynek w 25 okręgach w Uttar Pradesh w lipcu 2024 r.
Triveni planuje wprowadzenie rozwiązania w całym stanie do roku fiskalnego 2025–2026 i obejmie ponad 5000 punktów sprzedaży detalicznej. Firma wyceniła Matsya Triple Reserve Blended Whiskey na 690 funtów za butelkę 750 ml, a The Crafters Stamp Rare Artisan Blended Whiskey na 950 funtów za butelkę 750 ml.
-
Przeczytaj także: ABDL planuje wprowadzenie na rynek szkockiej whisky typu blended malt; w celu poszerzenia portfolio produktów premium
„Wprowadzenie na rynek Matsya i The Crafters Stamp stanowi znaczący krok w kierunku ekspansji Triveni na szybko rozwijający się rynek IMFL. Marki te zostały stworzone, aby zaspokoić zmieniające się gusta indyjskich konsumentów whisky premium, podkreślając nasze zaangażowanie w jakość, innowacyjność i wyróżnianie się na rynku” – powiedział Tarun Sawhney, wiceprezes i dyrektor zarządzający Triveni Engineering & Industries.
Powiedział również, że firma jest dobrze przygotowana do wykorzystania wzrostu w Uttar Pradesh, gdzie segment whisky premium rośnie w pięcioletnim CAGR na poziomie 5 procent, a whisky super premium w CAGR na poziomie 9 procent.
Triveni Engineering & Industries, posiadająca siedem cukrowni w UP, to zróżnicowany konglomerat przemysłowy posiadający główne kompetencje w obszarach cukru, alkoholu, przesyłu energii i wody.
Jej zakład produkcyjny zajmujący się przekładniami napędowymi znajduje się w Mysuru, a zakład zajmujący się uzdatnianiem wody i oczyszczania ścieków znajduje się w Noida w stanie Kalifornia. Triveni posiada również destylarnie produkujące etanol, alkohol ekstra neutralny (ENA), spirytus rektyfikowany (RS) i spirytus denaturowany (SDS) rozmieszczone na terenie całego stanu.
„Nasze wejście do segmentu IMFL oznacza strategiczną, przyszłościową integrację i uzupełnienie portfolio Triveni” – powiedział Smeer Sinha, dyrektor generalny (cukier) Triveni.
„Wykorzystując nasze bogate doświadczenie w wysokiej jakości produkcji i dystrybucji produktów FMCG, jesteśmy pewni, że wprowadzenie na rynek Matsya i The Crafters Stamp wzmocni naszą pozycję w przestrzeni IMFL, zgodnie z naszą wizją rozwoju” – dodał.