Dlaczego sałata jest lepsza niż suplementy dla zdrowia mózgu i starzenia się

Opublikowane w 2018i finansowane przez Narodowy Instytut Starzenia, przebojowe badanie — w którym przeanalizowano nawyki żywieniowe ponad 900 starszych osób mieszkających w okolicach Chicago — wykazało, że mózgi osób, które jadły około jednej lub dwóch szklanek sałaty dziennie, w tym szpinaku, jarmużu, jarmużu i sałaty, działały o około 11 lat młodziej niż mózgi ich rówieśników, którzy nie jedli sałaty.

„Po prostu dodaj zieleń” – mówi Sherzai, połowa małżeństwa, które nazywa siebie „Dokumenty dotyczące mózgu„– powiedział mi, gdy zapytałem, jaką jedną zmianę mogę wprowadzić już dziś, aby zapobiec chorobom neurodegeneracyjnym.

dokumenty dotyczące mózgu Deana i Ayeshy

Lekarze Dean i Ayesha Sherzai nazywają siebie „The Brain Docs”


Dzięki uprzejmości The Brain Docs



„Jeśli musisz zacząć od jednego miejsca, ponieważ w twoim żołądku jest tylko tyle miejsca, dodaj do swojej diety dwie porcje zieleniny” – powiedział Business Insider. Dzięki temu „znacznie zmniejszyłeś stan zapalny, utlenianie, dysregulację glukozy i dysregulację lipidów”, które są cechami charakterystycznymi wielu chorób związanych z wiekiem.

Sherzai wie, że kusząca jest chęć sięgnięcia po nowy, szybko działający eliksir, który obiecuje poprawę zdrowie mózgujak wymyślny suplement, drogi żel lub nowy proszek do smoothie. Ale to, co odkrył po dziesięcioleciach badań, to to, że niektóre z „najgłębszych” sposobów, w jakie możemy wpływać na nasze własne zdrowie poznawcze, są najbardziej staromodne.

Nasze pragnienie nowości może nas kierować w złym kierunku, odciągając nas od dostrzegania prawdziwie fenomenalnych właściwości chemicznych zieleniny. Jeśli istnieje coś takiego jak cudowny składnik dla twojego mózgu, to najprawdopodobniej jest to koktajl składników odżywczych cicho siedzący w jasnozielonych liściach, pomagający im rosnąć.

Dlaczego chlorofil z roślin jest skuteczniejszy niż zielone soki i suplementy

Talerz z różnymi liśćmi sałaty.

Tutaj na stole jest mnóstwo chlorofilu.

fcafotodigital/Getty Images



Kiedy jemy zielone rośliny, spożywamy cząsteczkę zielonego pigmentu zwaną chlorofilem, która wspomaga fotosyntezę roślin — przechwytuje promienie słoneczne i przekształca je w energię potrzebną do wzrostu.

Chlorofil jest zielony, ponieważ czerwone i niebieskie światło słoneczne jest pobierane i absorbowane przez roślinę w celu uzyskania energii. Zielone światło to to, co pozostaje i co odbija się z powrotem do nas wizualnie. Okazuje się, że te zielone cząsteczki chlorofilu są wypełnione bogatym bogactwem składników odżywczych, w tym żelazem, magnezem i azotem — składników, które są fundamentalne dla życia, niezależnie od tego, czy chodzi o roślinę, czy człowieka.

Marki wellness próbowały wykorzystać tę naturalną kombinację dream team, dodając ją do suplementów i rzeczy takich jak woda chlorofilowa. Ale ponieważ chlorofil jest tak niestabilny, często muszą usuwać magnez i dodać inne elementy, takie jak miedź lub cynk. Eksperci twierdzą, że nie jest jasne, czy te przemysłowe wersje chlorofilu mogą mieć jakiekolwiek korzyści zdrowotne. Wiemy, że Móc skorzystaj ze zdrowotnych korzyści, jeśli spożywasz chlorofil w oryginalnym opakowaniu. Innymi słowy: jedz więcej liści.

„Sama chlorofil może nie być aż tak użyteczna” – powiedział Troy Magney, adiunkt zajmujący się optyką roślin na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, w wywiadzie dla Business Insider, co odzwierciedla fakt, że nie ma solidnych badań popierających suplementację chlorofilem.

Raczej to chemiczne „cegiełki” cząsteczek chlorofilu w liściach, które jemy, prawdopodobnie pomagają nam, ludziom, rozwijać się, powiedział Magney. Otwórz ten zakurzony podręcznik chemii, a odkryjesz, że wiele różnych atomowych składników cząsteczki chlorofilu, a także inne składniki niezbędne do prawidłowego metabolizmu i wzrostu roślin, to świetne wzmacniacze zdrowia człowieka.

„Takie rzeczy jak żelazo, magnez, azot i te składniki odżywcze są niezbędne dla chlorofilu” – wyjaśnił Magney.

Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla naszych mięśni, nerwów, kości i cukru we krwi — i mniej więcej połowa z nas nie otrzymuje wystarczająco dużo Żelazo odgrywa kluczową rolę w transporcie świeżego tlenu w naszym ciele, podczas gdy azot pomaga nam rosnąć i utrzymuje nasz mózg i układ odpornościowy w dobrej kondycji.

Osoby, które jedzą więcej liściastych warzyw, przyjmują również przyzwoite ilości innych składników odżywczych, w tym witaminy K, kwasu foliowego, luteiny i beta-karotenu. Eksperci uważają, że te składniki odżywcze — wszystkie obecne dzięki jasnym pigmentom w liściach — mogą działać synergicznie w sposób, który może chronić nasz mózg. Wiemy już, że są świetne w ograniczaniu stanów zapalnych, poprawianiu wzroku i ochronie DNA.

Ciemniejsze liście zawierają więcej składników odżywczych w każdym kęsie

Jarmuż.

Jarmuż jest ulubieńcem The Brain Docs.

Galina Oleksenko/Getty Images



Sherzai zaleca, aby w miarę możliwości włączyć do diety więcej roślin o najciemniejszej zieleni, takich jak szpinak i jarmuż.

„Im ciemniej, tym lepiej” – powiedział.

Dzieje się tak, ponieważ ciemniejsze warzywa mają w sobie więcej chlorofilu, a co za tym idzie, więcej składników odżywczych w każdym kęsie.

„Do wytworzenia większej ilości chlorofilu potrzeba więcej składników odżywczych” – powiedział Magney. „Więc w samym liściu jest większa gęstość tych związków”.

Dobrym pomysłem jest również spożywanie roślin tak świeżych, jak to możliwe. Kiedy zielone warzywa liściaste zaczynają psuć się i żółknąć w lodówce, jest to dobry dowód na to, że tracą część zielonego chlorofilu, który wytworzyły podczas wzrostu.

„Te żółte pigmenty są zawsze obecne, ale nie możemy ich zobaczyć, ponieważ chlorofile są tak intensywne, że przytłaczają żółte pigmenty” – powiedziała BI Amber Flores, doktorantka z biologii roślin na UC Davis. „Gdy chlorofil zaczyna się degradować, a liść zaczyna się starzeć lub obumierać, zaczynamy widzieć, jak wychodzą żółte”.

W żółknących liściach mogą nadal znajdować się pewne korzystne pigmenty karotenoidowe (które są świetne dla zdrowia oczu), ale ogólnie rzecz biorąc, więdnące liście stają się coraz mniej odżywcze niż kiedyś.

Więc poszukaj najświeższej sałaty, jaką możesz znaleźć, a jeśli lubisz oliwę z oliwek, skrop ją odrobiną — tłuszcz pomoże twojemu organizmowi lepiej wchłaniać składniki odżywcze z rośliny. Jeśli wolisz mniej kolorowe zielone liście, takie jak blada sałata lodowa lub sałata rzymska, nie wstydź się. Zrób to.

osoba zbierająca sałatę lodową

Jeśli Twoją ulubioną sałatą jest sałata lodowa, ciesz się nią!

sojusz obrazów/Getty Images



„Wiem, że ludzie myślą, że sałata jest trochę jak chrupiąca woda, zwłaszcza sałata lodowa, ale to zdecydowanie umniejsza innym rzeczom, które sałata może wnieść do stołu” – powiedział Flores. Chociaż prawdą jest, że sałata rosnąca w ochronnej kuli, takiej jak główka sałaty, nie będzie w stanie wchłonąć tyle światła słonecznego, co coś takiego jak wiotki zapas szpinaku, a zatem nie będzie jasnozielona i bogata w chlorofil, nadal ma przyzwoitą ilość innych minerałów i błonnika w środku.

„Nie jest tak pigmentowany jak niektóre inne zielone warzywa liściaste, ale nadal bardzo wartościowy do spożycia i łatwiejszy do włączenia do wielu posiłków” – powiedział Flores. „Po prostu trzymaj jedzenie warzyw„- powiedziała – jakkolwiek je lubisz.



źródło