Ciasteczka dyniowo-czekoladowe: najlepszy jesienny deser

Wiem, co myślisz: czy świat naprawdę potrzebuje kolejnego przepis na ciasteczka czekoladowe? I jestem tu, żeby powiedzieć absolutnie. Bo co jest lepszego niż przepis na ciasteczka czekoladowe na każdą chwilę i okazję? Niektóre są gęste i lepkie, inne cienkie i gumowate. Niektórzy używają mieszanki mlecznej i ciemnej czekolady, a inni dodają dodatkową płatkową sól lub orzechy włoskie. To, co sprawi, że będzie najlepsze ciasteczko, zależy tak naprawdę od Twojego gustu i preferencji – i oczywiście od pory roku. Dlatego dzisiaj odkrywamy, co uważam za idealną jesienną ucztę: ciasteczka z kawałkami dyni i czekolady, które są pikantne, maślane i całkowicie pyszne, z filiżanką gorącego cydru.

Jak zrobić najlepsze ciasteczka dyniowo-czekoladowe tej jesieni

Rozpoczął się przytulny sezon, a nie ma lepszego sposobu na świętowanie niż puszyste skarpetki, gorące napojei słodycze, które rozgrzeją Cię od środka. Odkąd zrobiłem Sarah Kieffer's ciasteczka z kawałkami czekoladyMam obsesję na punkcie wyjątkowo cienkiego i ciągnącego się ciasteczka. I nie będę kłamać: to moja absolutna preferencja w stosunku do grubszego ciasteczka. Uwielbiam chrupkość krawędzi ciasteczek w piekarniku. Żujący środek z kawałkami i kałużami ciemnej czekolady dodaje tej bogatej satysfakcji, a jednocześnie jest równoważony dodatkową solą. Dla mnie to najlepsze ciastko czekoladowe.

Składniki na ciasteczka dyniowo-czekoladowe z kawałkami czekolady

Brązowe masło. Nic nie zapewnia przytulnego jesiennego pieczenia jak rumiane masło. Zauważysz jego orzechowy smak, który doda wyśmienitego smaku Twoim wypiekom.

Brązowy i biały cukier. Jak zapewne wiesz, oba cukry służą różnym celom w przypadku ciasteczek z kawałkami czekolady. Brązowy cukier pomaga w przeżuwaniu, podczas gdy biały cukier dodaje chrupiącej konsystencji.

Puree z dyni. Dynia dodaje wilgoci i najdelikatniejszego słodkiego smaku, a jednocześnie nadaje ciastkom dodatkowy, jesienny pomarańczowy odcień. Uwaga: NIE używaj mieszanki na ciasto dyniowe. Upewnij się, że używasz tylko dyni.

Mąka uniwersalna. Gorąco polecam mierzenie przy użyciu wagi podczas pieczenia, aby uzyskać 100% dokładności. Jeśli nie masz wagi, pamiętaj o spulchnieniu mąki, wsyp ją do miarki bez wklepywania, a następnie zeskrob z wierzchu do wyrównania.

Przyprawa Dyniowa. Chociaż jest to ciasteczko z kawałkami czekolady, w tym przepisie dominuje przyprawa dyniowa, dodając ciastkom ciepła i pikanterii. Można zrobić samemu lub skorzystać ze sklepu.

Czekolada. W przypadku ciasteczek z kawałkami czekolady wolę używać posiekanej czekolady zamiast kawałków czekolady. Kawałki czekolady zawierają stabilizatory, które zapobiegają ich rozprzestrzenianiu się lub topieniu, tak jak miałoby to miejsce w przypadku tabliczki czekolady. Użyj dobrej jakości czekolady i posiekaj po przekątnej w obie strony, zarówno na duże kawałki, jak i na małe kawałki, które rozprzestrzenią się po całym cieście ciasteczek.

Sól. Zwykle dodaję więcej soli podczas przygotowywania innych wypieków, ponieważ wolę desery, które lekko opierają się na pikantnej/słonej stronie. Użyj soli w cieście i dodaj płatkową sól na wierzch, gdy ciasteczka wyjdą z piekarnika. Bonus: Pomaga wydobyć czekoladowy smak.

Posiekana czekolada.
Dyniowe ciasteczka z kawałkami czekolady_zdrowe świąteczne zamiany składników

Wskazówki dotyczące pieczenia doskonałych ciasteczek z kawałkami czekolady i dyni za każdym razem

nauczyłem się bardzo ze wszystkich przepisów na ciasteczka z kawałkami czekolady, które przygotowałam przez lata. Aby mieć pewność, że robisz najlepszą partię:

  1. Sól jest Twoim przyjacielem. Najłatwiejszym sposobem wydobycia tego, co najlepsze z ciasteczka czekoladowego, jest dodanie soli do każdej warstwy. Posolić ciasto i dodać odrobinę soli pod ciastem, a także nad ciastkiem po wyjęciu z piekarnika. Jeśli kochasz słodycze słodkiśmiało i zignoruj ​​tę radę. Aby jednak zachować najlepszą równowagę smaku, nie oszczędzaj na soli.
  2. Schłodź ciasto. Przepis przetestowałam piecząc ciasto od razu jak i po godzinnym schłodzeniu. Wystąpiła zauważalna różnica w smaku i konsystencji pomiędzy partiami i bardziej podobała mi się wersja schłodzona. Pozostawienie ciasta w lodówce zapewnia odpowiednie nawilżenie ciasta i ułatwia jego połączenie. Ponieważ w tym przepisie nie używa się jajka, schłodzenie pomaga również zachować strukturę podczas pieczenia, dzięki czemu ciastko nie rozpływa się zbytnio.
  3. Nie przesadzaj z czekoladą. Wiem, że to brzmi jak szalona rada dla CCC, ale szczególnie podczas siekania tabliczki czekolady bardzo łatwo jest skończyć z kęsami, które w zasadzie są po prostu czekoladą. I chociaż nie stanowi to większego problemu – szczególnie dla moich innych miłośników czekolady – to są to ciasteczka. Chcemy poczuć ich ciastkowatość w każdym kęsie. Chcemy również, aby ciepłe przyprawy w tych ciasteczkach z kawałkami dyni i czekolady błyszczały – więc zachowaj odrobinę powściągliwości w przypadku czekolady.
  4. Nie ma czegoś takiego jak za dużo czekolady. Aby mieć pewność, że na każdym ciasteczku pojawią się estetyczne (i smaczne) kropelki czekolady, po zwinięciu ciasta zanurz wierzch w posiekanych kawałkach czekolady.

Jak przechowywać i zamrażać ciasteczka z kawałkami czekolady dyniowej, aby uzyskać świeże partie w dowolnym momencie

Ciasteczka z kawałkami czekolady wytrzymują tydzień, jeśli są przechowywane w szczelnym pojemniku. Alternatywnie możesz upiec kilka ciasteczek i zamrozić ciasto, aby mieć świeże ciasteczka gotowe w każdej chwili.

Przygotuj ciasto na ciasteczka zgodnie z opisem. Uformuj kulki z ciasta w jednej warstwie na wyłożonej pergaminem blaszce. Włóż blachę z ciastkami do lodówki na co najmniej godzinę, przenieś do zamrażarki i zamrażaj, aż ciasto będzie twarde. Po zamrożeniu ciasta wyjmij kulki ciasta z blachy i umieść je w torebce do zamrażania Ziploc lub w hermetycznym pojemniku. Zamrożone kulki ciasta można przechowywać do dwóch miesięcy.

Wydrukować

zegar ikona zegarasztućce ikona sztućcówflaga ikona flagifalcówka ikona folderuinstagramie ikona instagramaPintereście ikona Pinterestafacebooku ikona Facebookawydrukować ikona wydrukukwadraty ikona kwadratówserce ikona sercaserce solidne ikona serca

Opis

Pikantne, słodkie i oczywiście czekoladowe. Te małe przysmaki są idealną jesienną ucztą.


  • 1/2 filiżanka masło, zrumienione i ostudzone do temperatury pokojowej
  • 100 gramy brązowy cukier (1/2 szklanki)
  • 80 gramy cukier biały (1/4 szklanki + 2 łyżki)
  • 60 gramy puree z dyni (1/4 szklanki)
  • 185 gramy mąka (1 1/2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 1/4 łyżeczki przyprawa do ciasta dyniowego
  • 50 gramy posiekaną gorzką czekoladę

  1. W małym garnku na kuchence, na małym ogniu, dodaj kostkę masła. Niech masło się roztopi, wkrótce zacznie bąbelkować i będzie wydawać odgłosy rozpryskiwania. Mieszaj od czasu do czasu, nie spuszczając wzroku z masła. Gdy masło przestanie bulgotać, mieszaj od czasu do czasu, aż zacznie nabierać brązowego koloru. Masło bardzo łatwo spalić, dlatego należy go uważnie obserwować. Zdjąć z ognia, gdy tylko zacznie nabierać koloru. Do małej miski wlać masło i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  2. W dużej misce dodaj schłodzone brązowe masło, brązowy cukier i cukier granulowany. Mieszaj szpatułką do uzyskania jasnego koloru. Dodaj puree z dyni i mieszaj, aż granulki cukru się rozpuszczą. Konsystencja mokrych składników powinna być lekka i gładka.

  3. Do miski dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól i przyprawę dyniową. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych. Ciasto będzie na początku suche, więc kontynuuj wciskanie mąki w mokre składniki, aż będzie gładkie. (Czasami użyję tutaj moich rąk, aby pomóc połączyć wszystko.)

  4. Gdy ciasto się połączy, dodać gorzką czekoladę i wymieszać do połączenia. Po połączeniu ciasta, za pomocą miarki składającej się z dwóch łyżek, nabierz 2-2 1/2 łyżki ciasta i uformuj kulkę. Lekko spłaszczyć w dłoniach i ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie wyrobione. Przykryj folią lub arkuszem pergaminu i ręcznikiem kuchennym.

  5. Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić przez około godzinę.

  6. Rozgrzej piekarnik do 350 F. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym i umieść ciasteczka w odległości co najmniej 2 cali. Można piec w dwóch partiach, aby zapobiec zapychaniu patelni.

  7. Piec przez 10 minut. Po 10 minutach postukaj formą do pieczenia o ruszt piekarnika, aby usunąć powietrze z ciastek. Piecz przez kolejne 2 minuty, następnie dotknij ponownie, piecz kolejne 2 minuty, a następnie dotknij ponownie, aby całkowity czas pieczenia wynosił 14-15 minut.

  8. Wyjmij z piekarnika i jeszcze raz postukaj w ręcznik kuchenny nad blatem. Pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia na pięć minut, następnie przenieś je na kratkę do studzenia i całkowicie ostudź.

  9. Posyp solą i ciesz się smakiem!



źródło

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here