- Zdrowa dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób serca i niektórych nowotworów.
- Nowe badania dostarczają kolejnych dowodów na to, że spożywanie zróżnicowanej diety bogatej w rośliny może zmniejszać ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i demencji w późniejszym życiu.
- Wyniki pokazują, że niezdrowa dieta jest ściśle powiązana z niższymi zdolnościami poznawczymi, natomiast wysokiej jakości dieta w młodości i w średnim wieku pomaga zachować zdrowie mózgu w miarę starzenia się.
- Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych w każdym wieku zwiększa szanse na zachowanie sprawności umysłowej także w starszym wieku.
Istnieje wiele dowodów na to, że dieta bogata w rośliny i uboga w sól, tłuszcze nasycone i przetworzoną żywność korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Zdrowe diety może zmniejszyć ryzyko choroba układu krążenia, cukrzycaI rak.
Teraz badania zaprezentowane na ŻYWIENIE 2024doroczne spotkanie Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia dostarczyło dalszych dowodów na to, zdrowe odżywianie przez całe życie jest kluczem do utrzymania funkcji poznawczych w miarę starzenia się.
Badania wskazują, że im wcześniej ludzie przyjmą zdrowe nawyki żywieniowe, tym większe prawdopodobieństwo, że zachowają sprawność umysłową do późnej starości.
Wyniki badań nie zostały jeszcze opublikowane w recenzowanym czasopiśmie naukowym.
Kelsey Costadietetyk i pracownik działu komunikacji naukowej w Examine, powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj:
„To badanie uzupełnia rosnący zbiór dowodów sugerujących silny związek między dietą a zdrowiem poznawczym, podkreślając znaczenie wyborów żywieniowych w utrzymaniu funkcji mózgu w miarę starzenia się. Główną nowością badania jest to, że śledziło ono poznanie wraz z samoopisywaną dietą w całym okresie życia, co jest jednym z głównych wkładów badań”.
W badaniu zebrano dane od 3059 osób na przestrzeni siedmiu dekad. Wszyscy uczestnicy urodzili się w marcu 1946 r. i jako dzieci zostali zapisani do Medical Research Council Narodowe badanie zdrowia i rozwoju w Zjednoczonym Królestwie.
Uczestnicy tego badania, trwającego ponad 75 lat, wypełniali kwestionariusze i testy dotyczące diety, funkcji poznawczych, ogólnego stanu zdrowia i innych czynników.
W ramach tego badania naukowcy ocenili spożycie pokarmów przez uczestników w pięciu punktach czasowych w wieku od 4 do 63 lat, korzystając z dzienników wspomnień i żywienia. Mierzyli również ich zdolności poznawcze w siedmiu punktach czasowych w wieku od 8 do 69 lat.
Następnie wykorzystali modelowanie trajektorii grupowej, aby zbadać związek między dietą a funkcjami poznawczymi.
Scott Kaiser, lekarzgeriatra z certyfikatem i dyrektor Geriatric Cognitive Health w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, powiedział MNT:
„Chociaż badanie to i inne pokrewne badania podstawowe w tej dziedzinie mogą nie być zaprojektowane w celu ustalenia konkretnego związku przyczynowo-skutkowego, istnieje wiele wyraźnych ścieżek przyczynowo-skutkowych i prawdopodobnych mechanizmów biologicznych, które potwierdzają prawdopodobieństwo, że różne diety i czynniki odżywcze mogą chronić zdrowie naszego mózgu lub przyspieszać spadek funkcji poznawczych i w inny sposób wpływać na nasze samopoczucie psychiczne”.
Naukowcy wykorzystali dane z 2020 r. Wskaźnik Zdrowego Odżywiania (HEI) ze Służby Zdrowia i Żywienia Departamentu Rolnictwa USA w celu oceny jakości diety uczestników.
W tym indeksie wyższe spożycie takich produktów jak owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, białko, nabiał i owoce morza powoduje wzrost wyników, podczas gdy wyższe spożycie rafinowanych zbóż, cukru, sóda tłuszcze nasycone obniżają wyniki.
Naukowcy odkryli silny związek między jakością diety na przestrzeni czasu a rozwojem poznawczym.
Uczestnicy, którzy zachowali wysokie zdolności poznawcze w starszym wieku, mieli tendencję do spożywania większej ilości produktów o wysokiej punktacji w indeksie, takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, a mniejszej ilości dodane cukryrafinowane zboża i sód — produkty, które obniżają wynik HEI.
Zgodnie ze streszczeniem badania, 47% uczestników z dietami najniższej jakości znajdowało się na najniższej trajektorii poznawczej, a tylko 7% na najwyższej trajektorii poznawczej. Z kolei 48% osób z dietami najwyższej jakości znajdowało się na najwyższej trajektorii poznawczej (8% na najniższej trajektorii poznawczej).
Chociaż wszyscy uczestnicy w wieku dorosłym wykazali tendencję do przyjmowania zdrowszej diety, różnice w jakości diety w dzieciństwie wpłynęły na wzorce żywieniowe w późniejszym życiu, jak twierdzi główny badacz Kelly Cara, doktorSzkoła Nauki i Polityki Żywieniowej im. Friedmana na Uniwersytecie Tufts zauważyła:
„Sugeruje to, że dieta spożywana we wczesnym dzieciństwie może wpływać na nasze decyzje żywieniowe w późniejszym życiu, a kumulatywne skutki diety w czasie są powiązane z postępem naszych globalnych zdolności poznawczych” – powiedziała w komunikat prasowy.
Costa zgodził się, ale podkreślił, że zmiana diety na późniejszym etapie życia nadal może mieć korzystny wpływ.
„Wyniki przedstawione (…) sugerują, że wprowadzanie zmian w celu stosowania zdrowszej diety do średniego wieku dobrze koreluje z wynikami poznawczymi w późniejszym życiu” – powiedział Costa. „To daje promyk nadziei, że skutki wczesnej złej diety można przynajmniej częściowo odwrócić”.
Diety, które mają udowodnione korzystne działanie na zdrowie, obejmują wysokie spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych w połączeniu z niskim spożyciem cukru, tłuszcze nasyconeI przetworzona żywność. Należą do nich śródziemnomorski,
„Dieta bogata w przeciwutleniacze i składniki przeciwzapalne, takie jak owoce, orzechy, warzywa, błonnik pokarmowyi kwasy omega-3 mogą pomóc w zmniejszeniu związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych i obniżeniu ryzyka chorób neurodegeneracyjnych” – powiedział Costa.
„Te składniki odżywcze chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z stres oksydacyjny„wspierają strukturę i funkcjonowanie mózgu oraz utrzymują zdrowy układ naczyniowy, co pomaga w zapewnieniu prawidłowego przepływu krwi do mózgu” – dodała.
Dr Kaiser wyjaśnił dietę MIND MNT:
„Dieta «Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay» (MIND), będąca połączeniem diety śródziemnomorskiej i dietetycznej DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), jak wykazano, spowalnia starzenie się mózgu o około
Wszystkie te diety zapewniają wysokie spożycie
Polifenole są przeciwutleniaczami które zwalczają uszkodzenia komórek i działają przeciwzapalnie i
Costa zalecił następujące zalecenia dietetyczne:
„Żywność zdrowa dla mózgu obejmuje zazwyczaj zielone warzywa liściaste, jagody, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, fasolę, owoce morza, drób i oliwę z oliwek. Natomiast czerwone mięso, ser, masło, rafinowane zboża, słodycze, ciastka oraz smażone lub fast foody są uważane za mniej optymalne dla zdrowia mózgu. Jednak zdrowe odżywianie nie dotyczy tylko konkretnych produktów; dotyczy również ogólnej równowagi składników odżywczych i spożywanych kalorii.
Ostatecznie przyjęcie zdrowej diety bogatej w produkty wspomagające pracę mózgu może pomóc w utrzymaniu czujności umysłowej i ogólnego zdrowia układu krążenia, co sprzyja bystrości umysłu aż do późnej starości.