Arbuz jest owocem lata. W Stanach Zjednoczonych jest bardziej popularny niż melon kantalupa, melon miodowy i wszystkie inne melony razem wzięte.

Jest również dobry dla twojego ciała, szczególnie w upalny dzień. Oto zestawienie najzdrowszych cech arbuza, a także kilka fajnych i pysznych przepisy kulinarne z „New York Times Cooking”..

„Arbuz” to trafna nazwa, ponieważ w ponad 91 procentach składa się z wody. Kiedy zjesz średniej wielkości kawałek (około 10 uncji), w zasadzie wypijasz pełną szklankę wody.

Nawodnienie sprawia, że ​​organizm funkcjonuje tak, jak powinien, od wspomagania przepływu krwi po regularność wypróżnień. Woda w arbuzie pomaga utrzymać nawodnienie, co może być szczególnie korzystne w czasie upałów, kiedy stracić więcej płynów przez pot.

„Nasze ciała rozpoznają i wykorzystują cząsteczki wody niezależnie od źródła” – powiedziała dr Tamara Hew-Butler, naukowiec zajmujący się medycyną sportową na Wayne State University. „Wilgotne pokarmy podobnie jak owoce, warzywa i zupy są uważane za źródła wody.”

Szczególnie starsze osoby mogą łatwiej i przyjemniej przyjmować część płynów poprzez owoce, twierdzi Amy Ellis, dietetyk i profesor nadzwyczajny żywienia na Uniwersytecie w Alabamie. Zwykle odczuwają mniejsze pragnienie i dlatego piją mniej – to jeden z powodów, dla których są na wyczerpaniu wyższe ryzyko na odwodnienie i choroby związane z upałem podczas fali upałów.

Ponieważ arbuz składa się głównie z wody, jest niskokaloryczny — porcja jednej szklanki zawiera ich zaledwie 46.

„Niektórzy uważają, że zawiera niebotycznie dużo cukru, ponieważ smakuje tak słodko, ale w rzeczywistości jest bardzo umiarkowany” – stwierdziła dr Ellis. Jedna filiżanka pokrojonego w kostkę arbuza zawiera około 9,5 grama cukru, czyli mniej niż 13 gramów w filiżance posiekanych jabłek i prawie 15 gramów w filiżance jagód.

Jak dodała Joanne Slavin, dietetyczka i profesor nauk o żywności i żywieniu na Uniwersytecie Minnesoty, to na tyle mało, że owoc ten prawdopodobnie nie spowoduje skoków poziomu cukru we krwi.

Kalorie to jednak energia, więc sam arbuz nie zapewni wystarczającego paliwa dla organizmu – mówi Samantha Dieras, dietetyczka i dyrektor ds. żywienia ambulatoryjnego w szpitalu Mount Sinai. Ale kiedy jesz arbuza w ramach zbilansowanej diety, zawartość wody i słodki smak mogą pomóc Ci poczuć się sytym.

Arbuz nie zawiera tłuszczu ani sodu, co jest dobre dla serca. Jednak wciąż nie wiadomo, czy arbuz odgrywa aktywną rolę w obniżaniu ryzyka chorób serca, powiedział dr Slavin.

Doktor Slavin, dr Ellis i dr Dieras zasugerowali, że aminokwas L-cytrulina i mikroelement likopen – oba występujące w arbuzie – mogą poprawić zdrowie serca. Doktor Slavin stwierdził, że takie pomysły mają uzasadnienie.

Naukowcy wiedzą, że nerki przekształcają L-cytrulinę w tlenek azotu, który może rozluźnić ściany tętnic i obniżyć ciśnienie krwi. A likopen, substancja chemiczna występująca w niektórych roślinach, może zmniejszyć stan zapalnyco jest powiązane z chorobami serca. Ludziom likopen kojarzy się z pomidorami, ale arbuz ma go więcej.

Mimo to niezależnie finansowane badania na ludziach bezpośrednio sprawdzające wpływ arbuza na zdrowie serca nie wykazały wymiernej poprawy. „Arbuz nie jest magiczną kulą” – powiedział dr Ellis, który prowadził jedno z nich studia. „To nie zastąpi leków na nadciśnienie ani niczego podobnego. Ale jeśli zostanie włączony do diety zawierającej żywność bogatą w składniki odżywcze, może być korzystny dla zdrowia naczyń”.

Arbuz nie nadaje się do konserwowania, suszenia ani mrożenia, powiedziała dr Slavin, więc trudniej jest się nim cieszyć poza sezonem. Uważa, że ​​to jeden z powodów, dla których owoc jest tak uwielbiany.

„Arbuz to lato i szczęście” – powiedziała. „Kiedy ktoś rozcina świeżego arbuza i wręcza ci kawałek, to jest najlepszy moment”.

Jest również pyszny w sałatce obiadowej, zupie lub napoju gazowanym. Oto kilka przepisów z CIESZ SIĘ gotowaniem aby pomóc Ci zacząć.


W tej sycącej misce zbożowej arbuz jest połączony z farro, serem, ziołami i czerwoną cebulą. Farro można zastąpić szybciej gotującym się ryżem lub komosą ryżową.

Trzymaj dzbanek tej schłodzonej zupy w lodówce, aby mieć błyskawiczny posiłek w upalne dni. Arbuz łagodzi słodycz przejrzałych letnich pomidorów w zmiksowanej mieszance.


Soczysta z kawałkami arbuza, pomidorów i ogórka, ta najlepsza letnia sałatka staje się jeszcze bardziej orzeźwiająca z dressingiem arbuzowym. Tostowana ciabatta i pokruszona feta sprawiają, że jest wystarczająco sycąca, aby stanowić posiłek.


To pikantne danie owocowe polane pikantnym dressingiem kminkowo-cytrusowym może pasować do każdego owocu, ale szczególnie dobrze smakuje z arbuzem. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dania głównego.

Miksowanie arbuza na sok to genialny ruch przez całe lato. A zwieńczenie tego musującym piwem imbirowym jako bezalkoholowy spritz? Genialne.

źródło