Głodzenie komórek nowotworowych z tłuszczu może poprawić leczenie raka

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Instytutu Van Andela, odcięcie dostępu komórek nowotworowych do tłuszczu może pomóc w skuteczniejszej terapii określonego rodzaju nowotworu.

Wyniki opublikowane w Biologia chemiczna komórkipołożyć podwaliny pod opracowanie dostosowanych strategii żywieniowych, które pomogą lekom przeciwnowotworowym skuteczniej zabijać komórki złośliwe.

„Chcemy zwiększyć skuteczność leczenia raka” – powiedział dr Evan Lien, adiunkt w VAI i współautor badania. „Najlepszym sposobem na osiągnięcie tego jest zrozumienie, jak zachowują się komórki nowotworowe i określenie sposobów przełamania ich mechanizmów obronnych. Nasze odkrycia stanowią ważny krok w kierunku diet opartych na dowodach, które pewnego dnia mogłyby ulepszyć istniejące terapie”.

Tłuszcze są niezbędnymi składnikami odżywczymi niezbędnymi do zdrowego funkcjonowania. Komórki nowotworowe przejmują normalne procesy komórkowe i kradną zasoby takie jak tłuszcze, które następnie służą jako paliwo dla wzrostu i rozprzestrzeniania się chorych komórek.

Badanie skupiło się na ferroptozie – rodzaju śmierci komórki, która występuje, gdy cząsteczki tłuszczu w komórkach nowotworowych ulegają uszkodzeniu. W ostatnich latach zwalczanie ferroptozy stało się coraz bardziej obiecującą drogą opracowania nowych strategii przeciwnowotworowych.

Wiele mechanizmów umożliwiających komórkom nowotworowym niekontrolowany wzrost pozwala im również uniknąć procesów kontroli jakości komórek, które zwykle zabijają i usuwają chore komórki. Ferroptoza może stanowić wyjątek, co czyni ją potencjalnie potężnym narzędziem w leczeniu raka.

Korzystając z modeli komórkowych, Lien i jego zespół wykazali, że pozbawienie komórek nowotworowych dostępu do tłuszczów czyni je bardzo wrażliwymi na ferroptozę, a co za tym idzie, na leki wywołujące ferroptozę.

Odkrycia są obiecujące, mówi Lien, ale potrzeba znacznie więcej pracy, aby powtórzyć odkrycie w innych modelach nowotworów. On i jego zespół badają również, czy za pomocą diety można manipulować rodzajem i ilością tłuszczu, aby zwiększyć skuteczność induktorów ferroptozy.

„Dieta to coś, co można stosunkowo łatwo modyfikować” – powiedziała Lien. „Jeszcze nie osiągnęliśmy tego celu, ale najbardziej jesteśmy podekscytowani tym, jak możemy wykorzystać to, czego się nauczyliśmy, do opracowania diety dostosowanej do różnych rodzajów leczenia. To może mieć charakter transformacyjny”.

Autorami są Kelly H. Sokol, Cameron J. Lee, Thomas J. Rogers, Ph.D., Althea Waldhart, Abigail E. Ellis, Samuel R. Daniels, Rae J. House, Ph.D., Xinyu Ye, Mary Olsenavich , Amy Johnson, Benjamin R. Furness i Ryan D. Sheldon, Ph.D. z VAI; i Sahithi Madireddy z Instytutu Kocha ds. Integracyjnych Badań nad Rakiem w Massachusetts Institute of Technology.

źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here