Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom podają, że poważna epidemia bakterii E. coli powiązana z Quarter Pounders należącym do McDonald's Corp. spowodowała śmierć kilkudziesięciu osób w USA, głównie w Kolorado i Nebrasce, a jedna spowodowała śmierć jednej osoby.
Dziesięć osób trafiło do szpitala, w tym dziecko z powikłaniami HUS – zespołu uszkadzającego małe naczynia krwionośne i mogącego prowadzić do śmiertelnych zakrzepów, podała agencja. CDC twierdzi, że wszystkie osoby, z którymi przeprowadzono wywiady, jadły w McDonald's przed zachorowaniem między 27 września a 11 października, przy czym większość określiła ćwierćfuntówkę.
W departamencie zdrowia stanu Kolorado zgłoszono dwadzieścia sześć przypadków powiedział. Z oświadczenia wynika, że w Kolorado jedna starsza osoba cierpiąca na choroby współistniejące zmarła w wyniku zarażenia bakterią coli, a stanowi urzędnicy ds. zdrowia publicznego współpracują z CDC.
Akcje sieci restauracji spadły o ponad 10% w notowaniach postmarketowych, zanim odrobiły straty. Jeśli obecny spadek o 5,7% się utrzyma, akcje McDonald's odnotują największy spadek od marca 2020 r.
McDonald's oświadczył, że podejmuje „szybkie i zdecydowane działania”, aby opanować epidemię. Usunęła Quarter Pounder z restauracji na dotkniętych obszarach i poinstruowała wszystkie lokalne restauracje, aby usunęły posiekaną cebulę, którą uznała za prawdopodobnego winowajcę, ze swoich łańcuchów dostaw.
„Ściśle współpracujemy z naszymi dostawcami, aby uzupełnić dostawy Quarter Pounder w nadchodzących tygodniach” – podała firma w oświadczeniu. Wszystkie pozostałe pozycje menu pozostają dostępne – dodał.
E. coli to bakteria, która zwykle występuje w jelitach ludzi i zwierząt i często jest nieszkodliwa. Ostatnią epidemię wywołała postać zjadliwa, a wszystkie infekcje były powiązane z tym samym szczepem: E. coli O157:H7. Objawy zwykle pojawiają się od trzech do czterech dni po połknięciu bakterii i mogą obejmować ciężkie skurcze żołądka, biegunkę i wymioty.
Według analityka Citigroup, Jona Towera, podejście McDonald's do tej sytuacji będzie miało kluczowe znaczenie dla reakcji inwestorów. Kluczowe elementy obejmują podjęcie działań w celu opanowania epidemii, wzięcie odpowiedzialności za sytuację i nadmierne korygowanie komunikatów i inwestycji dotyczących bezpieczeństwa żywności – napisał w nocie do klientów.
„Operatorzy restauracji, zwłaszcza ci, którzy pracują nad poprawą wizerunku marki, nigdy nie są mile widziani z powodu negatywnych wiadomości dotyczących bezpieczeństwa żywności” – stwierdziła Tower.
Przeczytaj więcej: Wyjaśnienie długiej miłości Donalda Trumpa do McDonald's
Firma usunęła Quarter Pounder z restauracji w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming, a także w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Nowy Meksyk i Oklahoma. Stwierdzono również, że część infekcji może pochodzić od jednego dostawcy cebuli, który obsługuje trzy centra dystrybucyjne.
Prawdziwa liczba ludzie zarażeni jest prawdopodobnie znacznie wyższa niż obecnie wiadomo i może obejmować dodatkowe stany, stwierdziło CDC. Dzieje się tak dlatego, że wiele osób wraca do zdrowia bez wykonywania testów. Agencja podała, że liczba przypadków może nadal rosnąć, ponieważ ustalenie, czy chora osoba jest częścią epidemii, zajmuje od trzech do czterech tygodni.
Zanieczyszczona żywność
Poważne epidemie mogą nękać sieci restauracji przez lata. W 2015 r. epidemia E. coli i norowirusa w lokalizacjach Chipotle Mexican Grill Inc. w wielu stanach doprowadziła do drastycznego spadku sprzedaży, a także kar finansowych. W sierpniu 2022 r. sałata podawana w setkach sklepów Wendy's Co. została powiązana z dziesiątkami infekcji E. coli na Środkowym Zachodzie Stanów Zjednoczonych.
Może rozprzestrzeniać się poprzez kontakt ze skażoną żywnością, często surowym lub niedogotowanym mięsem. Może być również przenoszony przez owoce i warzywa, które mogą zostać skażone przez skażoną wodę do nawadniania. Gotowanie zazwyczaj zabija bakterie.
CDC stwierdziło, że nie zidentyfikowano konkretnego składnika wywołującego epidemię, dlatego badacze skupili się na dwóch składnikach: świeżej, posiekanej cebuli i świeżych pasztecikach wołowych. McDonald's powiedział CDC, że wycofał te produkty i usunął ćwierćfuntówki ze sklepów w dotkniętych stanach do czasu zakończenia dochodzenia.
Wstępna analiza przeprowadzona przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków sugeruje, że prawdopodobnym źródłem wirusa była posiekana cebula zanieczyszczeniepodała agencja. Trwają prace nad potwierdzeniem ustaleń i ustaleniem, czy cebula była podawana lub sprzedawana w innych firmach.