To już 40 lat — odżywiaj się rozważnie, by starzeć się z wdziękiem.

Osoby, które odżywiają się odżywczo po 40. roku życia i później, mają od 43% do 84% większe prawdopodobieństwo, że będą cieszyć się dobrym zdrowiem fizycznym i psychicznym w wieku 70 lat w porównaniu z osobami, które tego nie robią. nowe badania wykazały.

Nowe badania wykazały, że osoby, które odżywiają się odżywczo po 40. roku życia i później, mają od 43% do 84% większą szansę na dobrą kondycję fizyczną i psychiczną w wieku 70 lat w porównaniu do osób, które tego nie robią. Pixel-Shot – stock.adobe.com

„Ludzie, którzy w średnim wieku przestrzegali zdrowej diety, zwłaszcza ci, którzy spożywali dużo owoców i warzyw, pełne ziarna i zdrowe tłuszcze, były znacznie bardziej skłonne do osiągnięcia zdrowego starzenia się”, powiedziała Anne-Julie Tessier, adiunkt w Harvard TH Chan School of Public Health. „To sugeruje, że to, co jesz w średnim wieku, może odgrywać dużą rolę w tym, jak dobrze się starzejesz”.

W ramach badania, które rozpoczęło się w 1986 r., co cztery lata odpowiadano na pytania dotyczące diety 106 000 dorosłych.

Uczestnicy mieli co najmniej 39 lat i na początku badania nie cierpieli na żadne choroby przewlekłe.

Osiem wzorców żywieniowych wykazało największe szanse na zdrowe starzenie się, a na szczycie listy znalazły się Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów. Raisa Kanareva – stock.adobe.com

Do 2016 r. zmarła niemal połowa ochotników biorących udział w badaniu — jedynie 9,2% dożyło 70. roku życia lub więcej, pozostając w dobrej kondycji fizycznej, poznawczej i umysłowej.

Osiem wzorców żywieniowych niosących największe szanse na zdrowe starzenie się:

Eksperci ds. żywienia twierdzą, że kluczowe znaczenie ma spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, tłuszczów nienasyconych, orzechów, roślin strączkowych i produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu. Getty Images/iStockphoto

Ogólnie rzecz biorąc, badacze odkryli, że priorytetem jest spożywanie owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i tłuszczów nienasyconych, orzechy, rośliny strączkowe I nabiał o niskiej zawartości tłuszczu zamiast tłuszczów trans, sodu i mięsa — zwłaszcza Mięso czerwone i przetworzone — zwiększa szanse na zdrowe starzenie się.

Tessier przedstawił wyniki we wtorek o godz. ŻYWIENIE 2024coroczne spotkanie Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia.

Badanie nawiązuje do badania przeprowadzonego w zeszłym miesiącu ostrzegał, że wskaźnik otyłości prawdopodobnie wzrośnie z 43,1% do 60,6% populacji z powodu niezdrowej diety.

Tessier mówi, że praca jej zespołu jest wyjątkowa, ponieważ bada zdolność do samodzielnego życia i cieszenia się dobrą jakością życia w późniejszych latach — nie tylko w kontekście choroby.

„Tradycyjnie badania i opracowane wytyczne dietetyczne skupiały się na zapobieganiu chorobom przewlekłym, takim jak choroba serca„, powiedział Tessier. „Nasze badanie dostarcza dowodów na to, że zalecenia dietetyczne powinny uwzględniać nie tylko zapobieganie chorobom, ale także promowanie ogólnie zdrowego starzenia się jako długoterminowego celu”.

źródło