To tyle, jeśli chodzi o starzenie się jak dobre wino.
Jeszcze jedno badanie spinki do mankietów żywność ultraprzetworzona (UPF) jak pakowane przekąski, słodkie napoje, masowo produkowany chleb, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe i alternatywy dla mięsa do przyspieszonego starzenia biologicznego.
Wiek biologiczny — wiek naszych komórek i tkanek — zależy od genetyki i nawyków związanych ze stylem życia, takich jak dieta i ćwiczenia.
Włoscy uczestnicy badania w średnim i starszym wieku, którzy ponad 14% dziennej dawki kalorii pochodziły z UPF, wydawali się biologicznie starsi niż ich wiek chronologiczny, czyli liczba lat życia.
UPF od dawna cieszą się złą reputacją za to, że jest wypełniony kaloriami, cukrem, tłuszczem i solą.
„Oprócz tego, że są niewystarczające pod względem odżywczym, bogate w cukry, sól oraz tłuszcze nasycone lub trans, poddawane są intensywnemu przetwarzaniu przemysłowemu, które w rzeczywistości zmienia ich matrycę pokarmową, co w konsekwencji powoduje utratę składników odżywczych i błonnika” – epidemiolog żywieniowy i współautor badania – wyjaśniła Marialaura Bonaccio.
„Może to mieć ważne konsekwencje dla szeregu funkcji fizjologicznych, w tym metabolizmu (cukru) oraz składu i funkcjonalności mikroflora jelitowa” Bonaccio dodał o równowadze bakterii, wirusów i grzybów w naszym układzie pokarmowym. „Ponadto (UPF) są często opakowane opakowania plastikowestając się w ten sposób nośnikami substancji toksycznych dla organizmu.”
Zespół Bonaccio polecił 22 500 uczestnikom badania wypełnić kwestionariusz dotyczący żywności i zmierzył 36 biomarkerów we krwi, aby obliczyć ich wiek biologiczny.
Wyniki opublikowano w tym tygodniu w The American Journal of Clinical Nutrition.
Wyniki są następujące po niedawnym Badanie Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco wykazało, że dodatek cukru przyspiesza starzenie biologiczne, nawet jeśli jest częścią zdrowej diety.
Duże ilości cukru we krwi mogą uszkadzać komórki, prowadząc do: przewlekłe zapaleniektóry jest powiązany z otyłością, chorobami serca, cukrzycą, chorobami wątroby i różnymi rodzajami nowotworów.
Najnowsze badania to wykazały UPF stanowią około 60% dziennego spożycia kalorii przeciętnego Amerykanina.