Ach, leniwe, mgliste, szalone dni lata. … I ostatnią rzeczą, którą chcę robić pod koniec, jest gotowanie obiadu. Na szczęście dla mnie (i mojej głodnej rodziny) jest mnóstwo wspaniałych rzeczy do przygotowania na obiad, które nie wymagają gotowania lub wymagają go bardzo mało.

Kanapki warzywne na targu

Kanapki z ogórkiem: Wymieszaj kostkę 8 oz zmiękczonego serka śmietankowego z suszonym koperkiem, solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i zieloną cebulką. Voila, ziołowy serek śmietankowy! Teraz ziołowy serek śmietankowy jest wystarczająco dobry sam w sobie, ale posmaruj nim tosty lub chleb, dodaj pokrojone ogórki (i plaster fety, jeśli lubisz), a otrzymasz orzeźwiającą i klasyczną kanapkę z ogórkiem.

Kanapki z rzodkiewką z masłem i solą: Ta kanapka jest tak prosta, jak tylko może być. Możesz użyć bagietki, zakwasu lub dowolnego chleba. Po prostu posmaruj chleb masłem, posól masło, a następnie posyp pokrojonymi rzodkiewkami. Na koniec posyp rukolą, a kanapka jest gotowa do spożycia.

Kanapki z pomidorami: To podstawa letniego menu. Biały chleb to podstawa kanapek z pomidorami, ale przypuszczam, że możesz spróbować innych. Tosty czy nie, to zależy od Ciebie. Posmaruj majonezem (Twoja marka może być inna, ale w Internecie znajdziesz opinie, jeśli jesteś ciekaw, który majonez jest kwintesencją kanapek z pomidorami), przykryj plasterkami świeżych letnich pomidorów, posyp solą i zajadaj. To bałaganiarska kanapka, jeśli masz szczęście – oznacza to, że masz dobrego pomidora.

Zupy letnie

Gazpacho: Dodaj 2 funty pomidorów roma, 1 małego ogórka, 1 paprykę, połowę czerwonej cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżki octu sherry do blendera i pozwól mu się rozpaść. Miksuj przez minutę lub do momentu, aż zupa będzie taka, jaką lubisz. Dodaj sól i pieprz do smaku. Kmin rzymski jest również miłym dodatkiem. Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny. Kiedy nadejdzie czas jedzenia, chrupiący chleb, grzanki, świeże zioła, dodatkowa kropla oliwy z oliwek lub nawet jajko na twardo będą świetnymi dodatkami. Musisz tylko przekonać kogoś innego, aby włączył kuchenkę, aby ugotować jajko.

Chłodzona zupa z awokado: Weź dwa dojrzałe awokado i włóż je do blendera wraz z półtorej szklanki zwykłego (nie greckiego) jogurtu, ćwierć szklanki soku z limonki, pół szklanki oliwy z oliwek, solą i pieprzem oraz małą wiązką kolendry lub pietruszki. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, sprawdź, czy nie trzeba dosłodzić lub dopieprzyć, i schłódź do czasu podania.

Rozważ puszkę fasoli

Sałatka caprese z białej fasoli: Odcedź i opłucz puszkę białej fasoli i połącz ją z dużą garścią przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, kilkoma porwanymi listkami bazylii, kilkoma chlustami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i oczywiście kawałkami mozzarelli. Skrop octem balsamicznym i delektuj się jako sałatką lub połóż całą tę pyszną miksturę na kromce chleba na zakwasie, aby uzyskać kanapkę otwartą.

Tacos z czarną fasolą: Odcedź i opłucz puszkę czarnej fasoli, rozgnieć ją widelcem i dodaj trochę oliwy z oliwek, soli, pieprzu i kminu do smaku. Podgrzej miskę fasoli w mikrofalówce przez minutę. Następnie wymieszaj poszatkowaną kapustę (ja używam surówki z torebki z alejki sałatkowej) z pokrojoną zieloną cebulką i sokiem z jednej lub dwóch limonek, aby zrobić dodatek do surówki. Nałóż mieszankę z czarnej fasoli do tortilli, połóż surówkę na fasolę, a następnie posyp całe taco, dodając duże, słone kawałki sera feta. Pycha!

Domowy hummus: Dodaj ząbek czosnku, sok z jednej lub dwóch cytryn, 16-uncjowy słoik tahini, sól i kminek do smaku w blenderze. Zmiksuj mieszankę, aż będzie wyglądać jak lepkie masło orzechowe, a następnie powoli wlej pół szklanki do szklanki lodowatej wody, aż mieszanka będzie gładka i kremowa. Teraz dodaj dwie puszki odsączonej i wypłukanej ciecierzycy i miksuj przez około trzy minuty, aż ciecierzyca zostanie całkowicie wchłonięta, a hummus będzie gładki. Podawaj z warzywami, pitą, chipsami lub czymkolwiek innym.

Wszystko idzie

Jest lato. Lata są spokojne. Kolacja też może być spokojna. Na przykład, utrzymuję, że stanie nad blatem z lodowatymi kostkami arbuza i miską słonych chipsów ziemniaczanych to samo w sobie letni posiłek. „Talerze małych rzeczy” to kolejna świetna opcja na letnią kolację – pomyśl o tym jak o mniej wymyślnej desce wędlin (a jeśli kiedykolwiek miałeś malucha, to przygotowywałeś ten posiłek niezliczoną ilość razy). Ser, krakersy, hummus, owoce, chleb, masło orzechowe i galaretka, warzywa, sosy… Naprawdę, wszystko jest w porządku. Zignoruj ​​garnki i patelnie i ciesz się zachodem słońca.

Pamela Savage mieszka w Springfield, gdzie od czerwca do sierpnia nie gotuje zbyt wiele.

źródło