Zaszalej z tym.

Reklama

Cleveland Clinic to akademickie centrum medyczne non-profit. Reklama na naszej stronie pomaga nam wspierać naszą misję. Nie popieramy produktów ani usług innych niż Cleveland Clinic. Polityka

Ludzie myślą o figach jako o owocach, ale w rzeczywistości są to skupiska kwiatów rosnące w strąku. Technicznie nazywane sykonium (zamiast owoców) figi mają kształt cebuli i są nieco miękkie. Miąższ wewnętrzny ma strukturę pestkową o słodkim, a czasem kwiatowym smaku.

„Figi można spożywać na kilka sposobów — świeże, suszone, w wypiekach i na dżemy” — mówi zarejestrowana dietetyczka Maxine Smith, RD, LD. „Mają wyjątkową słodycz przypominającą miód”.

Czarne figi misyjne to najpopularniejsze rodzaje, jakie można znaleźć w sklepach. Inne odmiany to jasnozielona figa Calimyrna i głęboko brązowa figa turecka.

Czy figi są zdrowe?

„Figi są całkiem zdrowe w umiarkowanych ilościach” — mówi Smith. „Są doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i innych ważnych składników odżywczych”.

Ale są słodkie z pewnego powodu – cukru – więc jeśli obserwowanie spożycia cukrunajlepiej nie szaleć z figami. Na przykład sześć suszonych fig daje około 24 gramy cukru. (Ale wysoka-błonnik (Zawartość fig pomaga spowolnić wpływ na poziom cukru we krwi.)

Jakie korzyści zdrowotne mają figi?

Figi zawierają mnóstwo dobrych rzeczy:

  • Błonnik w celu wsparcia prawidłowego trawienia, łagodzenia zaparć i poprawy zdrowia serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
  • Niezbędne składniki odżywcze takie jak miedź, potas, mangan, magnez i witamina K.
  • Inne składniki odżywcze które mogą zwalczać raka, pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i wspomagać odchudzanie.

„Figi są świetną przekąską lub dodatkiem do sałatek, a w kompaktowym opakowaniu zawierają mnóstwo składników odżywczych” – zauważa Smith.

Jakie korzyści zdrowotne możesz uzyskać z figi? Oto cztery najważniejsze:

1. Dostarcza błonnika, minerałów i witamin

Dużą zaletą fig jest ich profil odżywczy. Dwie surowe średniej wielkości figi — około 17 gramów — dostarczają 2 gramy błonnika.

W tej porcji otrzymujesz również kilka niezbędnych minerałów. „Minerały są ważne dla tworzenia mocnych kości, utrzymywania zdrowego ciśnienia krwi i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia” – wyjaśnia Smith.

Choć zjedzenie dwóch fig nie wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na żadne minerały ani witaminy, dostarczają one jednak niewielkie ilości miedzi, manganu, żelaza, witaminy K, magnezu i wapnia.

2. Wspomaga zdrowie serca

Badania niebędące badaniami na ludziach pokazują, że ekstrakt z fig może pomóc w zdrowiu serca, obniżanie ciśnienia krwi. Inne badania laboratoryjne na ludziach sugerują, że ekstrakt może również poprawić profil cholesterolu poprzez podniesienie poziomu HDL (dobrego) cholesterolu i obniżenie całkowitego cholesterol I trójglicerydy.

„Należy pamiętać, że nie są to badania na ludziach, a naukowcy użyli ekstraktów, a nie całego owocu figi” – wyjaśnia Smith. „Ale pozytywne efekty są zachęcające i mamy nadzieję na więcej badań w tej dziedzinie”.

Figi również zawierają dużo błonnika, który jest dobry dla serca (i ogólnego zdrowia). Wiadomo, że błonnik obniża ryzyko chorób takich jak:

3. Poprawia trawienie

Większość owoców bogatych w błonnik jest świetna dla trawienia, a figi nie są wyjątkiem. Figi zapewniają prebiotyczny składniki odżywcze, które karmią dobre bakterie w jelitach. Zdrowy mikrobiom może prowadzić do mniejszego stanu zapalnego i lepsza funkcja odpornościowa.

Figi są również doskonałym naturalnym lekarstwem, gdy jelita stają się ospałe. Są szczególnie dobre dla osób z zespół jelita drażliwego z zaparcie (Zespół jelita drażliwego typu C).

W badanie spośród 150 osób z IBS-C uczestnicy jedli 45 gramów suszonych fig dwa razy dziennie. W porównaniu z grupą kontrolną, grupa fig doświadczyła mniej:

  • Wzdęcia.
  • Ból jelit.
  • Parcie podczas wypróżniania.

4. Wyrównuje poziom cukru we krwi

Figi mogą również pomóc utrzymać stały poziom cukru we krwi, a nawet nie musisz ich jeść, aby uzyskać tę korzyść. W małe badanieosoby z cukrzycą typu 1, które piły herbatę z liści figowych codziennie, doświadczyły obniżonego poziomu cukru we krwi. W ciągu miesiąca, w którym pili herbatę, potrzebowali około 12% mniej insuliny, leku na cukrzycę, który pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w zdrowym zakresie.

Cały owoc figi jest również korzystny dla osób z cukrzycą typu 2, które często doświadczają komplikacji zdrowotnych. „Wiele osób z cukrzycą zapalenie to jest powiązane z Zaburzenia metaboliczne„, mówi Smith. „Może to prowadzić do wzrostu masy ciała i chorób układu krążenia”.

Figi zawierają silne przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, takie jak karotenoidy I polifenoleFigi nie są panaceum na wszystkie choroby, ale zawarte w nich składniki odżywcze mogą pomóc złagodzić niektóre skutki zapalne cukrzycy w organizmie.

Czy można jeść figi codziennie?

Korzyści płynące z fig są oczywiste, ale czy należy jeść je codziennie? „Krótka odpowiedź brzmi, że można jeść figi codziennie jako część zbilansowanej, zdrowej diety” — potwierdza Smith. „Ale jeśli przesadzisz, będziesz tego żałować. Figi mają działanie przeczyszczające, więc zjedzenie ich w zbyt dużej ilości spowoduje ból jelit i biegunka.”

Więc ile fig powinieneś jeść dziennie? To może zależeć od tego, czy masz tendencję do zaparć. „Jeśli często masz zaparcia, prawdopodobnie możesz zjeść do czterech fig dziennie. Jeśli jesteś dość regularny, najlepiej ograniczyć się do dwóch lub trzech świeżych lub suszonych fig dziennie” – zaleca.

Figi są świetną przekąską same w sobie lub możesz spróbować dodać je do przepisu, np. naszego sos z fig, śliwek i octu balsamicznego.

źródło