Chandigarh: Wraz ze wzrostem częstości występowania nowotworów przewodu pokarmowego w Indiach pracownicy służby zdrowia w PGI kładą nacisk na wczesne wykrywanie, zmianę stylu życia i radzenie sobie ze stresem jako kluczowe środki zapobiegawcze. „Wzrost jest szczególnie powiązany z takimi warunkami jak Zespół jelita drażliwego (IBS), który okazał się znaczącym czynnikiem ryzyka nowotworów przewodu pokarmowego, zwłaszcza wśród osób z cechami osobowości typu A” – powiedział profesor Rakesh Kapoor, kierownik jednostki w oddziale radioterapii onkologicznej PGI.
Osoby z osobowością typu A, charakteryzujące się ambitną naturą, tendencjami do perfekcjonizmu i odpornością na stres, wykazują większą podatność na zaburzenia trawienne, w tym IBS. Ich zazwyczaj stresujący i pośpieszny tryb życia znacząco wpływa na zdrowie układu trawiennego, potencjalnie prowadząc do chorób przewlekłych. Badania wskazują, że długotrwały stres może powodować zapalenie jelit, upośledzać trawienie i zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego, które stanowią około 25% przypadków nowotworów na świecie.
Zmiana stylu życia może pomóc w zapobieganiu 50% nowotworów przewodu pokarmowego. Badania podkreślają znaczenie nawyków żywieniowych, radzenia sobie ze stresem i uważności w zmniejszaniu ryzyka. „Właściwa postawa podczas jedzenia znacząco wpływa na trawienie. Praktykujący jogę pokazali nam, że siedzenie podczas jedzenia umożliwia lepsze zatrzymywanie pokarmu w żołądku, umożliwiając optymalne działanie enzymów trawiennych. I odwrotnie, jedzenie na stojąco lub w pośpiechu może utrudniać trawienie i wpływać na równowagę bakterii jelitowych, potencjalnie zwiększając ryzyko raka” – powiedział profesor Kapoor.
Eskalacja zachorowań na raka przewodu pokarmowego koreluje ze współczesnymi praktykami żywieniowymi, w tym zwiększonym spożyciem żywności przetworzonej, fast foodów, używaniem alkoholu i tytoniu. „Tendencja ta szczególnie dotyka osoby urodzone w latach 90. XX wieku, u których występuje znaczny wzrost chorób związanych z przewodem pokarmowym z powodu zmienionych wzorców przygotowywania i konsumpcji żywności” – stwierdził profesor Kapoor.
Eksperci uważają, że jasność umysłu i równowaga są podstawą prawidłowego trawienia. „Niektóre pokarmy, zwłaszcza czerwone mięso, są uważane za szkodliwe dla harmonii ciała i umysłu i mogą pogorszyć objawy IBS. Pacjenci z rakiem przewodu pokarmowego często przekonują się, że przestrzeganie czystej, świadomej diety służy zarówno celom fizycznym, jak i duchowym” – powiedziała dr Divya Khosla z oddziału radioterapii onkologicznej PGI.
Niedawno opublikowaliśmy także następujące artykuły
W Indiach obserwuje się alarmujący wzrost zachorowań na nowotwory związane ze stylem życia. Głównymi winowajcami są palenie tytoniu i spożywanie alkoholu, które przyczyniają się do znacznego odsetka przypadków. Jednak przyjęcie zdrowego stylu życia może znacznie zmniejszyć to ryzyko. Zbilansowana dieta bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami, radzeniem sobie ze stresem oraz unikaniem tytoniu i alkoholu, może znacznie zmniejszyć ryzyko raka.
Doktor Adarsh Hegde, znany radiolog onkolog, podkreśla znaczenie proaktywnych działań w walce z rakiem prostaty. Podkreśla znaczenie zbilansowanej diety bogatej w warzywa liściaste, jagody i tłuste ryby, przy jednoczesnym ograniczeniu przetworzonej żywności i słodkich napojów.