Udostępnij na Pintereście
Nowe badania pokazują, że wysokiej jakości dieta w młodości i w średnim wieku pomaga utrzymać funkcje poznawcze w późniejszym życiu. FG Trade/Getty Images
  • Zdrowa dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób serca i niektórych nowotworów.
  • Nowe badania dostarczają kolejnych dowodów na to, że spożywanie zróżnicowanej diety bogatej w rośliny może zmniejszać ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i demencji w późniejszym życiu.
  • Wyniki pokazują, że niezdrowa dieta jest ściśle powiązana z niższymi zdolnościami poznawczymi, natomiast wysokiej jakości dieta w młodości i w średnim wieku pomaga zachować zdrowie mózgu w miarę starzenia się.
  • Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych w każdym wieku zwiększa szanse na zachowanie sprawności umysłowej także w starszym wieku.

Istnieje wiele dowodów na to, że dieta bogata w rośliny i uboga w sól, tłuszcze nasycone i przetworzoną żywność korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Zdrowe diety może zmniejszyć ryzyko choroba układu krążenia, cukrzycaI rak.

W kilku badaniach pokazały, że jedzenie zdrowej diety w starszym wieku może pomóc zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i demencja.

Teraz badania zaprezentowane na ŻYWIENIE 2024doroczne spotkanie Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia dostarczyło dalszych dowodów na to, zdrowe odżywianie przez całe życie jest kluczem do utrzymania funkcji poznawczych w miarę starzenia się.

Badania wskazują, że im wcześniej ludzie przyjmą zdrowe nawyki żywieniowe, tym większe prawdopodobieństwo, że zachowają sprawność umysłową do późnej starości.

Wyniki badań nie zostały jeszcze opublikowane w recenzowanym czasopiśmie naukowym.

Kelsey Costadietetyk i pracownik działu komunikacji naukowej w Examine, powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj:

„To badanie uzupełnia rosnący zbiór dowodów sugerujących silny związek między dietą a zdrowiem poznawczym, podkreślając znaczenie wyborów żywieniowych w utrzymaniu funkcji mózgu w miarę starzenia się. Główną nowością badania jest to, że śledziło ono poznanie wraz z samoopisywaną dietą w całym okresie życia, co jest jednym z głównych wkładów badań”.

W badaniu zebrano dane od 3059 osób na przestrzeni siedmiu dekad. Wszyscy uczestnicy urodzili się w marcu 1946 r. i jako dzieci zostali zapisani do Medical Research Council Narodowe badanie zdrowia i rozwoju w Zjednoczonym Królestwie.

Uczestnicy tego badania, trwającego ponad 75 lat, wypełniali kwestionariusze i testy dotyczące diety, funkcji poznawczych, ogólnego stanu zdrowia i innych czynników.

W ramach tego badania naukowcy ocenili spożycie pokarmów przez uczestników w pięciu punktach czasowych w wieku od 4 do 63 lat, korzystając z dzienników wspomnień i żywienia. Mierzyli również ich zdolności poznawcze w siedmiu punktach czasowych w wieku od 8 do 69 lat.

Następnie wykorzystali modelowanie trajektorii grupowej, aby zbadać związek między dietą a funkcjami poznawczymi.

Scott Kaiser, lekarzgeriatra z certyfikatem i dyrektor Geriatric Cognitive Health w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, powiedział MNT:

„Chociaż badanie to i inne pokrewne badania podstawowe w tej dziedzinie mogą nie być zaprojektowane w celu ustalenia konkretnego związku przyczynowo-skutkowego, istnieje wiele wyraźnych ścieżek przyczynowo-skutkowych i prawdopodobnych mechanizmów biologicznych, które potwierdzają prawdopodobieństwo, że różne diety i czynniki odżywcze mogą chronić zdrowie naszego mózgu lub przyspieszać spadek funkcji poznawczych i w inny sposób wpływać na nasze samopoczucie psychiczne”.

Naukowcy wykorzystali dane z 2020 r. Wskaźnik Zdrowego Odżywiania (HEI) ze Służby Zdrowia i Żywienia Departamentu Rolnictwa USA w celu oceny jakości diety uczestników.

W tym indeksie wyższe spożycie takich produktów jak owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, białko, nabiał i owoce morza powoduje wzrost wyników, podczas gdy wyższe spożycie rafinowanych zbóż, cukru, sóda tłuszcze nasycone obniżają wyniki.

Naukowcy odkryli silny związek między jakością diety na przestrzeni czasu a rozwojem poznawczym.

Uczestnicy, którzy zachowali wysokie zdolności poznawcze w starszym wieku, mieli tendencję do spożywania większej ilości produktów o wysokiej punktacji w indeksie, takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, a mniejszej ilości dodane cukryrafinowane zboża i sód — produkty, które obniżają wynik HEI.

Zgodnie ze streszczeniem badania, 47% uczestników z dietami najniższej jakości znajdowało się na najniższej trajektorii poznawczej, a tylko 7% na najwyższej trajektorii poznawczej. Z kolei 48% osób z dietami najwyższej jakości znajdowało się na najwyższej trajektorii poznawczej (8% na najniższej trajektorii poznawczej).

Chociaż wszyscy uczestnicy w wieku dorosłym wykazali tendencję do przyjmowania zdrowszej diety, różnice w jakości diety w dzieciństwie wpłynęły na wzorce żywieniowe w późniejszym życiu, jak twierdzi główny badacz Kelly Cara, doktorSzkoła Nauki i Polityki Żywieniowej im. Friedmana na Uniwersytecie Tufts zauważyła:

„Sugeruje to, że dieta spożywana we wczesnym dzieciństwie może wpływać na nasze decyzje żywieniowe w późniejszym życiu, a kumulatywne skutki diety w czasie są powiązane z postępem naszych globalnych zdolności poznawczych” – powiedziała w komunikat prasowy.

Costa zgodził się, ale podkreślił, że zmiana diety na późniejszym etapie życia nadal może mieć korzystny wpływ.

„Wyniki przedstawione (…) sugerują, że wprowadzanie zmian w celu stosowania zdrowszej diety do średniego wieku dobrze koreluje z wynikami poznawczymi w późniejszym życiu” – powiedział Costa. „To daje promyk nadziei, że skutki wczesnej złej diety można przynajmniej częściowo odwrócić”.

Diety, które mają udowodnione korzystne działanie na zdrowie, obejmują wysokie spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych w połączeniu z niskim spożyciem cukru, tłuszcze nasyconeI przetworzona żywność. Należą do nich śródziemnomorski, KROPLAI UMYSŁ diety.

„Dieta bogata w przeciwutleniacze i składniki przeciwzapalne, takie jak owoce, orzechy, warzywa, błonnik pokarmowyi kwasy omega-3 mogą pomóc w zmniejszeniu związanego z wiekiem pogorszenia funkcji poznawczych i obniżeniu ryzyka chorób neurodegeneracyjnych” – powiedział Costa.

„Te składniki odżywcze chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami związanymi z stres oksydacyjny„wspierają strukturę i funkcjonowanie mózgu oraz utrzymują zdrowy układ naczyniowy, co pomaga w zapewnieniu prawidłowego przepływu krwi do mózgu” – dodała.

Dr Kaiser wyjaśnił dietę MIND MNT:

„Dieta «Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay» (MIND), będąca połączeniem diety śródziemnomorskiej i dietetycznej DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), jak wykazano, spowalnia starzenie się mózgu o około 7,5 roku i znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.”

Wszystkie te diety zapewniają wysokie spożycie polifenolezwiązki roślinne, które mogą pomóc w ochronie przed rozwojem przewlekłych schorzeń, takich jak:

Polifenole są przeciwutleniaczami które zwalczają uszkodzenia komórek i działają przeciwzapalnie i neuroprotekcyjny efekty.

Costa zalecił następujące zalecenia dietetyczne:

„Żywność zdrowa dla mózgu obejmuje zazwyczaj zielone warzywa liściaste, jagody, produkty pełnoziarniste, orzechy, nasiona, fasolę, owoce morza, drób i oliwę z oliwek. Natomiast czerwone mięso, ser, masło, rafinowane zboża, słodycze, ciastka oraz smażone lub fast foody są uważane za mniej optymalne dla zdrowia mózgu. Jednak zdrowe odżywianie nie dotyczy tylko konkretnych produktów; dotyczy również ogólnej równowagi składników odżywczych i spożywanych kalorii.

Ostatecznie przyjęcie zdrowej diety bogatej w produkty wspomagające pracę mózgu może pomóc w utrzymaniu czujności umysłowej i ogólnego zdrowia układu krążenia, co sprzyja bystrości umysłu aż do późnej starości.

źródło