New Delhi, 2 lipca (IANS) Jak powiedział we wtorek wybitny neurolog, zmiana stylu życia ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia poziomu cholesterolu HDL, zwanego także „dobrym” cholesterolem.

W wywiadzie dla platformy społecznościowej X, Sudhir Kumar ze szpitala Indraprastha Apollo w Hajdarabadzie wyjaśnił, że niski poziom cholesterolu HDL może zwiększać „ryzyko zawału serca i udaru mózgu”.

Z drugiej strony wyższy poziom dobrego cholesterolu może również chronić przed „ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci”.

Lekarz podzielił się kilkoma wskazówkami, mówiąc, że aby zwiększyć poziom HDL-C, „kluczowe są zmiany stylu życia”.

Sudhir powiedział, że dobry, siedmiogodzinny sen jest niezbędny do utrzymania wysokiego poziomu HDL-C.

„Poziom HDL-C jest znacznie obniżony u osób śpiących cztery godziny lub krócej” – powiedział.

Stwierdził, że konieczne jest wykonywanie ćwiczeń aerobowych, takich jak bieganie, szybki marsz, jazda na rowerze lub pływanie, których należy wykonywać „4–5 sesji tygodniowo”; a także trzech sesji treningu oporowego (siłowego) tygodniowo.

„Połączenie ćwiczeń aerobowych i treningu siłowego ma korzystniejszy wpływ na poziom HDL-C niż każdy z tych zabiegów osobno” – powiedział lekarz.

Ponadto Sudhir podkreślił konieczność rzucenia palenia, ponieważ „poziom HDL-C spada wraz z paleniem, a wzrasta po zaprzestaniu palenia (u palaczy)”.

Neurolog zaapelował również o zapewnienie odpowiedniego nawodnienia, ponieważ „przewlekłe niedowodnienie i nawykowe przyjmowanie zbyt małej ilości wody wiążą się z wyższym ryzykiem kardiometabolicznym, w tym z niskim poziomem HDL-C”.

Jeśli chodzi o podejście dietetyczne, lekarz zalecił spożywanie oliwy z oliwek, awokado, orzechów (garść) i nasion, takich jak nasiona chia; dietę niskowęglowodanową; wybieranie fioletowych produktów (bogatych w antocyjany).

„Kilka owoców i warzyw ma bardzo dużo antocyjanów, takich jak bakłażan, czerwona kapusta, borówki, jeżyny i czarne maliny. Jedz często tłuste ryby (łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki), aby zwiększyć poziom HDL” – powiedział Sudhir.

Zalecił również czarną kawę (5 filiżanek lub więcej dziennie) bez dodatków, ponieważ „jest związana z wyższym poziomem HDL-C”. Zauważył, że spożycie zielonej herbaty nie jest związane z poziomem HDL-C.

Lekarz zalecił także „schudnięcie (w przypadku otyłości lub nadwagi)” oraz radzenie sobie ze stresem poprzez „medytację, relaks, okresowe wyjazdy na wakacje, oddawanie się hobby itp.”.

–IANS

rvt/svn

źródło