Jeśli dobrze się odżywiasz teraz, możesz żyć lepiej później. Dieta bogata w owoce i warzywa, pełne ziarna i nienasycone tłuszcze w średnim wieku może poprawić szanse na dobre zdrowie psychiczne, fizyczne i poznawcze dekady później, jak pokazuje nowy raport.

Badanie zaprezentowane na ważna konferencja żywieniowa Wtorek buduje się na lat badań, że codzienna dieta bogata w składniki odżywcze żywność może zmniejszyć ryzyko zachorowania na powszechne choroby przewlekłe i pomóc w utrzymaniu funkcji poznawczych w starszym wieku.

Naukowcy z Harvardu przeanalizowali 30 lat danych dotyczących ponad 106 000 uczestników Badanie zdrowia pielęgniarek i Badanie uzupełniające dla pracowników służby zdrowiaBadanie objęło 70 467 kobiet i 36 464 mężczyzn. Na początku badania w 1986 r. uczestnicy mieli co najmniej 39 lat i nie cierpieli na choroby przewlekłe.

Jak powiedziała Anne-Julie Tessier, główna autorka i współpracowniczka naukowa w Harvard School of Public Health, w ramach długoterminowego badania uczestnicy wypełniali obszerny kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania posiłków co cztery lata, od 1986 do 2010 roku.

Naukowcy z Harvardu śledzili osobistą dietę każdego uczestnika przez jakiś czas, aby sprawdzić, w jakim stopniu pasuje ona do ośmiu wysoce odżywczych wzorców żywieniowych.

Diety, z którymi porównywano kwestionariusze żywieniowe, obejmowały:

  • Ten DPOPIÓŁ Dietplan posiłków mający na celu zapobieganie lub obniżanie ciśnienia krwi poprzez skupienie się na warzywach, owocach i pełnych ziarnach. Plan żywieniowy opracowany przez National Institutes of Health jest uważany za elastyczną dietę, ponieważ nie eliminuje żadnych grup żywności, a także pomaga w utracie wagi.
  • Ten alternatywny wskaźnik zdrowego odżywiania (AHEI) — który ściśle przylega do Wytyczne żywieniowe USA poprzez zachęcanie do spożywania większej ilości roślin strączkowych, orzechów i warzyw oraz mniejszej ilości czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa. Badania wykazały najsilniejszą korelację między dietą AHEI a zdrowszym starzeniem się, powiedział Tessier.
  • Ten dieta dla zdrowia planetarnegoplan żywieniowy, który minimalizuje produkty zwierzęce i kładzie nacisk na owoce, warzywa, pełne ziarna i zdrowe tłuszcze. Dopuszcza umiarkowane ilości mięsa i nabiału.

Ogólnie rzecz biorąc, odkryli, że większe spożycie owoców, warzyw, pełnych ziaren, tłuszczów nienasyconych, orzechów, roślin strączkowych i niskotłuszczowych produktów mlecznych wiązało się z większymi szansami na dobre starzenie się. Osoby, których dieta składała się z większej ilości tłuszczów trans, sodu, czerwonego i przetworzonego mięsa, miały mniejsze szanse na zdrowe starzenie się.

Czym jest zdrowe starzenie się?

Opierając się na samoocenie kobiet i mężczyzn zawartej w bazie danych, naukowcy zinterpretowali „zdrowe starzenie się” jako dożycie co najmniej 70. roku życia przy zachowaniu dobrych funkcji poznawczych, zdrowia psychicznego, sprawności fizycznej — a także braku chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroby serca, udar, niewydolność nerek i większość nowotworów.

Po przeanalizowaniu danych z 30 lat naukowcy odkryli, że około połowa uczestników zmarła, a tylko 9% dożyło 70. roku życia lub dłużej, bez chorób i z nienaruszonym zdrowiem fizycznym i poznawczym.

Jednakże uczestnicy, którzy ściśle przestrzegali zdrowej diety, mieli od 43% do 84% większe szanse na zdrowe starzenie się w porównaniu z osobami, które tego nie robiły.

To, co jemy teraz, wpływa na to, jak będziemy się czuć później

Nowe badania mają ograniczenia. Podobnie jak większość badań nad odżywianiem, badanie jest obserwacyjne i oparte na samoopisach. Nie dowodzi, że ścisłe przestrzeganie odżywczego wzorca żywieniowego prowadzi do dłuższego życia lub zdrowszego starzenia się. Nie zostało jeszcze opublikowane w czasopiśmie, ale jest obecnie recenzowane przez ekspertów, powiedział Tessier.

Jednak liczne badania wykazały już, że dieta i aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko wystąpienia wszystkich tych schorzeń, a tym samym mogą zwiększyć prawdopodobieństwo „zdrowego starzenia się” – powiedział dr R. Sean Morrison, przewodniczący Brookdale Department of Geriatrics and Palliative Medicine w Mount Sinai Hospital.

„Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że osoby odżywiające się zdrowo częściej ćwiczą, częściej mieszkają w dzielnicach o lepszym dostępie społecznym, mają dostęp do wsparcia, którego nie mają inni, i prawdopodobnie mają lepszy dostęp do opieki zdrowotnej” – powiedziała Morrison, która nie była związana z nowym badaniem.

Najnowsze wiadomości na temat odżywiania i diety

W rzeczywistości naukowcy przeanalizowali zmienne, które potencjalnie mogły mieć wpływ na wyniki, w tym BMI, pochodzenie, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, aktywność fizyczną, historię medyczną i rodzinną, status społeczno-ekonomiczny, stan cywilny i to, czy uczestnicy mieszkali samotnie, zauważył Tessier.

„Byliśmy zaskoczeni siłą związku między zdrowymi nawykami żywieniowymi w średnim wieku a zdrowym życiem w późniejszym wieku, nawet po uwzględnieniu kilku innych czynników, takich jak aktywność fizyczna, które również mają wpływ na zdrowie” – dodała.

Dr Lawrence Appel, profesor medycyny w School of Medicine at John Hopkins University, który nie brał udziału w badaniu, powiedział, że wyniki badania potwierdzają wcześniejsze ustalenia. Badania Appela skupiają się na zapobieganiu chorobom przewlekłym poprzez podejście żywieniowe i był głównym autorem badania, które ukuło dietę DASH.

„Badanie to dołącza do chóru innych badań, które łączą zdrowe zachowania żywieniowe na wcześniejszym etapie życia z lepszym zdrowiem po dziesięcioleciach” – powiedział.

Według Morrisona z Mount Sinai „podstawową zasadą zdrowego starzenia się — o czym wiemy od dawna — jest zdrowa dieta, ćwiczenia fizyczne, unikanie produktów tytoniowych, stosowanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym, wystarczająca ilość snu i uczestnictwo w życiu społecznym.

źródło