Zapotrzebowanie na surowe mleko w Kalifornii rośnie w tym tygodniu Urzędnicy państwowi odkrywają kolejne ślady wirusa ptasiej grypy W surowym mleku „Multiple” produkowanym przez Raw Farms. Gospodarstwo wycofało wcześniej dwie partie surowego mleka – jedną dalej 24 listopada i drugi jest włączony 27 listopada,
Wycofane produkty obejmują obecnie całe surowe mleko i śmietankę wyprodukowane w okresie od 9 do 27 listopada 2024 r. Kalifornijski Departament Zdrowia Publicznego wyróżnił firmę Raw Farms i ostrzega przed „spożywaniem jakichkolwiek produktów Raw Farms przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym surowego mleka”. Właścicielom zwierząt domowych sprzedaje się śmietanę, ser i kefir, a także nakładki na karmę dla zwierząt domowych z surowego mleka i kefir na karmę dla zwierząt domowych.
Nie zgłoszono żadnych chorób spowodowanych spożyciem surowego mleka, a urzędnicy ds. zdrowia twierdzą, że mleko pasteryzowane jest bezpieczne do picia. Zdrowie urzędnicy Zawsze mówiono, że surowe mleko stwarza pewne ryzyko dla zdrowia, jednak w czasie epidemii ptasiej grypy zaostrzono ostrzeżenia dotyczące spożycia surowego mleka, w związku z czym pewne drobne kwestie humanitarne W USA głównie u osób mających bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami. Dwa przypadki, w tym jeden u dziecka, pozostają w Kalifornii niezidentyfikowane. źródło ekspozycjiWedług Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Nie wykryto żadnego przenoszenia się wirusa z osoby na osobę.
To nie pierwszy przypadek wykrycia wirusa H5N1 wywołującego ptasią grypę w mleku w sklepach spożywczych. Na początku tego roku odkryto w dużej mierze niewykryte fragmenty wirusa Jedna na pięć próbek mleka pasteryzowanego Jednakże w całych Stanach Zjednoczonych dodatkowe badania genetyczne próbek nie wykazały żadnego aktywnego ani zakaźnego wirusa. Zdaniem ekspertów właśnie tak się stanie, ponieważ oczekuje się, że pasteryzacja zabije lub inaktywuje wirusa ptasiej grypy, podobnie jak inne potencjalnie szkodliwe bakterie i wirusy.
FDA to stwierdziła podaż mleka jest bezpiecznaPasteryzacja jest jednak wymogiem w przypadku mleka komercyjnego, które stanowi większość mleka znajdującego się na półkach sklepowych. Nie wszystkie, zależy od lokalnych przepisów Wokół sprzedaży surowego mleka. Na przykład Kalifornia zezwala na sprzedaż detaliczną surowego mleka; Według niedzielnego postu stanowego tamtejsi urzędnicy ds. zdrowia regularnie badają surowe mleko.
Jednak poza tym, co FDA nazywa „komercyjnym” dostawą mleka, konsumenci w dalszym ciągu wybierają mleko surowe. Chociaż ludzie, którzy dorastali na farmach lub w pobliżu bydła, mogli spożywać na obiad niepasteryzowane mleko, stwierdzono, że surowe mleko zawiera wiele składników odżywczych. nowa publiczność Ludzie szukają jedzenia, które sprawi, że poczują się lepiej naturalne lub całościowe lub część większego dobrobytu lub sympatii politycznych,
Oto, co warto wiedzieć o pasteryzacji mleka i jak uwzględnić zdrowszy trend spożywania surowego mleka w czasach ptasiej grypy.
Co to jest pasteryzacja? Czy to wyeliminuje ptasią grypę?
pasteryzacja to proces ogrzewania wynaleziony przez francuskiego chemika Louisa Pasteura w latach sześćdziesiątych XIX wieku i od tego czasu jest szeroko stosowany jako środek zabijający szkodliwe bakterie i patogeny, które czasami mogą powodować poważne choroby. W obejmują bakterie Które powodują choroby takie jak E. coli, Listeria i Salmonella oraz inne patogeny.
Oczekuje się również, że pasteryzacja zabije lub inaktywuje wirusa wywołującego ptasią grypę, dlatego też urzędnicy ds. zdrowia w dalszym ciągu twierdzą, że nie ma zagrożenia dla pasteryzowanych produktów mlecznych ani komercyjnych dostaw mleka.
może zawierać pewne produkty mleczne ultrapasteryzowaneDzieje się tak, gdy mleko jest podgrzewane do wyższej temperatury szybciej niż zwykła pasteryzacja (kilka sekund), a następnie szybko schładzane. Zwiększa to jego trwałość.
Pasteryzowane produkty mleczne mogą być organiczne lub nieorganiczne. Niezależnie od tego, czy możesz kupić, czy sprzedać surowe, niepasteryzowane mleko zależy od prawa obowiązującego w Twoim staniePrzykładowo w Kalifornii surowe mleko można kupić w sklepach, choć jest taki obowiązek. odpowiednio oznakowane Z zastrzeżeniem, że jest niepasteryzowany.
Jenna Guthmiller, immunolog, badaczka grypy i adiunkt na wydziale immunologii i mikrobiologii na Uniwersytecie w Kolorado, powiedziała CNET tej wiosny, że jeśli ktoś wypije mleko skażone wirusem H5N1, nie oznacza to, że zostanie zarażony. Wyjaśnił, że wirusy grypy są niestabilne poza organizmem, a mleko „pomija normalny proces zakażania się grypą”.
Doktor Amesh Adalja, ekspert ds. chorób zakaźnych i starszy pracownik naukowy w Johns Hopkins Center for Health Security, napisał w e-mailu na początku tego roku, że wykrycie wirusa ptasiej grypy w mleku pasteryzowanym nie powinno prowadzić do żadnej zmiany w ryzyku dla zdrowia publicznego ocena mleka komercyjnego nie przychodzi. dostarczać.
„Pasteryzacja to proces, który zniszczy żywotność patogenów, a nie proces, który eliminuje ich materiał genetyczny” – powiedział.
Adalja powiedział wcześniej, że „nie jest jasne”, czy niepasteryzowane mleko będzie zawierać żywe wirusy i czy może zarazić ludzi poprzez jego wypicie – wyjaśnił. Wirusy grypy nie przenoszą się na ludzi poprzez spożycie. Ale jeśli chodzi o surowe mleko, powiedział: „Jest wiele powodów, aby na początku go nie pić”.
Ryzyko picia niepasteryzowanego mleka
Według kalifornijskich urzędników ds. zdrowia spożycie lub przypadkowe wdychanie surowego mleka zawierającego wirusa ptasiej grypy może spowodować chorobę Powiedział Ogłoszenie wycofanych partii w tym tygodniu. Zanieczyszczone surowe mleko może również powodować infekcję poprzez dotykanie oczu, nosa lub ust nieumytymi rękami.
Latem CDC wydało inne przypomnienie Ryzyko spożycia surowego mleka wzrosło po wykryciu wirusa H5N1 w surowym mleku.Jednak eksperci, z którymi rozmawiałem, zanim ta historia została opublikowana po raz pierwszy tej wiosny, zasadniczo stwierdzili, że ogólnie rzecz biorąc, grypa jest trudna do przenoszenia między ludźmi poprzez żywność i napoje. Jednakże Centrum Badań i Polityki Chorób Zakaźnych Uniwersytetu Minnesoty powiadomiony Chociaż w tym tygodniu poziom ryzyka jest obecnie nieznany, niepublikowane badania na szczurach sugerują, że istnieje droga narażenia.
Istnieją również zagrożenia dla zdrowia związane z surowym mlekiem, które FDA nie określa jako mleko „komercyjne”.
„Moim zdaniem istnieją obawy dotyczące nabywania surowego mleka, które mogłoby stać się częścią systemu żywnościowego, oraz ludzi dbających o bezpieczeństwo tego mleka, zamiast chodzić do sklepu spożywczego” – powiedział John F. Kennedy, epidemiolog chorób zakaźnych w wiosną tego roku powiedziała CNET Meg Schaefer, konsultantka ds. zdrowia w firmie SAS oraz Narodowy Instytut Zdrowia i Rozwoju Zasobów Ludzkich.
„Tak, w naszych organizmach znajdują się enzymy, które mogą zabić wirusa” – powiedział Schaefer. „Nie jest to prawdopodobna droga zakażenia, ale nie jest też niemożliwa”.
Ogólnie rzecz biorąc, picie surowego mleka stwarza zagrożenie dla zdrowia. Oprócz tego, co Guthmiller nazywa „starymi” bakteriami, które stanowiły problem przed procesami takimi jak pasteryzacja, które powodowały, że żywność była czystsza, niepasteryzowane lub surowe mleko narażało ludzi na poważne choroby, takie jak E. coli i listeria, które mogą powodować kontakt. Chociaż u większości ludzi może to powodować jedynie przejściową lub łagodną chorobę, osoby z osłabionym układem odpornościowym, osoby starsze, kobiety w ciąży i bardzo małe dzieci są szczególnie narażone na poważne skutki zdrowotne wynikające z picia niepasteryzowanego mleka.
Według Schaefera ryzyko jest szczególnie wysokie u dzieci, które są bardziej podatne na ciężką chorobę. W ciężkich przypadkach picie skażonego surowego mleka może prowadzić do uszkodzenia nerek ze skutkami zdrowotnymi.
Schaefer odrzucił także twierdzenia, że choroby takie jak gruźlica, które kiedyś stanowiły poważny problem w krajach takich jak USA, nie stanowią już problemu. To samo dotyczy gruźlicy, powiedział, ale mamy również skuteczne leczenie tej choroby. Nie tak, powiedział, są niektóre rodzaje chorób, na które dzieci mogą zachorować z powodu niepasteryzowanego mleka.
„Choroby te są w ogóle jeszcze bardziej odporne – odporne na antybiotyki” – powiedział Schaefer. Powiedział, że niektóre bakterie, które mogą znajdować się w surowym mleku, mogą pozostać niewykryte przez rolników, ponieważ nie powodują chorób u krów, ale mogą powodować choroby u ludzi.
Kupując surowe mleko od gospodarstwa, o którym wiesz, że stosuje wysokie standardy bezpieczeństwa i przestrzega „dobrej higieny” podczas doju, możesz zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia surowego mleka, to nie zakończyWedług CDC.
Dlaczego ludzie piją surowe mleko?
Wolą to zwolennicy mleka surowego lub niepasteryzowanego różne powodyWłącznie z jego kremową konsystencją i smakiem lub anegdotycznymi doniesieniami, że jest łatwiejszy do strawienia lub bardziej pożywny.
Jeśli chodzi o jedzenie, nie można kłócić się z czyimiś preferencjami dotyczącymi smaku lub konsystencji. Jeśli chodzi o korzyści odżywcze i zdrowotne mleka surowego w porównaniu z mlekiem niepasteryzowanym, badania odrzuciły lub odrzuciły większość twierdzeń. Na przykład twierdzi FDA surowe mleko nie jest lekarstwem Lub antidotum na nietolerancję laktozy. Agencja również podaje te same informacje strona Ludzie błędnie wykorzystują wyniki badania z 2007 roku, które dotyczyło spożycia mleka w gospodarstwach rolnych, a nie mleka surowego.
Analizując ryzyko i korzyści wynikające z badań nad surowym mlekiem, linia zdrowia Donoszono, że wszelkie niewielkie właściwości przeciwdrobnoustrojowe surowego mleka zostaną zneutralizowane, jeśli będzie ono schłodzone. Zostało to również zgłoszone na podstawie wyników przegląd systematycznyTa niewielka utrata składników odżywczych w postaci witamin rozpuszczalnych w wodzie, w tym niektórych witamin z grupy B, jest zwykle już niska w mleku.
„Kilka badań wykazało, że pasteryzacja nie wpływa znacząco na jakość odżywczą mleka.” Zamknięcie Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom„Naukowcy nie mają dowodów wskazujących na korzyści odżywcze wynikające z picia surowego mleka”.
Guthmiller, która wychowała się na farmie mlecznej i sama piła niepasteryzowane mleko – dostała to. Jeśli chodzi o spożywanie surowego mleka, powiedział, „ryzyko zdecydowanie przewyższa korzyści”.
„Dochodzimy do punktu pasteryzacji, w którym wygląda jak prawdziwe mleko” – powiedział Guthmiller. Jeśli chodzi o jakość odżywczą, „tak naprawdę nie wpływa się na zawartość mleka” poprzez pasteryzację, powiedział, ponieważ odbywa się to tak szybko.
Jeśli szukasz żywności o udowodnionych właściwościach zdrowotnych dla jelit, rozważ włączenie produktów takich jak kimchi, marynowane warzywa, kwaśna sosna, ocet jabłkowy i maślanka.
Znaczenie stosunku ryzyka do korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia
Byłbym hipokrytą, gdybym to napisał, nie zauważając, że eksperymentowałem z pewnymi rzeczami w dziedzinie dobrego samopoczucia, które albo nie były zalecane przez instytucję zajmującą się zdrowiem, taką jak CDC, albo były „zakorzenione w nauce”, jak to mówią. Czasami lubię zanurzyć się w mętnych wodach wiru potencjalnego ryzyka i potencjalnego zysku. Oto kilka przykładów przezwyciężenia choroby, które charakteryzują się niskim ryzykiem i niskimi dowodami: taki moment w moim życiu, kiedy codziennie dodawałem łyżeczkę oleju kokosowego do kawy i fakt, że miałem okulary blokujące niebieskie światło.
W czasach krów mlecznych, przed ptasią grypą, Pomysł Spożywanie surowego mleka również było dla mnie interesujące, ponieważ podoba mi się koncepcja priorytetowego traktowania żywności pochodzącej z lokalnych źródeł i niezawierającej tłuszczu ze względu na jej właściwości sycące. Ale nie znajdziesz mnie jadącego na lokalną farmę po świeży dzbanek surowego mleka. Jest to prawdą, nawet jeśli moje obecne ryzyko osobiste jest stosunkowo niskie w porównaniu z ryzykiem dziecka lub kobiety w ciąży i nawet jeśli zaopatrzenie w mleko pozostaje bezpieczne, a ptasia grypa okazuje się prawie niemożliwa do przeniesienia przez mleko. (Oprócz mleka warto zauważyć, że przenoszenie wirusów ze zwierząt na ludzi stanowi coraz większe zagrożenie). Takie same małe lub hipotetyczne korzyści mógłbym uzyskać z innych pełnowartościowych źródeł żywności innych niż surowe mleko, bez konieczności rzucania kostką.