Źródło zdjęcia: iStock/Reprezentatywny obraz

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) Stanów Zjednoczonych niedawno ogłosiła, że ​​nie będzie już zezwalać na stosowanie szkodliwych dodatków w produktach spożywczych i napojach pakowanych. CNN informuje, że FDA wydała oświadczenie, w którym wyjaśnia, że ​​bromowany olej roślinny (BVO) — rodzaj oleju roślinnego — jest stosowany w formie dodatku do żywności i pomaga zapobiegać unoszeniu się aromatu cytrusowego na powierzchni napojów. FDA poinformowała również, że orzeczenie to wejdzie w życie 2 sierpnia 2024 r. Jednak firmy produkujące żywność pakowaną będą miały „rok po tej dacie na przeformułowanie i ponowne oznakowanie swoich produktów, a także na wyczerpanie zapasów BVO”, Oświadczenie FDA czyta.

Czym jest bromowany olej roślinny? Jaki jest jego wpływ na zdrowie człowieka?

Bromowany olej roślinny, popularnie nazywany BVO, to olej roślinny modyfikowany bromem. Jest on zwykle stosowany w napojach takich jak napoje gazowane, napoje energetyczne i soki pakowane, aby zawiesić aromaty cytrusowe i zapobiec ich rozdzielaniu się podczas transportu i przechowywania.

Badanie przeprowadzone w 1969 r. przez Kanadyjską Dyrekcję ds. Żywności i Leków wykazało, że brom jest toksyczny dla zdrowia ludzkiego, po czym FDA usunęło BVO z listy produktów ogólnie uznawanych za bezpieczne. Do tej pory stosowanie BVO było ograniczone tylko do produktów zawierających aromaty owocowe. Raport opublikowany przez Center for Science in the Public Interest wyjaśnił, że wiadomo, że dodatek ten pozostawia pozostałości trójglicerydów bromu w tkance tłuszczowej, co często powoduje uszkodzenie wątroby, serca i mózgu. Niektóre z typowych skutków toksyczności bromu to uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, bóle głowy, nudności, utrata pamięci i utrata koordynacji.

W raporcie stwierdzono również, że wcześniej w 1970 r. stosowanie bromowanego oleju roślinnego zostało zakazane w Wielkiej Brytanii. Następnie w 1990 r. zakazały go Indie, w 2008 r. Unia Europejska, a w 2010 r. Japonia.

Przeczytaj także: Ten powszechny dodatek do żywności może powodować przyrost masy ciała i cukrzycę: badanie

Dodawaj napój gazowany stopniowo, tak aby cały płynny napój z lodami mógł się wylać.

Źródło zdjęcia: iStock

Dlaczego FDA wprowadziła zakaz stosowania bromowanego oleju roślinnego w żywności i napojach?

The Hill informuje, że FDA twierdzi, że kilku producentów napojów już przeformułowało swoje receptury, aby zastąpić BVO innym składnikiem. Jednak w Stanach Zjednoczonych nadal jest kilka firm, które używają tego dodatku w swoich napojach.

„Decyzję o wycofaniu jedynego dozwolonego zastosowania BVO z żywności podjęto na podstawie gruntownej analizy aktualnych wyników badań naukowych, które wzbudziły obawy dotyczące bezpieczeństwa” — stwierdził Jim Jones, zastępca komisarza programu FDA ds. żywności przeznaczonej dla ludzi, donosi The Hill.

Jim Jones poinformował również, że organ ten podejmie surowe działania przeciwko firmom, które będą nadal stosować BVO mimo braku jakichkolwiek dowodów naukowych na jego skuteczność.

źródło