14-latek zdobywa główną nagrodę 3M za urządzenie do wykrywania pestycydów
  • 14-latek wynalazł przenośne urządzenie wykorzystujące sztuczną inteligencję do wykrywania pestycydów w produktach.
  • Projekt ten przyniósł mu nagrodę główną w wysokości 25 000 dolarów w tegorocznym konkursie 3M Young Scientist Challenge.
  • Urządzenie jest na etapie wstępnym, ale pewnego dnia może ostatecznie pomóc kupującym uniknąć pestycydów.

Kiedy 14-letniemu Sirishowi Subashowi kazano umyć produkty przed zjedzeniem, zrobił wszystko dociekający młody umysł mógłby zrobić: zadał sobie pytanie „Dlaczego?” Następnie zabrał się do pracy.

Subash nie był usatysfakcjonowany tym wyjaśnieniem mycie usuwa potencjalnie szkodliwe pestycydy z produktów. Chciał wiedzieć, jak skuteczne jest pranie, dlatego w tegorocznym konkursie 3M Young Scientist Challenge postanowił wynaleźć urządzenie, które odpowie na to pytanie.

Spędził około 11 miesięcy na badaniach i opracowywaniu urządzenia, które ostatecznie stało się urządzeniem przenośnym o nazwie Pestiscand. Można go podłączyć do smartfona i wykorzystuje sztuczną inteligencję w celu wykrycia obecności niektórych pestycydów na pospolitych produktach.


po lewej stronie znajduje się widok z przodu niebieskiego ręcznego urządzenia do zwalczania pestycydów, a po prawej stronie widok z boku tego samego urządzenia z czerwonymi, niebieskimi i żółtymi przewodami odczytującymi czerwony chip elektryczny

Pestiscand podłącza się do smartfona, aby wykryć obecność pestycydów w produktach.

Dzięki uprzejmości 3M



Aby z niego skorzystać, należy pobrać aplikację na telefon, wskazać Pestiscand owoc lub warzywo i nacisnąć przycisk skanowania, powiedział Subash Business Insiderowi. Jeśli skaner wykryje obecność pestycydówpowinieneś ponownie przepłukać owoc lub warzywo.

„Często potrzeba wielu rund mycia, aby znacząco zmniejszyć ilość pozostałości pestycydów w produktach” – stwierdził.

Urządzenie zapewniło mu główną nagrodę w wysokości 25 000 dolarów w tegorocznej edycji konkursu 3M Young Scientist Challenge, pokonując dziewięciu innych konkurentów. Gilles Benoit, sędzia konkursu, powiedział BI pocztą elektroniczną, że częścią tego, co wyróżnia jego projekt, był jego potencjał w zakresie poprawy zdrowia i bezpieczeństwa na co dzień.

„Dieta jest w rzeczywistości jedną z głównych przyczyn narażenia na pestycydy” – powiedział BI Alexis Temkin, starszy toksykolog z Environmental Working Group, który nie był zaangażowany w konkurencję. „Istnieją dowody wskazujące, że można powiązać narażenie z dietą naprawdę poważne skutki zdrowotne.”

Niektóre pestycydy powiązano z większym ryzykiem cukrzycy typu II, raka piersi po menopauzie, wad wrodzonych i niektóre nowotwory.

Podręczne urządzenie oparte na sztucznej inteligencji, które wykrywa pestycydy


Sirish Subash w niebieskim garniturze i krawacie trzymający nagrodę główną w konkursie dla młodych naukowców 3M uśmiecha się do kamery

Subash wygrał 25 000 dolarów za swój przenośny wynalazek.

Dzięki uprzejmości 3M



Pesticscand opiera się na nieinwazyjnej technice zwanej spektrofotometrią, która oświetla kawałek produktu, a następnie wykorzystuje sztuczną inteligencję do analiz światło, które jest odbijane z powrotem w celu zidentyfikowania, jaki pestycyd, jeśli w ogóle, jest obecny.

„Jego projekt jest przykładem tego, jak sztuczna inteligencja staje się coraz bardziej dostępna nawet dla najmłodszych naukowców” – powiedział Benoit.

W ramach wyzwania Subash przetestował cztery popularne owoce i warzywa: jabłka, szpinak, truskawkii pomidory. Następnie podzielił owoce na cztery porcje.

Pierwsze trzy partie spryskał jednym z trzech powszechnych pestycydów – azoksystrobiną, imidakloprydem lub cypermetryną – a czwartą partię dokładnie umył, aby upewnić się, że nie ma pestycydów.

Testując urządzenie, wielokrotnie skanował każdy produkt w różnych lokalizacjach, pobierając ponad 800 próbek. Pestiscand może dokładnie zidentyfikować zarówno obecność pestycydów, jak i to, który pestycyd występuje w 93% przypadków, powiedział.

Urządzenie jest wciąż w fazie wstępnej. Ostatecznie Subash ma nadzieję opracować produkt, który będzie w stanie zidentyfikować setki potencjalnych pestycydów i oszacować, ile pestycydów pozostało po pierwszym praniu, aby określić, czy konieczne jest kolejne płukanie.

Na przykład truskawki mają rowki i szczeliny, dzięki którym „zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne łatwiej zatrzymują się na nich dłużej i trudniej je zmyć” – stwierdziła Danya de Montagnac, badacz pestycydów w EWG.

Jak zmniejszyć narażenie na pestycydy


pojemnik z truskawkami umieszczony pod bieżącą wodą

Mycie produktów to jeden z najlepszych sposobów usuwania pestycydów z produktów.

Holgera Leue/Getty Images



Chociaż mycie produktów może nie usunąć wszystkich pestycydów, jest to jeden z najlepszych sposobów na ograniczenie narażenia, powiedział de Montagnac. Zaleca mycie przez 15 do 60 sekund, w zależności od produktu – w przypadku produktów, które zazwyczaj zawierają dużo pestycydów, pierz dłużej.

Według EWG inną opcją jest kupowanie produktów organicznych, szczególnie w przypadku produktów zawierających wysoki poziom pestycydów, takich jak winogrona, jarmuż, brzoskwinie, gruszki i nektarynki.

Produkty organiczne nadal zawierają pestycydy, ale są naturalne. Temkin stwierdził, że to syntetyczne pestycydy stosowane w konwencjonalnych produktach powodują niekorzystne skutki dla zdrowia.

Właśnie dlatego produkty zawierają pestycydy nie oznacza, że ​​należy go całkowicie unikać.

„Większość populacji już jest niejedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw. Dlatego w żadnym wypadku obawy związane z pestycydami nie powinny skłaniać do unikania owoców i warzyw” – stwierdził Temkin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here