Ćwierćfuntówka McDonald's powiązana z ciężką epidemią E. Coli

Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom podają, że poważna epidemia bakterii E. coli powiązana z Quarter Pounders należącym do McDonald's Corp. spowodowała śmierć kilkudziesięciu osób w USA, głównie w Kolorado i Nebrasce, a jedna spowodowała śmierć jednej osoby.

Dziesięć osób trafiło do szpitala, w tym dziecko z powikłaniami HUS – zespołu uszkadzającego małe naczynia krwionośne i mogącego prowadzić do śmiertelnych zakrzepów, podała agencja. CDC twierdzi, że wszystkie osoby, z którymi przeprowadzono wywiady, jadły w McDonald's przed zachorowaniem między 27 września a 11 października, przy czym większość określiła ćwierćfuntówkę.

W departamencie zdrowia stanu Kolorado zgłoszono dwadzieścia sześć przypadków powiedział. Z oświadczenia wynika, że ​​w Kolorado jedna starsza osoba cierpiąca na choroby współistniejące zmarła w wyniku zarażenia bakterią coli, a stanowi urzędnicy ds. zdrowia publicznego współpracują z CDC.

Akcje sieci restauracji spadły o ponad 10% w notowaniach postmarketowych, zanim odrobiły straty. Jeśli obecny spadek o 5,7% się utrzyma, akcje McDonald's odnotują największy spadek od marca 2020 r.

McDonald's oświadczył, że podejmuje „szybkie i zdecydowane działania”, aby opanować epidemię. Usunęła Quarter Pounder z restauracji na dotkniętych obszarach i poinstruowała wszystkie lokalne restauracje, aby usunęły posiekaną cebulę, którą uznała za prawdopodobnego winowajcę, ze swoich łańcuchów dostaw.

„Ściśle współpracujemy z naszymi dostawcami, aby uzupełnić dostawy Quarter Pounder w nadchodzących tygodniach” – podała firma w oświadczeniu. Wszystkie pozostałe pozycje menu pozostają dostępne – dodał.

E. coli to bakteria, która zwykle występuje w jelitach ludzi i zwierząt i często jest nieszkodliwa. Ostatnią epidemię wywołała postać zjadliwa, a wszystkie infekcje były powiązane z tym samym szczepem: E. coli O157:H7. Objawy zwykle pojawiają się od trzech do czterech dni po połknięciu bakterii i mogą obejmować ciężkie skurcze żołądka, biegunkę i wymioty.

Według analityka Citigroup, Jona Towera, podejście McDonald's do tej sytuacji będzie miało kluczowe znaczenie dla reakcji inwestorów. Kluczowe elementy obejmują podjęcie działań w celu opanowania epidemii, wzięcie odpowiedzialności za sytuację i nadmierne korygowanie komunikatów i inwestycji dotyczących bezpieczeństwa żywności – napisał w nocie do klientów.

„Operatorzy restauracji, zwłaszcza ci, którzy pracują nad poprawą wizerunku marki, nigdy nie są mile widziani z powodu negatywnych wiadomości dotyczących bezpieczeństwa żywności” – stwierdziła Tower.

Przeczytaj więcej: Wyjaśnienie długiej miłości Donalda Trumpa do McDonald's

Firma usunęła Quarter Pounder z restauracji w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming, a także w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Nowy Meksyk i Oklahoma. Stwierdzono również, że część infekcji może pochodzić od jednego dostawcy cebuli, który obsługuje trzy centra dystrybucyjne.

Prawdziwa liczba ludzie zarażeni jest prawdopodobnie znacznie wyższa niż obecnie wiadomo i może obejmować dodatkowe stany, stwierdziło CDC. Dzieje się tak dlatego, że wiele osób wraca do zdrowia bez wykonywania testów. Agencja podała, że ​​liczba przypadków może nadal rosnąć, ponieważ ustalenie, czy chora osoba jest częścią epidemii, zajmuje od trzech do czterech tygodni.

Zanieczyszczona żywność

Poważne epidemie mogą nękać sieci restauracji przez lata. W 2015 r. epidemia E. coli i norowirusa w lokalizacjach Chipotle Mexican Grill Inc. w wielu stanach doprowadziła do drastycznego spadku sprzedaży, a także kar finansowych. W sierpniu 2022 r. sałata podawana w setkach sklepów Wendy's Co. została powiązana z dziesiątkami infekcji E. coli na Środkowym Zachodzie Stanów Zjednoczonych.

Może rozprzestrzeniać się poprzez kontakt ze skażoną żywnością, często surowym lub niedogotowanym mięsem. Może być również przenoszony przez owoce i warzywa, które mogą zostać skażone przez skażoną wodę do nawadniania. Gotowanie zazwyczaj zabija bakterie.

CDC stwierdziło, że nie zidentyfikowano konkretnego składnika wywołującego epidemię, dlatego badacze skupili się na dwóch składnikach: świeżej, posiekanej cebuli i świeżych pasztecikach wołowych. McDonald's powiedział CDC, że wycofał te produkty i usunął ćwierćfuntówki ze sklepów w dotkniętych stanach do czasu zakończenia dochodzenia.

Wstępna analiza przeprowadzona przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków sugeruje, że prawdopodobnym źródłem wirusa była posiekana cebula zanieczyszczeniepodała agencja. Trwają prace nad potwierdzeniem ustaleń i ustaleniem, czy cebula była podawana lub sprzedawana w innych firmach.



źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here