Niewiele produktów spożywczych cieszy się tak dużą popularnością pistacje. Chwila dowody archeologiczne pokazuje, że orzechami zajadano się już 6750 lat p.n.e., pistacje są ulubioną przekąską także w czasach współczesnych. Według jedna analizaMimo że pandemia negatywnie wpłynęła na niektóre kanały dystrybucji orzechów, światowy rynek pistacji osiągnął wartość 4,7 miliarda dolarów, a szacuje się, że do 2029 roku jego wartość wzrośnie do blisko 6 miliardów dolarów.
Chociaż pistacje są najpopularniejsze ze względu na swój wyjątkowy smak i fakt, że ludzie lubią wyłuskiwać orzechy z łupin, mają one również wiele zalet zdrowotnych, o których coraz bardziej wiedzą konsumenci. era mediów społecznościowych.
Co to są pistacje?
Pistacje to orzechy łuskane, które często określa się jako mające ziemisty, orzechowy, słodki lub maślany smak. Pistacje należące do rodziny nerkowców rosną na drzewie naukowo znanym jako Pistacia vera, chociaż częściej nazywa się je drzewem pistacjowym. Drzewa te mogą dorastać do 30 stóp wysokości i żyć od ponad 300 lat.
Pistacje pochodzą z Azji Środkowej, ale obecnie uprawia się je w Stanach Zjednoczonych, Iranie, Turcji, Grecja i Syrii, przy czym udział w tym biorą Stany Zjednoczone około dwóch trzecich wszystkich pistacji na świecie – większość z nich rośnie w Kalifornii. Chociaż pistacje osiągają szczytowy poziom produkcji przez około 15 lat, każde drzewo jest zwykle produktywne co najmniej 40 latpo ustaleniu.
Czy pistacje są zdrowe?
Oprócz tego, że są smaczne i zapewniają rozłupywanie orzechów, co wielu konsumentów lubi, pistacje oferują również wiele kluczowych składników odżywczych. Według Departament Rolnictwa USAzawiera orzech wapńżelazo, magnez, fosfor, cynk, witamina Ctiamina, witamina B6, kwas foliowy i witamina K.
„Pistacje to orzechy bogate w składniki odżywcze, które są szczególnie dobrym źródłem białka” – mówi Amy Goodson, dietetyk i dyplomowany dietetyk w Poradnik żywienia w sporcieRzeczywiście, jedna filiżanka łuskanych pistacji zawiera prawie 25 gramów. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do rozwoju i utrzymania mocnych mięśni i kości, a także poprawy stanu skóry, krwi i chrząstka„Produkty o wyższej zawartości białka, takie jak pistacje, mogą również pomóc w uzyskaniu uczucia sytości i kontrolowaniu wagi” — dodaje Kristen Smith, zarejestrowana dietetyczka i rzeczniczka prasowa Akademia Żywienia i Dietetyki.
Świetnie sprawdzają się także pistacje zdrowie układu trawiennego ponieważ mają wyższą zawartość błonnika niż inne orzechy – około 8 gramów na uncję, zauważa Krystyna Palumbozarejestrowany dietetyk i ekspert ds. żywienia z siedzibą w Chicago. „Pistacje zawierają związki roślinne, takie jak luteina, zeaksantyna, antocyjany, flawonoidyproantocyjanidyny i witaminę E”, dodaje. Z tego powodu, jak mówi, pistacje „mogą obniżać LDL (zły) cholesterol jednocześnie zwiększając poziom HDL (dobrego) cholesterolu.”
Palumbo twierdzi, że pistacje mają również pozytywny wpływ na metabolizm glukozy i insulinooporność „oraz mogą chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak rak i choroby układu krążenia”.
Pistacje są również dobrym źródłem potas – niezbędny minerał dla zdrowego funkcjonowania komórek. Jedna filiżanka łuskanych pistacji zawiera około 1250 miligramów, co odpowiada mniej więcej ilości potasu, jaką zawiera połowa banana.
Pistacje są również dobrym źródłem białka roślinnego, dostarczając niezbędnego aminokwas stosunek, który przewyższa wiele innych powszechnie spożywanych orzechów”, zauważa Smith. W rzeczywistości, badania pokazują że pistacje dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów, co czyni je doskonałą opcją zmniejszającą stany zapalne i powiązane choroby.
Ile kalorii mają pistacje?
Mimo takich korzyści prawdopodobnie nadal warto spożywać pistacje z umiarem. „Podobnie jak wszystkie orzechy, pistacje są wysokokaloryczne, więc ich nadmierne spożycie może prowadzić do przybranie na wadze jeśli nie uwzględniono ich w ogólnej diecie”, mówi Goodson. Rzeczywiście, jedna filiżanka łuskanych pistacji zawiera blisko 700 kalorii.
Zwraca również uwagę, że niektóre marki pistacji dostępnych w sprzedaży są solone, „co może przyczyniać się do nadmiernego spożycie soduZ tego powodu zaleca wybieranie odmian niesolonych lub lekko solonych.
Jeśli jednak pamięta się o tych rozważaniach, istnieje wiele sposobów na wprowadzenie umiarkowanej ilości pistacji do diety – poza zwykłym rozłupaniem każdego orzecha i zjedzeniem go na gładko.
„Jedz je prosto ze skorupki lub pokrój i dodaj do pilawu ryżowego, potraw smażonych na patelni i pieczonych ryb lub szparagów” – proponuje Palumbo. „Jedząc w kontrolowanych ilościach, osoby jedzące pistacje mogą cieszyć się wieloma korzyściami zdrowotnymi”.