Czas na kolejną porcję krótkich porad zdrowotnych, które warto znać, ale nie zasługują na osobny felieton.

Z „Działania żywieniowego” opublikowane przez Centrum Nauki w Interesie Publicznym:

  • Rak jelita grubego wskaźniki u osób poniżej 55 roku życia rosną i nie wiadomo dlaczego. Rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną śmierci z powodu raka. Zalecany wiek rozpoczęcia badań przesiewowych wynosił kiedyś 50 lat, teraz wynosi 45 lat. Badania przesiewowe należy rozpocząć jeszcze wcześniej, jeśli występują czynniki ryzyka, takie jak historia rodzinna raka jelita grubego lub polipy. Skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym w sprawie opcji badań przesiewowych.
  • Niezdrowe jedzenie jest główną przyczyną śmierci w USA, a Big Food jest w to zamieszany. „Opłaty za umieszczenie” to opłaty, które firmy takie jak Pepsi i Coca-Cola płacą sklepom spożywczym „za umieszczanie napojów gazowanych w alejkach przy kasach, na końcach alejek i na półkach na wysokości oczu, gdzie klienci najprawdopodobniej je zobaczą”.
  • Mikroplastik i nanoplastik atakują nasze ciała i wydają się być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zawałów serca i udarów. Niestety, plastik jest obecnie wszechobecny; największym źródłem mikro- i nanoplastiku jest woda butelkowana.
  • Myślisz, że wołowina jest ci potrzebna, żeby mieć siłę? Niedawne badanie z udziałem 49 kobiet będących na diecie opartej na produktach zwierzęcych wykazało, że te na diecie z większą zawartością białka zwierzęcego nie przybrały na sile w porównaniu do tych na diecie normalnej.

Z listu UC-Berkeley Wellness Letter



  • Kuchenki gazowe są nowym elementem obecnych wojen kulturowych w USA Oto fakty: Za każdym razem, gdy spalane są paliwa kopalne — w tym gaz w kuchence — uwalniane są zanieczyszczenia, które mogą zaszkodzić tobie i środowisku. Amerykańskie Stowarzyszenie Pulmonologiczne zaleca „odejście od używania urządzeń spalających paliwo w celu ochrony zdrowia i środowiska”. Co najmniej używaj okapu nad kuchenką, który odprowadza powietrze na zewnątrz, i włączaj wentylator za każdym razem, gdy używasz kuchenki gazowej.
  • Osteoporoza: Wynik gęstości mineralnej kości (BMD) jest mierzony za pomocą rodzaju promieni rentgenowskich zwanego skanem DEXA. Chociaż sprawdzenie gęstości kości jest ważne, nie daje ono pełnego obrazu wytrzymałości kości ani ryzyka złamania. Na przykład osoby pochodzenia azjatyckiego mają podobne wyniki pomiarów BMD do wyników osób białych, ale mają o połowę mniejsze ryzyko złamania biodra. Trabecular Bone Score (TBS) to nowy, zatwierdzony przez FDA program, który generuje dodatkowe dane ze skanu DEXA, które dokładniej oceniają wytrzymałość kości. Skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym, aby dowiedzieć się, czy kwalifikujesz się do badania przesiewowego w kierunku ryzyka złamania. Po wykonaniu skanu DEXA ważne jest, aby do badań uzupełniających używać tego samego urządzenia — lub przynajmniej urządzenia wyprodukowanego przez tego samego producenta.
  • Badanie bliźniaków: Christopher Gardner, doktor, jest dyrektorem ds. badań żywieniowych w Stanford Prevention Research Center. On i jego zespół badali 22 pary bliźniaków jednojajowych. Jedno z bliźniaków w każdej parze stosowało zdrową dietę wegańską przez osiem tygodni, a drugie zdrową dietę wszystkożerną. Badanie zostało opublikowane w szanowanym czasopiśmie medycznym JAMA w grudniu 2023 r., a miesiąc później pojawiło się jako serial Netflixa zatytułowany „Jesteś tym, co jesz: eksperyment z bliźniakami”. Badanie wykazało, że grupa wegańska obniżyła poziom LDL (złego cholesterolu) o 10 procent, a insulinę na czczo o 30 procent. Utrata wagi wystąpiła u wegan, ale nie u grupy wszystkożernej. Serial Netflixa omawia również korzyści środowiskowe wynikające ze spożywania produktów roślinnych zamiast zwierzęcych. Podsumowanie dr Gardnera jest następujące: „Mam nadzieję, że ludzie będą jeść więcej roślin i mniej mięsa. Amerykanie jedzą obsceniczne ilości mięsa, spożywają o wiele więcej białka, niż potrzebują, nie są nawet blisko uzyskania wystarczającej ilości błonnika”.

Ze strony internetowej dr. Gregera odżywianiefaktów.org

  • Otyłość: Genetyka wyjaśnia mniej niż 1 procent otyłości. Dr Greger zauważa, że ​​jeśli chodzi o otyłość „siła naszych genów jest niczym w porównaniu z siłą naszego widelca”. Otyłość ma tendencję do dziedziczenia w rodzinach „ale tak samo jest z kiepską dietą”. Dzieci dorastające z nadwagą biologicznych rodziców mają o 27 procent większe prawdopodobieństwo, że same będą miały nadwagę; adoptowane dzieci rodziców z nadwagą mają o 21 procent większe prawdopodobieństwo, że będą miały nadwagę.

Dr Feinsinger jest emerytowanym lekarzem rodzinnym, który szczególnie interesuje się zapobieganiem chorobom i ich odwracaniem poprzez odżywianie. Bezpłatne usługi oferowane przez Center For Prevention i The People’s Clinic obejmują: jednogodzinne konsultacje, zakupy z lekarzem w Carbondale City Market i kursy gotowania. Zadzwoń pod numer 970-379-5718, aby umówić się na wizytę, lub napisz e-mail [email protected].



źródło