W zeszłym miesiącu firma Alpine Distilling otrzymała nagrodę Green Business Innovation Award od Utah Business i Rocky Mountain Power w uznaniu ich wysiłków na rzecz zrównoważonego rozwoju środowiska.
Nagroda ta łączy się z ich kolekcją wyróżnień z lat ubiegłych, do których zalicza się tytuł Zielonego Biznesu Roku 2022 przyznany przez Recycle Utah oraz nagroda Green Business Leadership Award w 2021 r. przyznana przez Utah Business i Rocky Mountain Power. Dla dyrektora generalnego i mistrza destylarni botanicznej Sary Sergent potwierdza to jedynie osobiste zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
„To wspaniały zaszczyt. Przed otwarciem naszych drzwi mieliśmy na myśli zielone inicjatywy (i) cele dla obu lokalizacji. To miłe, ponieważ od początku angażowaliśmy się w praktyki przyjazne dla środowiska” – powiedział Sergent.
Nagroda za innowacyjność jest wynikiem najnowocześniejszych praktyk stosowanych w destylarni Alpine Distilling, zwłaszcza poprzez wykorzystanie wody.
„Nasza gospodarka wodna – obejmująca magazynowanie, przetwarzanie, a nawet skalowanie naszej produkcji w celu uwzględnienia dostępnych zasobów naturalnych – jest w pewnym sensie wiodącą branżą w świecie napojów spirytusowych” – powiedział sierżant.
Zainstalowali także oddzielny łapacz tłuszczu, w którym zbierane są wszystkie młóta z procesu destylacji, które następnie są poddawane recyklingowi w ramach partnerstwa z firmą Wasatch Resource Recovery w celu uzyskania energii odnawialnej i nawozów pochodzenia biologicznego.
„W zeszłym roku połączyliśmy produkcję opakowań szklanych i kartonowych, co zmniejszyło ilość odpadów o połowę w latach 2023–2024” – powiedziała. „W naszej gospodarce wodnej, naszych wysiłkach produkcyjnych, a następnie naszych opakowaniach, naprawdę jesteśmy tym, co określiło nas jako innowacyjni”.
Dla Sergent i jej męża Roba, który nadzoruje produkcję whisky w firmie, prowadzenie ekologicznego biznesu zawsze było oczywistością.
„Odkąd byłam dzieckiem i przewodziłam w szkole podstawowej wysiłkom na rzecz recyklingu, ograniczania ilości odpadów i ratowania wielorybów, skupiam się tylko na dbaniu o nasze podwórko” – powiedziała. „Bez względu na to, czy mieszkamy przez 15 lat w Evergreen Colorado, Los Angeles, czy teraz w Park City, tak naprawdę po prostu staramy się dbać o nasze podwórko”.
Chociaż firma Alpine Distilling ma tę zaletę, że od chwili jej powstania w 2016 r. utrzymuje ekologiczne praktyki, istnieje wiele drobnych zmian, które firmy mogą wprowadzić, aby stać się bardziej przyjazne dla środowiska. Działania takie jak przekierowanie odpadów spożywczych ze składowisk poprzez kompostowanie lub pojemniki do zbiórki odpadów spożywczych, oświetlenie LED, papier makulaturowy, paragony wysyłane e-mailem, a nawet zachęcanie do korzystania z transportu publicznego to tylko niektóre ze zmian zalecanych przez Sergenta.
„Nawet niewielka zmiana w biznesie o 2% ma ogromny efekt” – stwierdziła. „Jeśli firma od początku nie myślała o inwestowaniu pieniędzy i energii w budowanie ekologicznego biznesu i prowadzenie działalności w ten sposób, zawsze można coś zrobić”.
Niektóre inne wysiłki Alpine Distilling na rzecz zrównoważonego rozwoju obejmują:
- Przekierowanie odpadów spożywczych poprzez Momentum Recycling we współpracy z hrabstwem Summit i Fundacją Społeczności Park City
- Recykling szkła w obu lokalizacjach
- Zakład produkcyjny pracujący w całości na parze
- Wyłączne zastosowanie oświetlenia LED
- Etyczne pozyskiwanie środków botanicznych i składników z rodzinnych gospodarstw, w których priorytetem są metody rolnictwa ekologicznego
- Stosowanie ekologicznych opakowań kartonowych z nadrukiem
- Biodegradowalne słomki i serwetki, w Alpine Lounge nie ma plastikowych sztućców ani pojemników na wynos
„Naszemu młodszemu pokoleniu miło jest pokazać, jak łatwo jest być trochę bardziej ekologicznym, myśleć trochę więcej o tym, jak używamy rzeczy lub jak je marnujemy?” Sierżant powiedział.
Aby uzyskać więcej informacji na temat Alpine Distilling, Park City Social Aid & Social Club lub kupić ich alkohole online, odwiedź stronę alpinedistilling.com.