Według nauki właśnie dlatego piwo imbirowe jest tak popularne podczas lotów

Istnieje naukowy powód, dla którego niektóre rzeczy podczas lotu smakują wyśmienicie, a inne są po prostu po prostu pyszne samolot okropny.

Według użytkowników mediów społecznościowych piwo imbirowe to jeden z najpopularniejszych napojów zamawianych w samolocie, a ma to związek ze sposobem, w jaki zmieniają się kubki smakowe podczas lotu, eksperci powiedzieli Health.

„Zmienione niskie ciśnienie w kabinie pasażerskiej w warunkach lotu zmienia nasycenie krwi tlenem” – powiedziała placówce Andrea Burdack-Freitag, badacz z Instytutu Fizyki Budowli im. Fraunhofera w Niemczech.

Jeśli myślisz, że piwo imbirowe smakuje lepiej w samolocie – możesz mieć rację. Obrazy Getty’ego

„W rezultacie niektóre receptory węchowe i smakowe stają się mniej wydajne”.

Burdack-Freitag, która w 2011 roku badała preferencje smakowe ludzi w samolotach, stwierdziła, że ​​w powietrzu jedzenie i napoje smakują podobnie do tego, jakie miałyby osoby przeziębione.

Oznacza to, że do żywności podawanej w samolocie należy dodać więcej soli i cukru, ale nie można zmieniać żywności i napojów paczkowanych.

W samolocie nie poczujesz zwykłej słodyczy piwa imbirowego, ale będzie ono miało wytrawny i rześki smak.

Niskie ciśnienie w kabinie sprawia, że ​​receptory smaku cytrusowego, słonego i słodkiego są mniej skuteczne, podczas gdy smaki gorzkie, kwaśne i ziemiste pozostają stosunkowo niezmienione.

Niska wilgotność może być kolejnym powodem, dla którego Twój Canada Dry trafi w sedno.

„Suche powietrze utrudnia rozróżnianie smaków. Nasz zmysł węchu ulega osłabieniu, co wpływa na sposób, w jaki smakujemy jedzenie” Lisa R. Young– adiunkt w dziedzinie żywienia i badań nad żywnością na Uniwersytecie Nowojorskim – powiedziała Health.

Napoje takie jak kawa i wino mogą wypaść podczas lotu – podobnie jak niektóre produkty spożywcze.

„Kawa jest bardziej gorzka w locie niż na ziemi, białe wina są zwykle zbyt kwaśne” – stwierdziła Burdack-Freitag. „Lekkie dania, takie jak dania rybne lub lekkie sosy, są określane jako zbyt pozbawione smaku”.

Ciśnienie w kabinie i niska wilgotność mogą mieć wpływ na kubki smakowe. Steve Cukrov – stock.adobe.com
Napoje gazowane mogą pomóc złagodzić nudności. Brent Hofacker – stock.adobe.com

Łagodzi żołądek

Imbir od dawna jest znany jako naturalny lek na ból brzucha, choć nie z tego powodu piwo imbirowe może złagodzić żołądek podczas lotu, jeśli turbulencje wywołają chorobę.

Piwo imbirowe nie jest robione z prawdziwego imbiru, ale napoje gazowane mogą nadal łagodzić nudności.

„Może pomóc przy rozstroju żołądka i nudnościach, gdy pije się go małymi łykami, Doktor Rudolph Bedford– gastroenterolog z Providence Saint John’s Health Center – powiedział Health.

Bekanie i pierdzenie, przy odrobinie piwa imbirowego, może przynieść ulgę żołądkową, której potrzebujesz – ku rozczarowaniu innych pasażerów w pobliżu.

źródło