Firma wycofuje ze sprzedaży ponad 4600 funtów płynnych produktów jajecznych z powodu błędnego oznakowania i niezadeklarowanych alergenów, zgodnie z informacjami Służby Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności Departamentu Rolnictwa USA.

Firma Michael Foods Inc. z siedzibą w Minnesocie poinformowała, że ​​produkty zawierające płynną mieszankę jajeczną na śniadanie zostały wyprodukowane 11 czerwca. Wycofanie produktu obejmuje następujące produkty:

  • 32-uncjowe tekturowe pudełko zawierające „Fair Meadow Foundations Whole Eggs with Citric Acid” z datą przydatności do spożycia „16 SEP 24” i kodem partii 4162G. Produkt jest zapakowany w tekturowe pudełko z etykietą Scrambled Egg Blend z tą samą datą przydatności do spożycia i kodem partii.

Ponadto produkty z numerem zakładu EST. G1455 podlegają wycofaniu.

W ogłoszeniu o wycofaniu wskazano, że produkty były wysyłane do odbiorców w restauracjach w Alabamie, Idaho, Luizjanie, Minnesocie, Nebrasce, Nowym Meksyku, Ohio, Karolinie Południowej i Utah.

USDA poinformowało, że problem został wykryty podczas rutynowej kontroli inwentaryzacji opakowań.

„Zakład powiadomił FSIS, gdy odkrył, że ograniczona liczba kartonów Whole Egg with Citric Acid nie została uwzględniona, a w magazynie znajdował się odpowiedni nadmiar kartonu Breakfast Blend Scrambled Egg. Zakład zbadał sprawę i ustalił, że nieuwzględnione kartony Whole Egg with Citric Acid zostały przypadkowo wykorzystane podczas jednego krótkiego cyklu produkcyjnego Breakfast Blend Scrambled Egg. Formuła Breakfast Blend zawiera alergen, składnik mleczny (mleko), który nie jest wymieniony na etykiecie Whole Egg with Citric Acid” — oświadczył USDA.

Nie odnotowano żadnych niepożądanych reakcji po spożyciu tych produktów.

źródło