Badania pokazują, że styl życia może kształtować skład mikrobiomu jamy ustnej

Jak wynika z nowego badania prowadzonego przez biologów z Penn State, styl życia może kształtować skład pożytecznych bakterii i innych mikroorganizmów w jamie ustnej. Międzynarodowy zespół ujawnił, w jaki sposób plik „oral mikrobiom„ różni się w zależności od szeregu strategii utrzymania – od nomadycznych łowców-zbieraczy, przez rolników po grupy uprzemysłowione – i odkrył, że styl życia, a także określone czynniki związane ze stylem życia, takie jak palenie, mogą kształtować mikrobiom. Artykuł opisujący wyniki ukazuje się 4 listopada w dziennik Mikrobiom.

Zdrowy mikrobiom jamy ustnej, czyli społeczność mikroorganizmów żyjących w jamie ustnej, odgrywa ważną rolę we wspomaganiu trawienia pokarmu, wspieraniu układu odpornościowego i ochronie przed inwazją patogenów, podczas gdy niezdrowy mikrobiom jamy ustnej powiązano z różnymi chorobami u ludzi .

Mikrobiom jamy ustnej nie został dostatecznie zbadany, a większość badań mikrobiomu jamy ustnej przeprowadzono w populacjach zachodnich. Chociaż wiele się z tego nauczyliśmy, mikrobiomy wyglądają inaczej na całym świecie. Badając, jak różnorodność i skład mikrobiomu jamy ustnej zmienia się wraz ze stylem życia w kontekście globalnym, możemy poszerzyć naszą wiedzę na temat wpływu mikrobiomu jamy ustnej na zdrowie człowieka”.


Emily Davenport, adiunkt biologii w Penn State Eberly College of Science i liderka zespołu badawczego

W badaniu obejmującym 63 Nepalczyków reprezentujących spektrum praktyk żywieniowych naukowcy sprawdzili, w jaki sposób główne czynniki stylu życia, takie jak strategia utrzymania – sposób, w jaki dana osoba zdobywa artykuły pierwszej potrzeby do życia, takie jak żywność i schronienie – a także bardziej szczegółowe czynniki i zachowania, takie jak palenie , może przyczyniać się do różnic w mikrobiomach w populacjach.

„Z poprzednich badań wiemy, że istnieją różnice w mikrobiomie między osobnikami żyjącymi w wysoce uprzemysłowionych, zachodnich społeczeństwach a tymi, którzy prowadzą koczowniczy tryb życia, polują i zbierają, ale istnieje między nimi szerokie spektrum stylów życia” – stwierdziła Erica Ryu, studentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Wrocławskim. biologii w Penn State Eberly College of Science i pierwszym autorem artykułu. „Nasze dotychczasowe zrozumienie tych zależności zostało zaburzone przez położenie geograficzne; trudno jest formułować stwierdzenia na temat wpływu stylu życia, porównując ludzi w różnych krajach, mających na przykład inny klimat, dostęp do opieki medycznej i narażenie na choroby. W tym badaniu kompleksowo zbadaliśmy mikrobiom jamy ustnej osób prowadzących różne style życia z tego samego kraju, Nepalu”.

Naukowcy badali mikrobiomy jamy ustnej osób z grup stosujących różne strategie utrzymania. Należą do nich zbieracze, którzy są myśliwymi i zbieraczami i nie mogą mieszkać w jednym miejscu przez cały rok; rolnicy produkujący na własne potrzeby, będący myśliwymi i zbieraczami z grup, które niedawno się osiedliły i rozpoczęły działalność rolniczą w ciągu ostatnich 50 lat; rolnicy z grup zajmujących się rolnictwem od kilku stuleci; przemysłowcy będący emigrantami z Nepalu, którzy wyemigrowali do Stanów Zjednoczonych w ciągu ostatnich 20 lat; a także grupa przemysłowców, którzy urodzili się w tym samym obszarze Stanów Zjednoczonych dla porównania. Zadawali także różnorodne pytania dotyczące stylu życia, w tym diety, edukacji, praktyk medycznych i innych zachowań.

Naukowcy zsekwencjonowali DNA drobnoustrojów w próbkach śliny, aby określić konkretne gatunki bakterii w mikrobiomie jamy ustnej poszczególnych osób. Odkryli, że skład gatunków w obrębie mikrobiomu jamy ustnej zwykle odpowiada gradientowi strategii utrzymania, przy czym niektóre gatunki są bardziej widoczne u zbieraczy, a jeden u przemysłowców, co sugeruje, że styl życia rzeczywiście wpływa na mikrobiom jamy ustnej.

Ponadto obecność kilku gatunków drobnoustrojów powiązano z określonymi czynnikami stylu życia, w tym paleniem tytoniu – dominującym rodzajem zbóż w diecie danej osoby; jęczmień i kukurydza vs. ryż i pszenica -; i spożywanie rośliny zwanej pokrzywą. Naukowcy zauważają, że poprzednie badania powiązały konsekwentne palenie ze składem mikrobiomu jamy ustnej w populacjach uprzemysłowionych, co łącznie sugeruje, że nawyki palenia odgrywają ważną rolę w określaniu mikrobiomu jamy ustnej w przypadku różnych stylów życia.

„To logiczne, że różne drobnoustroje mogą żywić się różnymi zbożami w diecie danej osoby, ale interesujące jest to, że widzimy również powiązanie z sisnu, zwanym także pokrzywą” – powiedział Davenport. „Pokrzywa to włóknista roślina często przeżuwana przez zbieraczy biorących udział w tym badaniu, podobnie jak ludzie żuć gumę. Biorąc pod uwagę jej ważną rolę w nepalskiej kuchni, kulturze i medycynie, interesujące jest to, że jest ona powiązana z drobnoustrojami jamy ustnej”.

Naukowcy podkreślili znaczenie uwzględnienia czynników stylu życia i zachowań w przyszłych badaniach mikrobiomu, a także włączenia populacji z całego świata.

„Badaliśmy populacje w Nepalu, ponieważ zapewniało to unikalny sposób badania skutków stylu życia przy jednoczesnym uwzględnieniu wielu innych czynników, takich jak położenie geograficzne, które często przesłaniają ten efekt” – powiedział Davenport. „Ale podkreśla wpływ czynników stylu życia, które prawdopodobnie odgrywają rolę w innych populacjach.

„Za każdym razem, gdy dokonujesz zmiany – niezależnie od tego, czy dotyczy to innej diety, innego miejsca, czy innej kultury – mikrobiom również może się zmienić i ważne jest, aby zrozumieć, w jakim stopniu i jak szybko te zmiany zachodzą” – dodała. „Dalsze badanie różnic w mikrobiomach jamy ustnej na całym świecie pomoże nam lepiej zrozumieć, co dokładnie kształtuje mikrobiom i jaki ma to wpływ na zdrowie człowieka”.

Oprócz Davenporta i Ryu w skład zespołu badawczego z Penn State wchodzi Meera Gupta, studentka studiów licencjackich w czasie prowadzenia badań. W skład zespołu wchodzą także Yoshina Gautam, Ahmed Shibl i Aashish Jha z New York University w Abu Zabi; Diana Proctor z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Teksasu w Houston; Dinesh Bhandari, Sarmila Tandukar i Jeevan Bahadur Sherchand z Instytutu Medycyny w Maharajgunj w Nepalu; Guru Prasad Gautam z Uniwersytetu Tribhuvan w Nepalu; i David Relman z Uniwersytetu Stanforda.

Prace te wsparły fundusze Narodowego Instytutu Zdrowia, Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Nowojorskiego w Abu Zabi.

Źródło:

Numer czasopisma:

Ryu, EP, i in. (2024) Nepalskie mikrobiomy jamy ustnej odzwierciedlają gradient stylu życia od tradycyjnego do uprzemysłowionego. Mikrobiom. doi.org/10.1186/s40168-024-01941-7.

źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here