- Paso Robles stał się moim ulubionym ukrytym klejnotem w Kalifornii.
- W miasteczku na środkowym wybrzeżu znajdują się małe winiarnie i pyszne jedzenie.
- Paso Robles ma również tańsze i niepowtarzalne degustacje w porównaniu do Napa Valley.
Gdzie w Kalifornii warto wybrać się na pyszne jedzenie, rozległe winnice i niezwykle satysfakcjonujący dźwięk świeżo odkorkowanej butelki wina?
Niech zgadnę, o czym myślisz Napa.
Ale co, jeśli powiem Ci, że na środkowym wybrzeżu znajduje się ukryty klejnot, w którym możesz uzyskać wszystkie powyższe przy mniejszej liczbie tłumów, niższych cenach i fajniejszych wrażeniach smakowych?
Witamy w Paso Roblesa.
Wino dla każdego
Dorastając w Bay Area, Napa Valley szybko stała się wyjątkowym miejscem dla mojej rodziny. Ponieważ w USA nie ma żadnych krewnych, moi greccy rodzice zabierali nas tam na każde Boże Narodzenie, aby te święta były wyjątkowe.
Odwiedziłem Napę ponad 20 razy, ale w ciągu ostatnich kilku lat Paso Roblesa skradł moje serce.
Paso Robles leży niemal dokładnie pośrodku Los Angeles i San Francisco, około 200 mil w jedną stronę. Region położony równolegle do gór i morza ma wyjątkowy terroir ze względu na duże wahania temperatur. Charakterystyczny mikroklimat topografii idealnie nadaje się do uprawy różnorodnych winogron, dzięki czemu Paso wyróżnia się na zatłoczonym kalifornijskim rynku win.
„Różnorodność tego obszaru naprawdę odróżnia się od monokultury, jaką stała się Napa” – powiedział mi Andrew Jones, właściciel winnicy Field Recordings.
Do tej różnorodności dochodzi niska bariera wejścia do branży winiarskiej Paso Robles. Większość winiarni to małe i rodzinne firmy, a winiarze często są na miejscu, aby Ci pomóc. To odświeżająco wyluzowane podejście sprawia, że degustacje są intymne i przystępne.
„Napa ma większe zamówienia; muszą dorównać marce o zasięgu światowym” – powiedziała Neeta Mittal, jedna z pierwszych Hindusek, które otworzyły winnicę w USA. „W Paso rozwijamy się, gdy możemy utrwalić naszą tożsamość i jest to wielka zwinność, na którą nam pozwolono”.
Nie typowe doświadczenia degustacyjne
Mittal i jej mąż Kunal są właścicielami Wino LXVktóra oferuje jedyne w USA połączenie wina i przypraw. Odwiedziłem LXV podczas mojej pierwszej podróży do Paso Robles i byłem zachwycony, że moja degustacja odbyła się z serami w różnych przyprawach. Dowiedziałem się, jak imbir i sól z czarnej trufli mogą wydobyć smak Caberneta i dlaczego papryka syczuańska i Nebbiolo tworzą świetny zespół.
Miałem też kilka świetnych degustacji w Nagrania terenowektóra szczyci się produkcją win, które „kwestionują smak, bez żadnych pretensji”, jak czytamy na jej stronie internetowej. Jones specjalizuje się w winach produkowanych w małych partiach i z jednej winnicy. Są zabawne i odlotowe, ozdobione kolorowymi etykietami i nazwami, takimi jak „Kitties” czy „Super Gnario”. Nie lubię degustacji bąbelków i zawsze zabieram do domu butelkę Skins, pomarańczowego wina.
Nagrania terenowe już dostępne Cynowe Miastomoja ulubiona część Paso Robles. W przekształconym centrum przemysłowym znajduje się 27 winiarni, w których degustacje zwykle kosztują od 20 do 30 dolarów i znajdują się w niewielkiej odległości od siebie. Idealnie nadaje się na winopełzanie, ale jest też browar, twardy cydr i świetna zabawa Destylarnia Tin City jeśli masz ochotę na koktajle.
Jest to o wiele bardziej przystępny poziom cenowy niż Napa, gdzie wysokie koszty produkcji wina spadły na turystów.
Przed ostatnią podróżą w sierpniu jeden z moich znajomych miał za zadanie znaleźć dla nas poranną degustację. Prawie każda cena, jaką wysłali na czat grupowy, wahała się od 80 do 100 dolarów za osobę. Potwierdza to ustalenia z Silicon Valley Bank Raport dotyczący wina bezpośrednio do konsumentów w 2024 rktóre wykazało, że średnia opłata za degustację w Napa wynosi 75 dolarów, podczas gdy średnia opłata za degustację w Paso Robles wynosi 30 dolarów.
Gdzie można napić się wina I jeść obiad
Kolejnym powodem, dla którego wracam do Paso Robles, jest fantastyczna scena restauracyjna. Nigdy nie pomijam kolacji o godz Ogród Alchemikówktóra ma szalenie zabawną listę koktajli i jedne z najlepszych frytek, jakie kiedykolwiek jadłem.
Moi rodzice wciąż zachwycają się posiłkiem, podczas którego jedliśmy Restauracja Dziedziniec. Pappardelle jest robione ręcznie i w połączeniu z bogatym i soczystym bolończykiem, a ryba branzino jest lekka, jasna i ugotowana do perfekcji. Ale gwiazdą jest risotto pokryte białymi truflami, świąteczna rozkosz, której nigdy nie zapomniałem.
The Restauracja u Justinaktóra w 2022 r. zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin, pobiła wszelkie wykwintne doznania kulinarne, jakie jadłem w Napa. Nadal mam zdjęcia zapisane z tej kolacji, podczas której wraz z moim chłopakiem ucztowaliśmy na piersi kaczki z liśćmi klonu, doskonałym filecie i różnych warzywach zebranych z ich gospodarstwa o powierzchni 26 akrów.
Żadna wizyta w Paso nie jest kompletna bez przystanku Firma produkująca ciasteczka z brązowym masłemktóry opanował połączenie słonego i słodkiego w małej przekąsce. Ręcznie zwijane ciasteczka są robione lokalnie i dostępne w różnych smakach (mam słabość do oryginału). Podczas mojej ostatniej wizyty kupiłem tuzin toreb dla mojej rodziny, przyjaciół i oczywiście dla siebie.
Wakacje na każdą porę roku
Błogosławiony kalifornijskim słońcem Paso Robles to wspaniałe wakacje przez cały rok. Bywałem jesienią, latem i zimą – gdzie jest odświętnie udekorowany na święta – i zawsze byłem oczarowany atmosferą małego miasteczka i przyjaznymi mieszkańcami. (Nie przegap wieczorów karaoke w Pine Street Saloon.)
Bez względu na porę roku, z łatwością mogę znaleźć Airbnbs, które znajdują się 5–10 minut spacerem od tętniącego życiem centrum Paso Robles. Dostępnych jest także wiele niedrogich opcji hotelowych.
Świat winiarski powoli zaczyna poznawać Paso Robles, ale samo miasto pozostaje ukrytą perełką. Podczas mojej ostatniej podróży we wrześniu ulice były ciche, a rezerwacji było mnóstwo. Jednak wino i jedzenie pozostały tak fantastyczne jak zawsze.
Przynajmniej na razie jest to najlepiej strzeżona tajemnica Kalifornii.