Nowe badanie pokazuje, że spożywanie głównie żywności minimalnie przetworzonej, zgodnie z definicją systemu klasyfikacji NOVA, nie oznacza automatycznie zdrowej diety, co sugeruje, że rodzaj spożywanej przez nas żywności może mieć większe znaczenie niż poziom przetwarzania zastosowany do jej wytworzenia .

Porównanie dwóch menu odzwierciedlających typową zachodnią dietę -; jeden kładzie nacisk na żywność minimalnie przetworzoną, a drugi na żywność ultraprzetworzoną, sklasyfikowaną w systemie klasyfikacji NOVA -; badacze odkryli, że mniej przetworzone menu było ponad dwukrotnie droższe i ponad trzykrotnie szybciej traciło ważność, nie dostarczając żadnych dodatkowych wartości odżywczych.

„Badanie to wskazuje, że możliwe jest spożywanie diety niskiej jakości, nawet jeśli wybiera się głównie żywność minimalnie przetworzoną” — powiedziała dr Julie Hess, dietetyk badawczy w USDA-ARS Grand Forks Human Nutrition Research Center, która kierowała badaniem. „Wykazuje ono również, że diety bardziej i mniej przetworzone mogą być równie odżywcze (lub nieodżywcze), ale dieta bardziej przetworzona może mieć dłuższy okres przydatności do spożycia i być mniej kosztowna”.

Doktor Mark Messina, dyrektor ds. nauki i badań nad żywieniem w Soy Nutrition Institute Global, przedstawi ustalenia podczas NUTRITION 2024, sztandarowego dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbyło się w dniach 29 czerwca–2 lipca w Chicago.

Nowe badanie opiera się na badaniu opublikowanym przez zespół w zeszłym roku, które wykazało, że możliwe jest stworzenie wysokiej jakości menu, zgodnego z wytycznymi dietetycznymi, a jednocześnie czerpiącego większość kalorii z żywności sklasyfikowanej jako ultraprzetworzona. Na potrzeby nowego badania naukowcy zadali odwrotne pytanie: czy możliwe jest zbudowanie menu niskiej jakości, w którym większość kalorii będzie czerpana z „prostych” potraw?

Aby się tego dowiedzieć, opracowali menu mniej przetworzone, w którym 20% kalorii pochodziło z żywności ultraprzetworzonej, oraz menu bardziej przetworzone, w którym 67% kalorii pochodziło z żywności ultraprzetworzonej. Poziom przetwarzania każdego menu został określony zgodnie z systemem klasyfikacji NOVA.

Obliczono, że oba menu mają wynik Healthy Eating Index wynoszący około 43-44 na 100, co jest stosunkowo niskim wynikiem, który odzwierciedla słabe przestrzeganie wytycznych żywieniowych dla Amerykanów. Naukowcy oszacowali, że mniej przetworzone menu będzie kosztować 34,87 USD dziennie na osobę w porównaniu z 13,53 USD dziennie za menu bardziej przetworzone. Obliczyli również, że mediana czasu do wygaśnięcia mniej przetworzonych pozycji menu wynosiła 35 dni w porównaniu z 120 dniami dla pozycji menu bardziej przetworzonych.

Badanie zwraca uwagę na powiązania pomiędzy przetwarzaniem żywności a wartością odżywczą. Hess zauważyła, że ​​niektóre produkty spożywcze o dużej zawartości składników odżywczych w opakowaniach można zaliczyć do ultraprzetworzonych, np. niesłodzony mus jabłkowy, ultrafiltrowane mleko, płynne białka jaj oraz niektóre marki rodzynek i pomidorów w puszkach.

Wyniki tego badania wskazują, że budowanie pożywnej diety wymaga czegoś więcej niż tylko uwzględnienia przetwarzania żywności zgodnie z definicją NOVA. Społeczność badaczy żywienia powinna lepiej scharakteryzować pojęcia żywności „ultra przetworzonej” i żywności „mniej przetworzonej”.


Julie Hess, doktor nauk żywieniowych w Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka USDA-ARS Grand Forks

Mesyna zaprezentuje wyniki tego badania w godzinach 12:45–13:45 czasu CDT w niedzielę 30 czerwca podczas sesji plakatowej Food Choice, Markets and Policy w McCormick Place (abstrakcyjny; szczegóły prezentacji).

źródło