Blat czy lodówka? Oto pytanie, jeśli chodzi o przechowywanie otwartego czerwonego wina. Jeśli chcesz zachować swoje najlepsze butelki w doskonałej formie aż do ostatniego łyku, potrzebujesz odpowiedzi, a my mamy odpowiedź od kogoś, kto się na tym zna. Dla tych z nas, którzy postrzegają Dry January jedynie jako sport widowiskowy, informacja ta jest nadal tak samo użyteczna, jak w przypadku największego sezonu spożycia alkoholu.

Logo CNET 12 Dni Napiwków

CNET

Żadne otwarte wino nie wytrzyma dłużej niż tydzień i nie zepsuje się, ale jeśli nauczysz się, jak najlepiej przechowywać wina czerwone, białe i musujące, możesz przedłużyć żywotność otwartej butelki o kilka dni.

to część historii 12 dni wskazówekPomagamy Ci w pełni wykorzystać technologię, dom i zdrowie w okresie świątecznym.

Aby dowiedzieć się, czym tak naprawdę są te metody, zapytałem nauczyciela wina Rachel Thralls Wskazówki dotyczące przechowywania otwartego wina, w tym informacje o tym, czy otwarte czerwone wino powinno być przechowywane w lodówce.

Jeśli chodzi o tę kwestię, Thrallis mówi nam jednoznacznie: „Tak”. Niska temperatura lodówki utrzymuje świeżość otwartego wina dłużej – nawet do pięciu dni. Tylko pamiętaj, aby przed wypiciem pozwolić mu osiągnąć odpowiednią temperaturę serwowania.”

Oto jak przechowywać każdy rodzaj otwartego wina, aby móc delektować się każdym łykiem. Aby uzyskać więcej informacji, dowiedz się, jak kupować świetne wino przy ograniczonym budżecie lub jak uniknąć popełniania tych pięciu błędów podczas przechowywania i podawania wina.

Jak długo trwa wino i jak je prawidłowo przechowywać?

Konserwator wina i butelki wina na stole

Niedługo po usunięciu korka każde wino zaczyna się psuć.

wino próżniowe

Od lodówek po iPhone’y – nasi eksperci są tutaj, aby pomóc uczynić świat trochę mniej skomplikowanym.

Gdy butelka wina pozostaje otwarta dłużej niż kilka godzin, umożliwiając oddychanie i filtrację, jego jakość zaczyna się pogarszać. Dlatego ważne jest, aby podjąć kilka kroków, aby utrzymać jego trwałość, jeśli chcesz wyeliminować resztki płynu, zanim nieuchronnie zamieni się on w ocet.

Według Thralla każdy rodzaj wina wymaga innych metod przechowywania. Oto opis najczęściej spotykanych.

Od lodówek po iPhone’y – nasi eksperci są tutaj, aby pomóc uczynić świat trochę mniej skomplikowanym.

wino musujące

Ile dni wytrzyma w lodówce: 1-3

Rozlewa się szampana

Wino musujące ma najkrótszy okres przydatności do spożycia ze wszystkich win.

Shutterstock

„Wino musujące szybko traci świeżość po otwarciu” – upiera się Thralls. „Tradycyjnie produkowane wino musujące, takie jak Cava lub szampan (które ma wyższą atmosferę ciśnienia, tj. więcej bąbelków), takie jak Prosecco. „Wytrzyma trochę dłużej niż tank. metoda wina musującego.”

zainwestuj w korek (korek do wina musującego), aby uzyskać najlepsze rezultaty. Jeśli naprawdę poważnie myślisz o przechowywaniu szampana, Coravin robi bougie konserwacja wina musującego System pompujący dwutlenek węgla z powrotem do butelki, aby przedłużyć żywotność lodówki o tygodnie.

Wina jasne białe, słodkie białe i różowe

Ile dni wytrzyma w lodówce: 4-5

białe wino ze świeżych winogron

Lekkie białe wino można przechowywać bez przykrycia i schłodzone do pięciu dni.

świeża winorośl

„Większość jasnych, białych i różowych win będzie zdatnych do picia nawet przez tydzień, jeśli będzie przechowywana w lodówce z korkiem” – radzi Thralls. „Zauważysz, że smak ulegnie subtelnej zmianie w miarę utleniania się wina już po pierwszym dniu. Ogólny owocowy charakter wina często słabnie, staje się mniej żywy.”

Wino białe o pełnej treściwości

Ile dni wytrzyma w lodówce: 2-3

dwie butelki chardonnay

Blondynki o pełnych ciałach nieco szybciej tracą atrakcyjność.

Twój sklep z winami

„Pełniejsze wina białe, takie jak dębowe Chardonnay i Viognier, utleniają się szybciej, ponieważ w procesie starzenia przed butelkowaniem dociera do nich więcej tlenu” – wyjaśnia Thralls. „Pamiętaj, aby zawsze trzymać je zamknięte i w lodówce. Jeśli często pijesz tego typu wino, naprawdę dobrym pomysłem jest zainwestowanie w korek próżniowy,

wino czerwone

Ile dni wytrzyma w lodówce: 3-5

Dwie butelki wina przesłane falami

Aby zakonserwować otwarte czerwone wino, należy je przechowywać w lodówce i wyjąć na około 10 minut przed podaniem.

Pamela Vachon/CNET

„Czerwone wino można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu z korkiem lub w lodówce lub lodówce na wino” – mówi Thralls. „Im więcej garbników i kwasowości ma czerwone wino, tym dłużej trwa po otwarciu”.

Na przykład wino o niskiej zawartości tanin, takie jak Pinot Noir, nie będzie się starzeć tak długo, jak wino o głębokiej czerwieni, takie jak Cabernet Sauvignon.

„Niektóre wina również poprawią się już po pierwszym dniu otwarcia” – mówi Thralls. „Jeśli nie masz lodówki na wino, lepsza będzie zwykła lodówka niż trzymanie wina w pomieszczeniu o temperaturze 20 stopni. Czerwone wino wyjmij na około 10 minut przed wypiciem kieliszka, aby trochę się rozgrzało. Czerwone wino również rozgrzeje się w szklance, otworzy się.”

Wskazówki dotyczące przechowywania wina

stojak

Sposób i miejsce przechowywania wina jest ważne, zarówno przed, jak i po otwarciu.

miłośnik wina

Chociaż powyższe wskazówki są pomocne dla każdego nowicjusza winiarskiego, Thralls sugeruje kilka ogólnych zasad, o których należy pamiętać w przypadku każdej otwartej butelki.

1. Zainwestuj w konserwator wina. „Bardzo dobrze utrzymują wino po otwarciu. Można użyć korka i wepchnąć go z powrotem lub spróbować (jak każdy produkt) raportKtóry usuwa tlen z butelki.” Korawin Systemy do wina są drogie, ale te zaawansowane technologicznie urządzenia faktycznie napełniają butelkę argonem, przedłużając żywotność win czerwonych i białych nawet o miesiąc.

2. Otwarte wino przechowuj w lodówce. „Albo lodówkę na wino, jeśli taką posiadasz” – mówi Thralls. „Ta chłodnia spowolni wzrost wina, utrzymując je świeże. Idealna temperatura w piwnicy lub lodówce na wino to 55 stopni Fahrenheita”.

3. Trzymaj wino z dala od bezpośredniego światła słonecznego i źródeł ciepła„Dotyczy to również lodówki lub piekarnika. „Ugotują” i zniszczą aromat i smak”.

Idealna temperatura serwowania wina

Wino Hyperchiller

Hyperchiller pomoże Ci schłodzić gorące wino do odpowiedniej temperatury serwowania.

hiperchiller

Można argumentować, że temperatura wina zależy od osobistych preferencji, istnieją optymalne temperatury, do których dążą sommelierzy i profesjonaliści winiarski.

Generalnie wino faktycznie lepiej smakuje lekko schłodzone i dotyczy to zarówno białych, jak i czerwonych. To Urządzenie za 21 dolarów Może schłodzić gorące wino (lub inny płyn) w ciągu kilku sekund.

„Ta sama ideologia doświadczania kawy, herbaty i wody gazowanej w różnych temperaturach dotyczy również wina” – mówi Thralls, ujawniając, że delikatniejsze aromaty kwiatowe w dobrych winach w rzeczywistości rozwijają się w ekstremalnie niskich temperaturach, co może osłabić smak lub wino może spalić się zbyt szybko podczas gotowania. Jest bardzo gorąco.

Mówi: „Jeśli przez większość czasu pijesz tanie wino, podanie go lekko schłodzonego zamaskuje większość „nieprzyjemnych posmaków”. „Wino o temperaturze powyżej 70 stopni Fahrenheita zacznie pachnieć bardziej alkoholowo, ponieważ wraz ze wzrostem temperatury wzrasta parowanie etanolu”.

Thralls twierdzi, że to dobry powód, aby nie napełniać kieliszka do pełna. „Typowa porcja wina to około 5 uncji, a butelka wina zawiera nieco więcej niż 25 uncji, więc na butelkę powinno przypadać około pięciu kieliszków wina” – wyjaśnia. „Dodatkowa przestrzeń w zwykłym kieliszku do wina została zaprojektowana tak, aby zachować aromaty podczas mieszania i dekantacji wina, więc spróbuj zaoszczędzić trochę miejsca”.

Idealna temperatura serwowania dla każdego rodzaju wina

Wino nalewa się do kieliszków.

Tak, istnieje idealna temperatura do serwowania każdego rodzaju wina.

Afrykańskie studio/Shutterstock

Szampan i wino musujące

Niedrogie wina musujące najlepiej smakują w temperaturze od 40 do 45 stopni Fahrenheita. Jeśli masz droższego szampana lub wino musujące wyższej jakości, podawaj je w idealnej temperaturze jasnego białego wina, które jest nieco wyższe.

Lekkie białe wino i róża

Przykładami lekkich win białych są Sauvignon Blanc i Pinot Grigio. Wina te najlepiej podawać w temperaturze od 45 do 50 stopni Fahrenheita, nieco chłodniejszej niż cięższe wina białe. Wina różowe również smakują najlepiej i zachowują swoją kruchość i kwasowość w tych temperaturach.

mocny biały i jasnoczerwony

Cięższe wina białe, takie jak Chardonnay, najlepiej smakują w temperaturach od 48 do 56 stopni Fahrenheita, w zależności od osobistych preferencji. Białka dojrzewające w dębie smakują lepiej, gdy są podawane lekko ciepłe i owocowe. Jasnoczerwone wina, takie jak Pinot Noir, smakują lepiej w chłodniejszym końcu spektrum.

średniej wielkości, czerwony

Czerwone o średniej treściwości, takie jak Merlot, najlepiej podawać w temperaturze około 55 stopni Fahrenheita. Ta temperatura jest również idealną temperaturą dla piwnicy. Butelkę możesz zabrać prosto z piwnicy i przelać do szklanki. Należy pamiętać, że wino nagrzewa się nawet w kieliszku.

pełne i dojrzałe na czerwono

Pełne wina czerwone, takie jak Cabernet Sauvignon, Syrah i Zinfandel, najlepiej podawać w temperaturze od 59 do 68 stopni Fahrenheita. Ale czy nie jest za zimno na czerwone wino? Wino będzie smakować znacznie lepiej schłodzone i jak podkreśla Thrall, kieliszek dodatkowo go ogrzeje.

Nieważne, jak je nakręcisz, dobre wino to takie, które nie idzie do ścieków. Jeśli musisz dotknąć i spróbować tego, co pozostało z butelki, aby w przyszłości cieszyć się piciem wina, pamiętaj o wszystkich tych wskazówkach, a już nigdy nie będziesz marnować pieniędzy (i cennego wina). zachęcać.

Source link