Michele Berkhimer nie boi się przyznać, że ma obsesję na punkcie roślin. A Travis DiPerna nie boi się podzielić tym, że nie ma dość kawiarni z kawą i herbatą.

Tak więc para połączyła miłość do obojga i zapuściła korzenie w Norfolk dla swojej firmy Potted. Kompleksowy sklep z roślinami i kawiarnia z herbatą zostały otwarte we wtorek jako inkubator firmy na Selden Market, prowadzonym przez Radę Downtown Norfolk.

Berkhimer, który w swoim domu w Norfolk opiekuje się ponad 200 roślinami doniczkowymi, zajmuje się wszystkim, co jest związane z zielenią w firmie, w tym doniczkami i całą gamą roślin na sprzedaż, od sukulentów po tropikalne. Jest odpowiedzialna za pasek gleby w zakresie przesadzania i zielone wskazówki.

Mówi, że codzienna praca z roślinami i wśród roślin jest spełnieniem marzeń.

„Mój tata i babcia utrzymywali ogród na naszym podwórku, a ja pomagałam, odkąd chodziłam w pieluchach” – powiedziała. „Moja mama opiekowała się roślinami doniczkowymi i jednym z moich obowiązków było ich podlewanie, ale nie było to przykrym obowiązkiem, bo zawsze lubiłam to robić”.

DiPerna odpowiada za menu herbat w Potted, które obejmuje asortyment ręcznie robionych gorących i zimnych herbat bąbelkowych. Wybiera także polecany napój dnia.

Pochodzący z Pittsburgha w Pensylwanii i weteran marynarki wojennej DiPerna powiedział, że podczas swoich podróży zawsze odwiedzał wyjątkowe kawiarnie. Zeszłoroczna wycieczka do Denver w Kolorado z Berkhimerem nieoczekiwanie zaprowadziła ich do fabryki i kawiarni, co zainspirowało ich do otwarcia własnej w Hampton Roads.

„Zdecydowaliśmy, że musimy przybliżyć to społeczeństwu” – powiedziała.

Lily Bautista obserwuje, jak jej córka Michele Berkhimer przesadza roślinę w nowo otwartej firmie Doniczkowej. (Kurtuazja)

Swoją drogę do przedsiębiorczości rozpoczęli jesienią ubiegłego roku od mobilnego wózka do espresso i sklepu z roślinami. Zastępy obserwujących szybko podzieliły się swoim zamiłowaniem do tego pomysłu, przyciągając ich pop-upy na rynkach w całym South Hampton Roads.

Byli podekscytowani możliwością tak szybkiego przeniesienia swojej firmy do stacjonarnej siedziby, powiedziała DiPerna. Ale jeszcze nie wycofali swojego mobilnego wózka. W przyszłości planują kontynuować działalność w zakresie pop-upów i włączyć catering.

Sandra J. Pennecke, 757-652-5836, [email protected]

źródło