Joan Sabaté przyznaje, że jest „wariakiem” na punkcie zdrowia i odżywiania.

Nie tylko mieszka w Jedyny w Ameryce obszar „Niebieskiej Strefy” długowieczności Ten pasjonat żywienia i dyrektor Centrum Żywienia, Stylu Życia i Zapobiegania Chorobom na Uniwersytecie Loma Linda spędził również dziesięciolecia na badaniu, w jaki sposób różne produkty spożywcze — zwłaszcza nieprzetworzone rośliny — może wpływać na zdrowie.

W latach 90. był pierwszym badaczem zajmującym się żywieniem, który odkrył, że podczas gdy orzechy włoskie zawierają niewielkie ilości tłuszczów nasyconychsą one w rzeczywistości dobre dla serca — odkrycie, które go zaskoczyło i wywróciło do góry nogami zalecenia American Heart Association. Później pomógł napisać Wytyczne żywieniowe na lata 2020–2025 dla Amerykanów.

Rozumie, że zdrowe odżywianie polega nie tylko na osiągnięciu właściwej równowagi makroskładników — białka, węglowodanów i tłuszczu — ale że istnieje większy „całościowy pakiet” korzyści odżywczych, które naturalnie występują w takich produktach jak pełne ziarna, fasola i warzywa.

Znalazł już przekonujące dowody na to, że orzechy, fasola, awokado, i jagody są wszyscy żywność poprawiająca zdrowie co może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość i problemy z sercem.

Obecnie bada, w jaki sposób niektóre produkty roślinne mogą wpływać na nasz układ odpornościowy, potencjalnie zwiększając zdolność organizmu do zwalczania infekcji, takich jak przeziębienie czy COVID.

„Myślę, że w wielu produktach roślinnych są jeszcze rzeczy, które trzeba zbadać i odkryć” – powiedział.

Podzielił się z portalem „Business Insider” swoimi ogólnymi zasadami odżywiania dotyczącymi śniadań, obiadów i kolacji, przyznając jednocześnie, że jego dieta „nie jest skomplikowana” i polega głównie na unikaniu żywności wysoko przetworzonej.

Śniadanie to dwuskładnikowy koktajl zrobiony z resztek


miska acai

Często je swój „smoothie” łyżką.

Oksana Mizina/Shutterstock



Sabaté zawsze lubi mieć w domu orzechy, takie jak orzechy włoskie, migdały i laskowe, i każdego ranka wrzuca kilka garści do blendera, a także około dwóch filiżanek owoców, które akurat są najdojrzalsze na jego stole w Południowej Kalifornii. To dla niego łatwy sposób, aby szybko zjeść kilka porcji bogatych w witaminy owoców i kilka porcji orzechów bogatych w białko w ciągu dnia.

Nie zawsze jest to najbardziej fotogeniczny posiłek, ale jemu to nie przeszkadza, bo nie zamierza „pochwalać” tego śniadania przed żadnymi znajomymi ani współpracownikami.

„Nie, jem to w domu” – powiedział.

Czasami mieszanka jest zbyt gęsta, by przelać ją do szklanki, więc zjada ten „smoothie” miską i łyżką, gdy szykuje się do rozpoczęcia dnia. Czasami doda odrobinę Jogurt lub posypanie wierzchu ziarnami kakaowca.

Obiad składa się z trzech podstawowych składników plus oliwa z oliwek


fasola i brokuły

Fasola to obowiązkowy element obiadu.

Crispin la Valiente/Getty Images



Zgodnie z tradycyjną hiszpańską tradycją największym posiłkiem dnia Sabaté jest zazwyczaj obiad, podczas którego „jemy garnek fasolki.”

Jednym z jego ulubionych dań jest „typowo katalońskie danie składające się z fasoli i brokułów”, ale lubi też próbować różnych rodzajów fasoli, aby urozmaicić posiłek.

“W Rynek w Loma Linda „Istnieje co najmniej 20 różnych rodzajów fasoli” – powiedział.

W swej istocie jego lunch zawsze składa się z „roślin strączkowych, warzyw i chleba”.

„Mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego uwielbiają chleb — chleb z oliwą z oliwek” — powiedział Sabaté.

Naukowcy podejrzewają, że jednym z głównych powodów, dla których diety śródziemnomorskie tak często kojarzą się z długim, zdrowym życiem i silnym umysłem, jest to, że są bogate w oliwę z oliwek, która ma od dawna kojarzony z lepsze zdrowie serca, mniej przypadków cukrzycy typu 2, mniej stanów zapalnych i niższa ogólna śmiertelność.

Kolacja jest zazwyczaj dość skromna, ale jeśli wybierze się na obiad, może zjeść trochę ryby


sałatka z łososia

Sałatka to ulubione danie profesora żywienia.

Joff Lee/Getty Images



Dla Sabaté i jego żony kolacja jest zazwyczaj sprawą drugorzędną.

„Staramy się nie jeść kolacji lub jeść lekkie kolacje” – powiedział.

Jeśli śniadanie jest wystarczająco obfite, zje późny lunch i być może w ogóle zrezygnuje z trzeciego posiłku. W inne dni kolacja to „może sałatka i to wszystko”.

Sałatka liściasta zielenina jest świetna dla jelitSą bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C i K, a także zawierają dużo błonnika i magnezu.

W domu jego plan posiłków jest generalnie wegetariański i dość ubogi w nabiał, ale Sabaté nie ma nic przeciwko zjedzeniu ryby bogatej w kwasy omega-3, gdy wychodzi coś zjeść. Witamina B12 to niezbędny składnik odżywczy, który zazwyczaj możemy uzyskać tylko z produktów zwierzęcych, takich jak mięso, jaja, nabiał lub ryby. Wegetarianie i weganie mogą uzupełniać swoją dietę tabletkami lub spróbować glony.



źródło