Jedno jabłko dziennie trzyma cię z dala od lekarza, ale dieta śródziemnomorska może mieć dokładnie takie samo działanie.

Przełomowe 13-letnie badanie odkrył, że dieta bogata w ryby, oliwę z oliwek i warzywa może pomóc osobom, które przeżyły raka, żyć dłużej.

U osób, które rozpoczęły stosowanie diety po zakończeniu leczenia, ryzyko przedwczesnej śmierci zmniejszyło się o 32%.

U tych pacjentów odnotowano także 60-procentowy spadek ryzyka zgonu z powodu chorób serca po leczeniu.

Naukowcy we Włoszech odkryli swoje odkrycia po przebadaniu 800 osób, które przeżyły raka, w latach po tym, jak otrzymały czystą kartę zdrowia. Śledzili ich nawyki żywieniowe przez 13 lat, zaczynając od końca lat 2000.

Nowe dane sugerują, że niezwykle zdrowa dieta śródziemnomorska może wydłużyć życie osób, które pokonały raka. niesamowite studio – stock.adobe.com

Ponieważ dieta śródziemnomorska kładzie duży nacisk na inne zdrowe pokarmy, takie jak owoce, czyste białko i oliwa z oliwek, badaczka Chiara Tonelli uważa, że ​​ich wysoka zawartość przeciwutleniaczy odgrywa rolę w „zalecie” długowieczności.

Ponadto zespół odkrył związek między przyczynami chorób serca i raka.

Dieta jest bogata w przeciwutleniacze. Oliwa z oliwek, owoce, warzywa i ryby są głównymi składnikami diety. gbh007

„Różne choroby przewlekłe, takie jak nowotwory i choroby serca, w rzeczywistości mają te same mechanizmy molekularne” – stwierdziła badaczka Maria Benedetta Donati, zgodnie z Wiadomości ze Stanów Zjednoczonych i raport światowy.

„W literaturze (medycznej) znane jest to jako „wspólny grunt”, czyli wspólny grunt, z którego wywodzą się te dwie grupy zaburzeń” – dodała.

Teraz zespół chce przyjrzeć się bliżej konkretnym produktom diety śródziemnomorskiej, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje.

Dieta ta ma wiele prozdrowotnych właściwości i jest uważana za środek zapobiegający demencji. fascynujące – stock.adobe.com

Tymczasem badania niezależne wykazały, że inne produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania na raka.

Liczne rodzaje mięsa, w tym czerwone, smażone potrawy i alkohol, wiążą się ze wzrostem ryzyko raka.

źródło