Roślinne zamienniki mięsa (PBMA) cieszą się coraz większą popularnością, szczególnie wśród młodszych i dbających o zdrowie konsumentów, którzy chcą zastąpić w swojej diecie mięso zwierzęce. Niedawne badanie opublikowane w czasopiśmie Kanadyjski Journal of Cardiology określa kardioprotekcyjne działanie PBMA u Kanadyjczyków.

Badanie: Mięso zwierzęce kontra mięso roślinne: serdeczna debata. Źródło zdjęcia: Natalia Sem / Shuttersotck.com

Czym są PBMA?

PBMA to wysoko przetworzona żywność stosowana jako substytut mięsa. Wyglądem, smakiem i w dotyku przypominają mięso zwierzęce, ale są syntetyzowane przy użyciu białek roślinnych, takich jak pszenica, soja, groch i grzyby.

Ponad sześć milionów Kanadyjczyków jadło mało lub wcale mięsa w 2018 r., podczas gdy około 25% Kanadyjczyków w badaniu z 2020 r. rozważało ograniczenie spożycia żywności. Zmniejszenie spożycia mięsa zwierzęcego z powodów etycznych, środowiskowych lub żywieniowych zwiększyło spożycie PBMA.

PBMA mają zazwyczaj niższą średnią gęstość energetyczną, całkowitą zawartość tłuszczu, tłuszczów nasyconych i białka, a także wyższą zawartość błonnika niż mięso. PBMA dostarczają większość mikroelementów występujących w produktach mięsnych, oferując jednocześnie zdrowszy profil odżywczy w porównaniu z większością produktów mięsnych pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak PBMA mają również wyższą zawartość sodu, co może zwiększać ciśnienie krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD).

Ponieważ PBMA są produkowane z ekstraktów całej żywności lub syntetyzowane w laboratorium, są one również uważane za żywność ultraprzetworzoną. Ogólnie rzecz biorąc, spożycie żywności ultraprzetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności całkowitej i chorób układu krążenia odpowiednio o 21% i ponad 35%. Ryzyko to wzrasta odpowiednio o 2% i 4% w przypadku każdego wzrostu dziennego spożycia ultraprzetworzonej żywności o jedną porcję.

Zatem pomimo potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem PBMA, istnieje pilna potrzeba ograniczania spożycia ultraprzetworzonych produktów spożywczych. Niemniej jednak potrzebne są dalsze badania, aby wyjaśnić, czy PBMA są niezdrowe niż produkty mięsne.

O badaniu

Obecne badanie obejmowało analizę jednego przeglądu systematycznego PBMA i 12 badań kontrolowanych, z których część była randomizowana.

W niektórych badaniach nie podano wartości apolipoproteiny B (ApoB), uważanej za najdokładniejszy czynnik predykcyjny ryzyka CVD w porównaniu z poziomem cholesterolu całkowitego lub cholesterolu lipoprotein o małej gęstości (LDL). Różne diety kontrolne w badaniach i różne kombinacje PBMA przyczyniły się do heterogeniczności analizy.

Co pokazuje badanie?

Chociaż PBMA obejmują szerokie spektrum odżywcze, ich spożycie wiąże się z lepszym ogólnym zdrowiem układu sercowo-naczyniowego niż produkty mięsne. Korzyści te prawdopodobnie wynikają z niższej zawartości tłuszczów nasyconych, a także wyższej zawartości tłuszczów wielonienasyconych i błonnika pokarmowego. Nawet przy dopasowanej zawartości błonnika i kwasów tłuszczowych, PBMA wydają się być kardioprotekcyjne w porównaniu z mięsem.

Obecnie dostępne PBMA zawierają mniej tłuszczów nasyconych i więcej tłuszczów wielonienasyconych niż substytuty stosowane w większości badań uwzględnionych w bieżącej metaanalizie. Zatem oszacowanie efektu kardioprotekcyjnego PBMA jest prawdopodobnie konserwatywne.

W kilku badaniach zastępowanie mięsa PBMA wiązało się ze zmniejszeniem całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL, ApoB-100 i masy ciała. Efekty obniżania cholesterolu przez PBMA mogą wynikać z różnych czynników, takich jak zastąpienie masła, majonezu, tłuszczu mlecznego lub margaryny oliwą z oliwek. Tego typu substytucje dietetyczne są związane ze zmniejszeniem ryzyka kardiometabolicznego i śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych w innych badaniach.

Na przykład oliwa z oliwek jest bogata w polifenole, które zmniejszają stany zapalne, poprawiają funkcjonowanie śródbłonka i obniżają ciśnienie krwi. Jednak wiele badań odnotowało stosowanie niereprezentatywnych olejów tropikalnych, takich jak olej kokosowy, który w 90% składa się z tłuszczów nasyconych, jako głównego źródła tłuszczu, zamiast powszechnie stosowanych olejów roślinnych.

białko PBMA

Zwiększone spożycie roślin strączkowych jest korzystne dla ryzyka CVD. W krajach zachodnich białko sojowe jest jedną z najczęstszych baz syntezy PBMA i jest konsekwentnie powiązane ze zmniejszeniem ryzyka CVD nawet o 16%. Soja jest bogata w tłuszcze wielonienasycone i błonnik, z potencjalnie kardioprotekcyjnymi izoflawonami.

Białko grochu jest kolejnym głównym źródłem białka roślin strączkowych niepochodzącego z soi w PBMA. Ostatnie badania wskazują, że spożywanie 400 gramów roślin strączkowych tygodniowo może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia o ponad 10%; jednakże korzyści tej nie można bezpośrednio ekstrapolować na PBMA, które zawierają wyłącznie przetworzone białko.

Gluten pszenny i mykoproteina są również powszechnie stosowane w PBMA. Potencjalne prozdrowotne korzyści glutenu pszennego wymagają dodatkowych badań, ponieważ może on być po prostu markerem spożycia pełnego ziarna, a nie żywnością ochronną.

Mycoprotein jest popularny wśród entuzjastów fitnessu. Stymuluje masę mięśniową i siłę, podobnie jak efekty związane z dietą wegańską bogatą w mięso lub soję. Ponadto mycoprotein może promować uczucie sytości; jednak jego wpływ na poziom cholesterolu pozostaje niejasny.

Wnioski

Zastępowanie mięsa PBMA może mieć działanie kardioprotekcyjne.”

Konieczne są dodatkowe badania w celu zbadania wpływu PBMA zawierających więcej tłuszczów nienasyconych na czynniki ryzyka CVD, optymalnej ilości i rodzaju PBMA oraz żywności, którą należy zastąpić. Należy również potwierdzić przełożenie tych efektów na faktyczne zmniejszenie niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary mózgu.

Chociaż nie zaobserwowano negatywnego wpływu na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, mimo że PBMA zaliczane są do żywności wysoko przetworzonej, w celu potwierdzenia bezpieczeństwa tych substancji konieczne są prospektywne, długoterminowe badania.

źródło