Ocet ma długa historiasięgający co najmniej 5000 r. p.n.e. Jego liczne zastosowania obejmują konserwowanie, aromatyzowanie, kiszenie i medycynę. Ma również bogatą historię w starożytnym Egipcie, Chinach i Grecji jako środek wspomagający zdrowie.

Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne, a przynajmniej część krążących doniesień na temat jego dobroczynnego wpływu na zdrowie potwierdzają badania.

Dodanie octu jabłkowego do rutyny może pomóc w poprawie samopoczucia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o możliwych korzyściach zdrowotnych i najlepszej dawce. Aby uzyskać więcej treści dotyczących kuchni i dobrego samopoczucia, oto czy Twoje naczynia kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu są bezpieczne w użyciu I 11 produktów, które nie powinny być podstawą Twojej diety.

Czytaj więcej: 12 najlepszych produktów probiotycznych dla zdrowia jelit

Czym jest ocet jabłkowy?

Gdy połączysz jabłka, cukier i drożdże i pozwolisz im fermentować, powstanie ocet jabłkowy. Przez kilka tygodni drożdże trawią cukier, aby wytworzyć alkohol. Gdy to nastąpi, naturalne bakterie zamienią alkohol w kwas octowy, skąd bierze się ostry zapach i smak octu jabłkowego.

Kupując ocet jabłkowy, masz dwie opcje: filtrowany i pasteryzowany lub surowy i niefiltrowany. Mętny osad, który zbiera się na dnie butelki, to „matka”, czyli połączenie bakterii i drożdży. Niektórzy spekulują, że to właśnie matka zapewnia korzyści zdrowotne, ponieważ zawiera śladowe ilości zdrowych bakterii i probiotyków.

Ocet jabłkowy może być użyte w kuchni, w domu i dla Twojego zdrowia jako:

  • Środek dezodoryzujący
  • Konserwant
  • Sos lub winegret
  • Odkurzacz
  • Tonik do twarzy
  • marynata
  • Mycie owoców i warzyw
  • Środek do czyszczenia protez
  • Płukanka do włosów
  • Leczenie łupieżu
  • Środek chwastobójczy
  • Płyn do płukania ust

Butelka octu jabłkowego wylewana na łyżkę

Jayk7/Moment/Getty Images

4 zalety octu jabłkowego

Chociaż potrzeba więcej badań, kilka małych i średnich badań pokazuje, zalety octu jabłkowego w przypadku niektórych problemów zdrowotnych i jako potencjalny środek wspomagający odchudzanie.

Może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i cukrzycę

Aż do 95% diabetyków ma cukrzycę typu 2według Centers for Disease Control and Prevention. Cukrzyca typu 2 powstaje w wyniku insulinooporności, czyli niezdolności organizmu do wytwarzania insuliny.

Nawet jeśli nie masz cukrzycy, najlepiej jest utrzymywać poziom cukru we krwi w normie. Badania wykazały, że ocet jabłkowy może poprawić reakcję insuliny I niższy poziom cukru we krwi po posiłkach.

Wykazano również, że spożywanie octu jabłkowego przed pójściem spać obniżyć poziom cukru we krwi na czczo po przebudzeniu. Przed spożyciem octu jabłkowego należy porozmawiać z lekarzem, jeśli ma się cukrzycę, zwłaszcza jeśli przyjmuje się leki.

Czytaj więcej: Dieta atlantycka: dlaczego jedzenie pełnowartościowych, lokalnych produktów może poprawić Twoje zdrowie

Zabija szkodliwe bakterie

Porady zdrowotne CNET

Osoby chcące konserwować żywność w sposób naturalny mogą rozważyć użycie octu jabłkowego. Jest to znany zabójca patogenówdo których zaliczają się mikroby takie jak gronkowce i drożdżaki.

Ocet jest popularnym środkiem konserwującym w Korei, ponieważ może zapobiegać E. coli i norowirus z wzrostu w żywności. E. coli może powodować zatrucie pokarmowe po spożyciu, ale bakteriobójcze działanie kwasu octowego w occie jabłkowym może zapobiec wystąpieniu tego.

Może prowadzić do utraty wagi

Inną zaletą octu jabłkowego, która może być przydatna, jest jego zdolność do wspomagania utrata wagi. Wykazano, że ocet jabłkowy przyjmowany przed posiłkiem lub w jego trakcie pomaga w uzyskaniu uczucia sytości (pełności).

W jednym z badań uczestnicy zjedli około Od 200 do 275 kalorii mniej gdy ocet jabłkowy był łączony z posiłkiem. Przez trzy miesiące uczestnicy przyjmujący jedną do dwóch łyżek octu jabłkowego dziennie zauważyli do 3,7 funta utraty wagi i redukcja tkanki tłuszczowej.

Może poprawić poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów może zwiększać ryzyko chorób serca.

Włączenie do codziennej diety do uncji octu jabłkowego oraz stosowanie diety niskokalorycznej może obniża całkowity cholesterol i trójglicerydy zwiększając jednocześnie poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Osoby z cukrzycą typu 2 mogą również zobaczyć pozytywne wyniki dotyczące całkowitego poziomu cholesterolu i trójglicerydów dodając pół uncji octu jabłkowego do diety.

Czytaj więcej: 7 wskazówek, jak oszczędzać pieniądze, aby zdrowo się odżywiać przy ograniczonym budżecie

Możliwe skutki uboczne

Chociaż stosowanie octu jabłkowego ma swoje zalety, istnieją również potencjalne skutki uboczne do rozważenia. Wysoka kwasowość może zniszczyć szkliwo zębów, które nie powróci, gdy już zniknie. Może uszkodzić przełyk lub gardło, jeśli pijesz go nierozcieńczonego.

Oto kilka innych potencjalnych skutków ubocznych octu jabłkowego:

  • Może powodować hipokaliemię (niski poziom potasu)
  • Może wchodzić w interakcje z lekami moczopędnymi, insuliną i innymi lekami
  • Może powodować nudności lub wymioty

Rozcieńczenie go wodą lub sokiem nie tylko sprawia, że ​​ocet jabłkowy jest smaczniejszy, ale może również zmniejszyć ryzyko uszkodzenia gardła i zębów. Połączenie jednej lub dwóch łyżek stołowych z jednym lub drugim może również wyleczyć rozstrój żołądka.

Dawkowanie octu jabłkowego

Dawkowanie octu jabłkowego zależy od powodu, dla którego go używasz. Dwie łyżeczki do dwóch łyżek to ogólne zalecenia dotyczące dawkowania.

Jeśli chcesz go pić, rozcieńcz go wodą lub ulubionym sokiem lub herbatą. Możesz go również jeść, dodając do ulubionych potraw, szczególnie dressingów, winegretów, a nawet robiąc własny majonez.

Możesz również dodać filiżankę lub dwie do kąpieli w przypadku problemów skórnych. Wymieszanie łyżki octu jabłkowego ze szklanką wody, a następnie namoczenie gazy lub waty w roztworze może dać mokry okład.

Aby użyć octu jabłkowego jako płukanki do włosów, wymieszaj do dwóch łyżek z filiżanką wody, a następnie polej włosy po umyciu szamponem. Odczekaj pięć minut, a następnie spłucz. Może wysuszać, więc używaj go oszczędnie. Ocet jabłkowy może również podrażniać skórę głowy, więc słabsze rozcieńczenie może być lepsze.

Ręka trzymająca małą filiżankę octu jabłkowego

Annick Vanderschelden/Moment/Getty Images

Podsumowanie

Podczas gdy niektóre badania wykazały korzyści z octu jabłkowego, potrzebujemy więcej badań, aby ostatecznie udowodnić, jak korzystny jest ocet jabłkowy. Może pomóc w utracie wagi, kontrolowaniu cukrzycy typu 2, poziomu cukru we krwi i cholesterolu, a także może zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii w żywności. Picie nierozcieńczonego octu jabłkowego może powodować erozję szkliwa zębów lub uszkodzenie gardła. Wymieszanie octu jabłkowego z wodą lub sokiem przed jego spożyciem może zapobiec uszkodzeniu zębów i gardła. Jak w przypadku każdego naturalnego środka, porozmawiaj z lekarzem przed wypróbowaniem octu jabłkowego i wykonaj test skórny przed użyciem go na skórze.



źródło