Jedna osoba nie żyje, dziesiątki zachorowań w wyniku epidemii E. coli powiązanej z McDonald's Quarter Pounders : NPR

Tablica przed restauracją McDonald's w Pittsburghu, 25 czerwca 2019 r. Zatrucie pokarmowe bakterią coli powiązaną z hamburgerami Quarter Pounder McDonald's spowodowało choroby u co najmniej 49 osób w 10 stanach, w tym jedna osoba zmarła, a 10 trafiło do szpitala.

Gene J. Puskar/AP


ukryj podpis

przełącz podpis

Gene J. Puskar/AP

Zatrucie pokarmowe wywołane bakterią coli powiązane z hamburgerami McDonald's Quarter Pounder spowodowało chorobę u co najmniej 49 osób w 10 stanach, w tym jedna osoba zmarła, a 10 trafiło do szpitala, federalni urzędnicy ds. zdrowia powiedział wtorek.

Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom poinformowało, że w Kolorado zmarła starsza osoba, a jedno dziecko trafiło do szpitala z powodu poważnych powikłań związanych z nerkami.

Zakażenia zgłoszono między 27 września a 11 października w Kolorado, Iowa, Kansas, Missouri, Montanie, Nebrasce, Oregonie, Utah, Wisconsin i Wyoming. Najwięcej przypadków ma Kolorado (27), a następnie Nebraska z dziewięcioma.

CDC twierdzi, że wszyscy, z którymi przeprowadzono wywiady w związku z epidemią, jedli w McDonald's przed zachorowaniem, a większość wspomniała o jedzeniu hamburgerów Quarter Pounder. Dochodzenie w tej sprawie prowadzą także Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, Agencja ds. Żywności i Leków oraz stanowi urzędnicy ds. zdrowia.

Nie zidentyfikowano konkretnego składnika jako przyczyny, ale badacze skupiają się na cebuli i wołowinie. Wstępne dochodzenie FDA sugeruje, że prawdopodobnym źródłem skażenia jest posiekana cebula podawana do burgerów. USDA prowadzi dochodzenie w sprawie pasztecików hamburgerowych.

McDonald's twierdzi, że niektóre choroby mogą być powiązane z cebulą

W oświadczeniu przedstawiciele McDonald's stwierdzili, że wstępne ustalenia sugerują, że niektóre choroby są powiązane z cebulą pochodzącą od jednego dostawcy. Firma wstrzymała dystrybucję posiekanej cebuli i tymczasowo usunęła ćwierćfuntówkę z menu w dotkniętych stanach, a także w niektórych częściach Idaho, Nevady, Nowego Meksyku i Oklahomy.

„Traktujemy bezpieczeństwo żywności niezwykle poważnie i jest to słuszne postępowanie” – stwierdzono w oświadczeniu.

Bakterie E. coli znajdują się w jelitach zwierząt i występują w środowisku. Zakażenia mogą powodować ciężkie choroby, w tym gorączkę, skurcze żołądka i krwawą biegunkę. Osoby, u których wystąpią objawy zatrucia E. coli, powinny natychmiast zgłosić się do lekarza i powiedzieć lekarzowi, co zjadły.

Wiadomość ta pojawia się w i tak już trudnym roku dla sieci McDonald's z siedzibą w Chicago. W drugim kwartale globalna sprzedaż w tych samych sklepach spadła po raz pierwszy od prawie czterech lat, ponieważ znużeni inflacją klienci zrezygnowali z jedzenia poza domem lub wybrali tańsze opcje. W odpowiedzi firma zaproponowała ofertę na posiłki za 5 dolarów, która została wprowadzona w amerykańskich restauracjach pod koniec czerwca, a niedawno została przedłużona do grudnia. Umowa nie obejmuje Quarter Poundera.

Akcje McDonald's spadły o 9% we wtorek po ogłoszeniu komunikatu CDC.

Rodzaj bakterii odpowiedzialny za tę epidemię, E. coli O157:H7, powoduje każdego roku w USA około 74 000 infekcji, co prowadzi do ponad 2000 hospitalizacji i 61 zgonów. Zakażenia są szczególnie niebezpieczne dla dzieci poniżej 5. roku życia i mogą powodować ostrą niewydolność nerek.

źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here