Naucz się robić absolutnie najlepszą domową, maślaną, łuszczącą się skorupę ciasta! Ten przepis wymaga tylko czterech składników, a jego wykonanie zajmuje około 10 minut. Kto by pomyślał, że domowe ciasto jest takie proste?!
Możesz użyć tego przepisu na ciasto maślane do wielu różnych ciast, takich jak: ciasto dyniowe, jabłkowe, słodkie ziemniaki, jagodowe, rabarbarowe, brzoskwiniowe lub wiśniowe. Ta wyjątkowo łuszcząca się, maślana skorupa ciasta ma tylko jeden sekret – którym się podzielę.
Powiązany: Użyj mojego nadzienie do szarlotki przepis na klasyczną szarlotkę!
Więcej przepisów na wspaniałe ciasta
Składniki przepisu na ciasto kruche
- Mąka uniwersalna
- Sól
- Masło
- Woda z lodem
Używam masła niesolonego i prawie zawsze go używam w przypadku większości przepisów wymagających masła. Jeśli jednak okaże się, że jedyne, co masz, to solone masło, spróbuję i po prostu pominę sól w tym przepisie.
Lubię też dodać jajko i posypać turbodoładowanie jest do bani (czasami nazywany surowym cukrem) na tę skórkę przed pieczeniem.
Jak zrobić ciasto na pierogi
Do dużej miski dodać mąkę i sól, wymieszać do połączenia. Do rozdrobnienia zimnego masła użyj tarki pudełkowej. Oto sekret najlepszego kruchego ciasta! Do mąki dodać zimne masło i wymieszać czystymi rękami. Mieszanka będzie krucha, przypominająca małe kamyki.
Powinno to zająć tylko kilka minut. Częściowym celem jest dotknięcie/wymieszanie ciasta na spód w jak najmniejszej ilości, ponieważ spowoduje to najbardziej łuszczącą się skórkę. Nadmierna obróbka ciasta może sprawić, że stanie się lepkie lub chrupiące jak gigantyczny krakers.
Dodaj wodę z lodem i ponownie ugniataj czystymi rękami, aż uformuje się kula ciasta. Ciasto zagnieść, nie trzeba zagniatać ciasta. Podziel na dwie części i uformuj małe krążki. Zawiń w folię i przechowuj w lodówce, aż będziesz gotowy do użycia lub przechowuj w zamrażarce, jeśli planujesz użyć tego znacznie później.
Jak rozwałkować ciasto
Lekko posyp mąką blat i wałek do ciasta. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń je z plastikowego opakowania. Za pomocą wałka dociśnij i rozwałkuj ciasto. Jeśli przyklei się do szpilki lub blatu, posyp te powierzchnie większą ilością mąki.
Kiedy już uzyskam ciasto o odpowiedniej wielkości, delikatnie owinę je wokół wałka i przeniosę na przygotowaną formę do ciasta. Następnie odwiń go od szpilki.
Wskazówki i metody alternatywne
- Używanie tarki do sera lub tarki do tarcia zimnego masła to najlepszy sposób na zrobienie ciasta IMO. Ale dwie inne metody wykorzystują blender do ciasta, zwany także krajalnicą do ciasta lub robotem kuchennym. W przypadku blendera do ciasta pokrój zimne masło w kostkę, a następnie użyj blendera do ciasta, aby pokroić/rozgnieść je w mieszance mąki. W przypadku metody z użyciem robota kuchennego należy również pokroić zimne masło w drobną kostkę i wymieszać z mieszanką mąki w robocie kuchennym. W przypadku obu metod ręcznie mieszałbym zimną wodę – po prostu dlatego, że naprawdę nie chcesz przemęczać ciasta na ciasto.
- Aby przygotować wodę z lodem, po prostu dodaję lód do szklanego kubka do mieszania, a następnie napełniam go wodą. Kiedy mam już ochotę dodać do przepisu wodę z lodem, odmierzam z miski tyle, ile potrzebuję, aby po dodaniu jej do ciasta było naprawdę lodowato zimne.
- Jeśli chcesz zastąpić w tym przepisie nawet połowę masła tłuszczem warzywnym, możesz to zrobić. W naszym domu nie używam tłuszczu w wielu przepisach, więc nie zawracam sobie głowy jego zakupem i po prostu używam całego masła.
- Z tego przepisu przygotujesz dwie skorupy ciasta o standardowej wielkości, górną i dolną. Jeśli potrzebujesz tylko jednego, możesz spróbować przeciąć ten przepis na pół LUB możesz zrobić oba i zamrozić jeden do wykorzystania później.
- Ciasto na ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-5 dni. Zamroź, jeśli chcesz przechowywać go dłużej.
Często zadawane pytania
Dlaczego do ciasta na ciasto używasz zimnego masła i lodowatej wody?
Zimne masło spowoduje, że po upieczeniu skórka będzie się łuszczyć. Woda z lodem pomaga utrzymać niską temperaturę masła podczas pracy nad ciastem.
Dlaczego ciasto okazało się lepkie, a nie łuszczące się?
Prawdopodobnie masło za bardzo się rozgrzało, gdy na początku pracowałeś nad ciastem lub gdy rozwałkowałeś ciasto przed pieczeniem.
Co to jest pieczenie w ciemno?
Pieczenie na ślepo lub pieczenie wstępne oznacza pieczenie samego ciasta lub skorupy ciasta przed nadzieniem.
Co to są ciężarki do ciasta i dlaczego ich używasz?
Do pieczenia ciasta na ślepo należy używać obciążników, aby ciasto nie napęczniało, nie kurczyło się ani nie zwijało podczas pieczenia. Masą ciasta może być wszystko, co wytrzymuje pieczenie, na przykład sucha fasola lub ryż. Można również kupić komercyjnie ciężarki do ciastaktóre często przypominają małe szare kulki.
Zdobądź nasz DARMOWY przewodnik po przepisach dzięki naszemu najpopularniejszy przepisy wszechczasów!
Bezpłatny popularny przewodnik po przepisach
Nasze 25 najlepszych przepisów wszechczasów!
Zdobądź przepis
Instrukcje
-
Do dużej miski dodać mąkę i sól, wymieszać do połączenia.
-
Do rozdrobnienia zimnego masła użyj tarki pudełkowej. Oto sekret najlepszego kruchego ciasta!
-
Do mąki dodać zimne masło i wymieszać czystymi rękami. Mieszanka będzie krucha, przypominająca małe kamyki.
-
Powinno to zająć tylko kilka minut. Częściowym celem jest dotknięcie/wymieszanie ciasta na spód w jak najmniejszej ilości, ponieważ spowoduje to najbardziej łuszczącą się skórkę. Nadmierna obróbka ciasta może sprawić, że stanie się lepkie lub chrupiące jak gigantyczny krakers.
-
Dodaj wodę z lodem i ponownie ugniataj czystymi rękami, aż uformuje się kula ciasta. Ciasto zagnieść, nie trzeba zagniatać ciasta.
-
Podziel na dwie części i uformuj małe krążki. Zawiń w folię i przechowuj w lodówce, aż będziesz gotowy do użycia, lub zamroź, jeśli planujesz użyć tego znacznie później.
Notatki
Aby przygotować wodę z lodem, po prostu dodaję lód do szklanego kubka do mieszania, a następnie napełniam go wodą. Kiedy mam już ochotę dodać do przepisu wodę z lodem, odmierzam z miski tyle, ile potrzebuję, aby po dodaniu jej do ciasta było naprawdę lodowato zimne.
Z tego przepisu przygotujesz dwie skorupy ciasta o standardowym rozmiarze, górną i dolną. Jeśli potrzebujesz tylko jednego, możesz spróbować przeciąć ten przepis na pół LUB możesz zrobić oba i zamrozić jeden do wykorzystania później.
Ciasto na ciasto możesz przechowywać w lodówce przez 3-5 dni. Zamroź, jeśli chcesz przechowywać go dłużej.
Odżywianie
Fakty żywieniowe
Przepis na ciasto kruche
Ilość na porcję
% Dzienna wartość*
* Procentowe dzienne wartości oparte są na diecie 2000 kalorii.
Uwaga: Wartości odżywcze są obliczane automatycznie za pomocą Spoonacular dla Twojej wygody. W stosownych przypadkach zalecamy skorzystanie z własnych obliczeń wartości odżywczej.