Te diety wegetariańskie znacznie zmniejszają ryzyko raka, chorób serca i śmierci

(CNN) — Jak wynika z nowej analizy parasolowej obejmującej ponad 20 lat badań, dieta wegańska, wegetariańska lub laktoowowegetariańska znacząco zmniejsza ogólne ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i przedwczesną śmierć z powodu chorób układu krążenia.

Przegląd zbiorczy uwzględnia istniejące metaanalizy dużej liczby badań, zapewniając ogólny pogląd na istniejące badania na dany temat.

Oprócz obniżania czynników ryzyka chorób układu krążenia, takich jak ciśnienie krwi i cholesterol, analiza zbiorcza wykazała „działanie ochronne” w przypadku określonych nowotworów, w tym „wątroby, okrężnicy, trzustki, płuc, prostaty, pęcherza moczowego, czerniaka, nerek i chłoniaka nieziarniczego, ” powiedział główny autor dr Angelo Capodici, absolwent nauk o zdrowiu, technologii i zarządzania w Scuola Superiore Sant’Anna w Pizie we Włoszech.

Wegetarianie nie jedzą mięsa zwierząt, natomiast wersja wegetarianizmu lakto-ovo dopuszcza produkty mleczne i jaja, wykluczając jednocześnie mięso, drób i ryby. Weganizm, bardziej rygorystyczna forma wegetarianizmu, zakazuje wszelkich produktów spożywczych wytwarzanych z mięsa, drobiu i owoców morza, a także wszelkich produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, takich jak żelatyna.

Autorzy badania przekazali jednak w e-mailu, że ochronny charakter diet może zostać sabotowany w przypadku dokonania złych wyborów żywieniowych.

„Diety kładące nacisk na spożywanie niezdrowej żywności roślinnej, takiej jak soki owocowe, rafinowane produkty zbożowe, chipsy ziemniaczane, a nawet napoje gazowane” mogą przeciwdziałać pozytywnym wpływom diety roślinnej na zdrowie, stwierdziła współautorka badania, dr Federica Guaraldi, dyrektor medyczna na oddziale przysadki mózgowej Instytutu Nauk Neurologicznych IRCCS w Bolonii we Włoszech.

Guaraldi powiedział, że „niedawno wykazano, że soki owocowe, które są „pełne cukrów i substancji słodzących”, mają szkodliwy wpływ na metabolizm w takim samym lub nawet większym stopniu niż biały cukier”.

Na wyniki mogą mieć wpływ inne czynniki związane ze stylem życia

Badania wykazały, że naukowcy od dawna wiedzą, że osoby stosujące dietę roślinną często prowadzą zdrowszy tryb życia, pełen ćwiczeń i unikania żywności i napojów słodzonych cukrem, rafinowanych zbóż, przekąsek, alkoholu i tytoniu.

„To, co przypisuje się tutaj diecie, może częściowo wynikać z innych praktyk związanych ze stylem życia” – powiedział dr David Katz, specjalista w dziedzinie medycyny zapobiegawczej i stylu życia, który założył organizację non-profit True Health Initiative, globalną koalicję ekspertów zajmujących się stylem życia opartym na faktach medycyna. Nie brał udziału w badaniu.

„To jednak niewielka obawa” – stwierdził Katz w e-mailu. „Efekt netto wzorców żywieniowych z przewagą roślin jest wyraźnie korzystny dla kluczowych wyników zdrowotnych, nawet jeśli część zaobserwowanych korzyści można przypisać innym praktykom związanym ze stylem życia”.

W rzeczywistości przyjęcie diety roślinnej, nawet bez dodatkowych ćwiczeń, może nadal przynosić korzyści zdrowotne, jak wynika z listopadowego badania dotyczącego bliźniąt przeprowadzonego przez Christophera Gardnera, jednego ze współautorów analizy parasolowej opublikowany w środę w czasopiśmie PLOS One.

W badaniu przeprowadzonym w 2023 roku zdrowe bliźnięta, które przez osiem tygodni stosowały dietę wegańską, miały niższy poziom „złego” lipoprotein o małej gęstości, czyli LDL, cholesterolu, wyższy poziom cukru we krwi i większą utratę wagi w porównaniu z rodzeństwem, które stosowało dietę składającą się z mięsa i warzyw. Gardnerowi, profesorowi medycyny w Stanford Prevention Research Center w Palo Alto w Kalifornii.

„Nastąpił spadek poziomu cholesterolu LDL o 10–15%, insuliny o 25% i masy ciała o 3% w ciągu zaledwie ośmiu tygodni, a wszystko to dzięki spożywaniu prawdziwej żywności bez produktów pochodzenia zwierzęcego” – Gardner powiedział wówczas CNN. .

Autorzy twierdzą, że jednym z powodów może być zastrzyk składników odżywczych zapewnianych przez rośliny, w tym wysoki poziom witamin, minerałów i innych substancji o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a jednocześnie zmniejszających przeciwzapalny wpływ mięsa i przetworzonej żywności.

„Rośliny mają więcej błonnika (pokarmy zwierzęce mają ich zero), mniej tłuszczów nasyconych i zero cholesterolu (wszystkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol)” – Gardner napisał w e-mailu. „Całkowicie odrębną kategorię stanowią fitochemikalia (dosłownie „chemikalia roślinne”), takie jak przeciwutleniacze. Z definicji w żywności pochodzenia zwierzęcego nie ma żadnych fitochemikaliów.”

Żadnego mięsa, drobiu i owoców morza, ale nabiał i jajka są w porządku

W nowym przeglądzie przeanalizowano 48 metaanaliz, które badały wpływ diety wegetariańskiej lub wegańskiej na rozwój raka, chorób układu krążenia i przedwczesną śmierć.

„Przeanalizowaliśmy recenzje dotyczące diet wegańskich i wegetariańskich całkowicie wykluczać(ed) mięso, drób i owoce morza” – stwierdził współautor badania, dr Davide Gori, profesor nadzwyczajny nauk biomedycznych i neuromotorycznych na Uniwersytecie w Bolonii we Włoszech.

„Aby być bardziej precyzyjnym w odniesieniu do diet wegetariańskich, lakto-wegetariańskiej (dopuszczającej niektóre produkty mleczne, takie jak jogurt, ser i mleko), owowegetariańskiej (dopuszczającej całe jaja, białka jaj i żywność zawierającą jaja, taką jak majonez, makaron jajeczny i niektóre pieczone produkty) towary) (i) uwzględniono diety laktoowowegetariańskie” – Gori napisał w e-mailu.

Jednakże diety wegetariańskie ograniczające, ale nie całkowicie wykluczające niektóre rodzaje mięsa i ryb, takie jak dieta pesco lub pollowegetariańska, zostały wykluczone – dodał.

Przegląd wykazał, że spożywanie diet roślinnych zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i stanów zapalnych, wpływając na czynniki ryzyka, takie jak wskaźnik masy ciała, glukoza na czczo i inne wskaźniki kontroli poziomu cukru we krwi oraz ciśnienie skurczowe (na górze) i rozkurczowe (na dole). pomiary ciśnienia krwi.

Diety znacząco obniżyły również cholesterol całkowity, cholesterol LDL i „białko C-reaktywne – wskaźnik stanu zapalnego, który jest zwykle wyższy w przypadku chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych” – powiedział Gori. Choroba metaboliczna to zespół objawów, takich jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi oraz słaba kontrola cholesterolu i cukru we krwi, które mogą prowadzić do cukrzycy typu 2, chorób serca i udaru mózgu.

Jednak spożywanie roślin przez kobiety w ciąży nie przynosiło żadnych korzyści, co jest „intrygującym odkryciem”, które wymaga dalszych badań, stwierdził Guaraldi z Instytutu Nauk Neurologicznych IRCCS. Możliwe jest również, że hormony ciąży mogą mieć wpływ na wyniki badania i „nie możemy wykluczyć, że uczestniczki przyjmowały w okresie badania suplementy, które mogły zmienić wpływ diety na rozpatrywane parametry”.

Specjalne uwagi dotyczące diet roślinnych

Ponieważ niektóre witaminy i minerały są łatwiej znajdowane i wchłaniane z mięsa, nabiału i ryb, wegetarianie i weganie muszą zachować dodatkowe środki ostrożności, aby dodać je do swojej diety, twierdzą eksperci.

Jeśli dieta nie zostanie starannie zoptymalizowana, aby uniknąć niedoborów, mogą być potrzebne dodatkowe źródła witaminy B12, wapnia, żelaza, cynku, jodu i witaminy D, Według Mayo Clinic.

„Diety ściśle wegańskie mogą powodować niedobór witaminy B12” – stwierdziła Gardner. „Można temu łatwo zaradzić, spożywając żywność wzbogaconą (witaminą) B12 – jest to łatwe, ponieważ zalecana dzienna dawka witaminy B12 jest niższa niż w przypadku jakiejkolwiek innej witaminy lub minerału.

„Żelazo to kolejny składnik odżywczy, który trudniej uzyskać w całkowicie wegańskiej diecie” – dodała Gardner. „Wiele pokarmów roślinnych ma stosunkowo wysoką zawartość żelaza (fasola/rośliny strączkowe). Ponownie, suplementy mogą być pomocne.”

Białko również stanowi wyzwanie, ale dobrymi jego źródłami w roślinach są rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola, orzechy, nasiona, produkty pełnoziarniste i produkty sojowe, takie jak edamame, tempeh i tofu.

Eksperci twierdzą, że przetworzone substytuty mięsa również wchodzą w grę, ale ze względu na przetwarzanie mogą zawierać sód, dlatego należy uważnie czytać etykiety.



źródło