Leczyć cukrzycę typu 1 dietą roślinną?

Czy można cofnąć cukrzycę typu 1, jeśli zostanie odpowiednio wcześnie wykryta?

The International Journal of cofania i zapobiegania chorobom już to zrobił miał udział w cudownych cofnięciach chorób dzięki diecie roślinnej. Na przykład zaczął jeden pacjent następny pełnowartościową dietę roślinną po dwóch zawałach serca w ciągu dwóch miesięcy. W ciągu kilku miesięcy nie odczuwał już bólu w klatce piersiowej, kontrolował swój cholesterol, ciśnienie i poziom cukru we krwi, a także schudł 50 funtów jako miły bonus. Jednak liczby „nie odzwierciedlają przemiany pacjenta, który od poczucia, że ​​jest „chodzącym trupem”, do panowania nad swoim zdrowiem i nową przyszłością i życiem”.

Omawiałem już przypadki cofanie autoimmunologiczna choroba zapalna, łuszczyca, a także rozmawiałem o toczniowym zapaleniu nerek (zapalenie nerek). A co z cukrzycą typu 1, chorobą autoimmunologiczną, której nie badaliśmy myśleć moglibyśmy coś zrobić? W przeciwieństwie do cukrzycy typu 2, która jest chorobą cywilizacyjną, której można zapobiegać i którą można odwrócić, stosując odpowiednio zdrową dietę i styl życia, cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której organizm atakuje trzustkę, zabijając komórki wytwarzające insulinę i niszcząc nas do życia na zastrzykach z insuliny – chyba że zostanie to wykryte odpowiednio wcześnie. Czy jeśli odpowiednio wcześnie zaczniemy stosować zdrową dietę, będziemy w stanie odwrócić przebieg cukrzycy typu 1, łagodząc zapalenie autoimmunologiczne?

Jak omawiam w moim filmie Leczenie cukrzycy typu 1: dieta roślinnawiemy, że pacjenci z cukrzycą typu 1 „mogą to zrobić zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę i osiągnąć lepszą kontrolę glikemii (cukru we krwi)” dzięki zdrowszej diecie. Były to na przykład dzieci i młodzież losowe do interwencji żywieniowej, w ramach której zwiększyli w swojej diecie gęstość pokarmu pochodzącego z całych roślin, co oznacza, że ​​jedli więcej produktów pełnoziarnistych, całych owoców, warzyw, roślin strączkowych (fasoli, grochu łuskanego, ciecierzycy i soczewicy), orzechów i nasion. Naukowcy odkryli, że im więcej całych pokarmów roślinnych, tym lepsza kontrola poziomu cukru we krwi.

Fakt, że większa ilość całych owoców została powiązana „z lepszą kontrolą glikemii (cukru we krwi), ma ważne implikacje kliniczne dla edukacji żywieniowej” u osób chorych na cukrzycę typu 1. Powinniśmy „edukować je na temat korzyści płynących ze spożywania owoców i rozwiać błędne obawy, że owoce mogą niekorzystnie wpływać na poziom cukru we krwi”.

Seria przypadków w IJDRPjednak przekroczyło proponowanie lepszą kontrolę samego wysokiego poziomu cukru we krwi, będącego objawem cukrzycy, ale lepszą kontrolę samej choroby, co sugeruje, że przeciwzapalne działanie całej zdrowej żywności roślinnej „może spowolnić lub zapobiec dalszemu niszczeniu komórek beta” – wytwarzającego insulinę komórek trzustki – „jeśli interwencja dietetyczna zostanie rozpoczęta odpowiednio wcześnie”. Skąd wzięła się ta koncepcja?

Młody pacjent. Natychmiast po rozpoznaniu cukrzycy typu 1 w wieku trzech lat pacjent rozpoczął dietę bogatą w warzywa, a trzy lata później „nie wymagał jeszcze terapii insuliną… i doświadczał stałego spadku poziomu autoprzeciwciał”, które są markerami komórek insulinowych zniszczenie. Inne dziecko, które również zaczęło stosować zdrowszą dietę, ale dopiero po kilku miesiącach od postawienia diagnozy, utrzymuje niską dawkę insuliny z dobrą kontrolą. I nawet jeśli ich komórki wytwarzające insulinę zostaną całkowicie zniszczone, osoby chore na cukrzycę typu 1 mogą nadal cieszyć się „dramatycznie zmniejszonym zapotrzebowaniem na insulinę”, zmniejszonym stanem zapalnym i zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, co Jest jest ich główną przyczyną zgonów w wieku powyżej 30 lat. U osób chorych na cukrzycę typu 1 ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia jest od 11 do 14 razy większe w porównaniu z populacją ogólną i jest to już główna przyczyna śmierci w społeczeństwie, więc jest bliżej 11 do 14 razy ważniejsze dla osób chorych na cukrzycę typu 1 przestrzeganie jedynej diety i programu stylu życia, w jakim kiedykolwiek udowodniono, że cofa chorobę serca u większości pacjentów – skupiającego się na pełnoziarnistych pokarmach roślinnych. Fakt, że może też pomoc kontrola samej choroby to tylko bezcukrowa wisienka na torcie.

Wszystkie te ekscytujące nowe badania były przedstawione w pierwszym numerze Międzynarodowy dziennik odwrócenia i zapobiegania chorobom. Jako bonus dołączona jest publikacja towarzysząca zwany the Przegląd odwracania i zapobiegania chorobom. Są przeznaczone dla laików i opracowywane w oparciu o przekonanie, które z całego serca podzielam, że „każdy ma prawo do zrozumienia nauki, która może mieć wpływ na jego zdrowie”. Możesz zajrzeć za kulisy i usłyszeć bezpośrednio od autora serii toczeń, przeczytać wywiady z luminarzami takimi jak Dean Ornish, zapoznać się z praktycznymi wskazówkami dietetyków na temat przejścia na zdrowszą dietę i cieszyć się przepisami.

Druga kwestia obejmuje więcej praktycznych wskazówek, np. jak jeść roślinnie przy ograniczonym budżecie, a także aktualne informacje na temat tego, co robi dr Klaper, aby kształcić studentów medycyny, co robi Audrey Sanchez z Balanced, aby pomóc zmienić szkolne obiady i jak dr Ostfeld zyskał zdrowa żywność serwowana w szpitalu. (Co za pomysł!) A który magazyn byłby kompletny bez artykułu poprawiającego Twoje życie seksualne?

Czasopismo jest bezpłatne i można je pobrać pod adresem IJDRP.orgi towarzyszące mu streszczenie, dostępne pod adresem chorobareversaldigest.comwiąże się z opłatą abonamentową. Jestem dumnym subskrybentem.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zapobiegania cukrzycy typu 1? Zobacz powiązane posty poniżej.



źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here