Epidemia E. coli powiązana z burgerami McDonald's: jak rozpoznać objawy

Dołącz do Fox News, aby uzyskać dostęp do tych treści

Plus specjalny dostęp do wybranych artykułów i innych treści premium na Twoim koncie – bezpłatnie.

Wpisując swój adres e-mail i naciskając przycisk Kontynuuj, wyrażasz zgodę na warunki Fox News Warunki użytkowania I Polityka prywatnościw tym nasze Zawiadomienie o zachętach finansowych.

Proszę podać prawidłowy adres e-mail.

Powszechne Epidemia E. coli Według amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) powiązano tę chorobę z produktem McDonald's.

W sumie zachorowało 49 osób w 10 stanach zgłoszonych infekcji po zjedzeniu hamburgera Quarter Pounder z sieci fast foodów – podała agencja w opublikowanym we wtorek ostrzeżeniu dotyczącym bezpieczeństwa żywności.

Dziesięć osób trafiło do szpitala, odnotowano jedną śmierć.

Większość infekcji odnotowano w Kolorado i Nebrasce.

CDC MÓWI, ŻE MCDONALD'S POWIĄZANY Z epidemią E. COLI

McDonald's współpracuje z kilkoma agencje zdrowia — w tym CDC, Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oraz Służba ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności (FSIS) — w celu zbadania, który składnik Quarter Pounders prowadzi do choroby, zauważyło CDC.

Według CDC powiązano rozległą epidemię bakterii E. coli z produktem McDonald's. (iStock)

W międzyczasie restauracje w niektórych stanach zaprzestały używania ćwierćfuntowych pasztecików wołowych i posiekanej cebuli do czasu zidentyfikowania składnika.

Co to jest E. coli?

E. coli — oficjalnie znana jako Escherichia coli — to: rodzaj bakterii Według CDC można go znaleźć w środowisku, żywności oraz jelitach ludzi i zwierząt.

Harry Kopolovich, lekarz medycyny, kierownik medycyny ratunkowej w Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center, zauważył, że E. Coli jest powszechnie występującą bakterią.

FAUCI MÓWI, ŻE WIRUS ZACHODNIEGO NILU BYŁ „WSTRZĘSZAJĄCYM” DOŚWIADCZENIEM: „OBAWAM SIĘ, ŻE NIGDY NIE WYJDĘ Z NIEGO”

„E. Coli jest naturalną częścią naszego zbiorowego systemu GI” – powiedział Fox News Digital.

„Większość szczepów jest nieszkodliwa i istnieje w naszych jelitach jako część normalnej flory, która wspiera dobro zdrowie układu trawiennego.”

sklep McDonalda

Restauracje w niektórych stanach zaprzestały używania ćwierćfuntowych pasztecików wołowych i posiekanej cebuli do czasu zidentyfikowania składnika. (iStock)

Lekarz przestrzegł, że niektóre podtypy szczepu, w szczególności 0157:H7, mogą powodować poważne choroby i śmierć u części osób.

„Biorąc pod uwagę dużą obecność E. coli w środowisku, może ona łatwo przenosić się z człowieka na człowieka w wyniku niewłaściwych procesów higienicznych” – dodał.

„Biorąc pod uwagę dużą obecność E. coli w środowisku, może ona łatwo przenosić się z osoby na osobę w wyniku niewłaściwych procesów higienicznych”.

Dr Marc Siegel, profesor kliniczny medycyny na Uniwersytecie im Centrum Medyczne Uniwersytetu Nowojorskiego Langone oraz specjalista medyczny Fox News powiedział wcześniej Fox News Digital, że E. coli to bakteria jelitowa, która może rozmnażać się u krów i kurczaków wykorzystywanych na mięso, „zwłaszcza gdy są hodowane w nędzy lub blisko siebie”.

Zdjęcie E. Coli

Lekarze ostrzegają, że niektóre podtypy E. coli mogą powodować poważne choroby i śmierć u części osób. (iStock)

„Ponieważ drób i krowy mięsne są często karmione antybiotykami, aby pomóc im rosnąć i zapobiec infekcjom, pomaga to w hodowli szczepów opornych, które pojawiają się w wyniku nadużywania antybiotyków” – dodał Siegel.

Lekarz stwierdził, że epidemia prawdopodobnie wynikała z niedogotowania mięsa lub mogła rozprzestrzenić się poprzez niegotowane warzywa, takie jak cebula w burgerach.

„Osoby zajmujące się żywnością również mogą go rozprzestrzeniać” – dodał Siegel.

SUPERBAKTERIE WYNIKI Z DUŻYCH BADANIA

Najlepszym sposobem uniknięcia infekcji jest stosowanie „zdrowych i zdroworozsądkowych środków ostrożności” – powiedział Kopolovich.

Należą do nich mycie rąk i dokładna dezynfekcja powierzchni, podczas których przygotowywane jest jedzenie, a także gotowanie żywności do odpowiedniej temperatury, której należy unikać choroba przenoszona przez żywność.

Objawy i leczenie

Objawy choroby E. coli obejmują między innymi silne skurcze żołądka, biegunkę (często krwawą), wymioty, choroba układu oddechowegoWedług CDC infekcje dróg moczowych, gorączka i zapalenie płuc.

Kobieta trzymająca się za brzuch

Według CDC objawy choroby wywołanej bakterią E. coli obejmują między innymi ciężkie skurcze żołądka, biegunkę, wymioty, choroby układu oddechowego, infekcje dróg moczowych, gorączkę i zapalenie płuc. (iStock)

„W większości przypadków powoduje skurcze i biegunkę, a nawet krwawe stolce, ale zazwyczaj powrót do zdrowia następuje po około tygodniu” – powiedział Siegel.

Kopolovich zauważył, że po ekspozycji infekcja ma „okres uśpienia lub inkubacji” trwający około trzech dni, ale po spożyciu może on trwać nawet 10 dni.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS

„Większość ludzi wraca do zdrowia bez żadnego leczenia po około pięciu do siedmiu dniach” – powiedział.

Według CDC u niektórych osób zakażonych E. coli może rozwinąć się zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który może prowadzić do niewydolności nerek lub innych powikłań zagrażających życiu.

Problemy żołądkowo-jelitowe

CDC zaleca wizytę u lekarza w przypadku „biegunky utrzymującej się dłużej niż trzy dni lub biegunki, której towarzyszy gorączka wyższa niż 30°C, krwawej biegunki lub wymiotów tak intensywnych, że nie można zatrzymać płynów i oddaje się bardzo mało mocz.” (iStock)

„Od 15% do 20% dzieci zakażonych STEC rozwinie się powikłanie HUS, które charakteryzuje się nagłym spadkiem poziomu hemoglobiny, liczby płytek krwi i ostrym uszkodzeniem nerek” – Kopolovich powiedział Fox News Digital.

Objawy HUS obejmują skrajne zmęczeniezmniejszone oddawanie moczu i utrata koloru twarzy i dolnych powiek.

KLIKNIJ TUTAJ, ABY ZAPISAĆ SIĘ NA NASZ NEWSLETTER ZDROWIA

CDC zaleca obejrzenie a podmiot medyczny za „biegunkę trwającą dłużej niż trzy dni lub biegunkę, której towarzyszy gorączka wyższa niż 30°C, krwawą biegunkę lub wymioty tak obfite, że nie można zatrzymać płynów i oddaje się bardzo mało moczu”.

Według Kopolovicha ludzie powinni również zwrócić się o pomoc lekarską w przypadku bólu brzucha, który nie ustępuje po podaniu Tylenolu (acetaminofenu).

Termometr do mięsa

Aby zapobiec zakażeniu E. coli, eksperci zalecają mycie rąk i dokładną dezynfekcję powierzchni, na których przygotowywane są posiłki, a także gotowanie potraw do odpowiedniej temperatury. (iStock)

Pacjenci, którzy brać leki lub u których występuje wcześniej schorzenie – takie jak choroba autoimmunologiczna, niewydolność serca lub choroba nerek – może być obarczone większym ryzykiem poważnych powikłań – dodał lekarz.

„Tak naprawdę nie można leczyć antybiotykami, ponieważ kiedy bakterie obumierają, uwalniana jest większa ilość toksyn” – powiedział Siegel. „Musisz więc leczyć wspomagająco i nawilżając”.

Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz na stronie www.foxnews.com/health

Fox News Digital poprosiła McDonald's o komentarz.

Dyrektor ds. łańcucha dostaw McDonald's w Ameryce Północnej, Cesar Piña, oświadczył w wewnętrznym oświadczeniu, że firma „podejmuje szybkie i zdecydowane działania” w celu zaradzenia epidemii, i poinformował, że „wstępne ustalenia dochodzenia wskazują, że pewien podzbiór chorób może być powiązany z epidemią posiekana cebula używana w Quarter Pounder i pozyskiwana od jednego dostawcy obsługującego trzy centra dystrybucyjne.”

Breck Dumas z Fox News Digital przedstawił swoje raporty.

źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here