mikroorganizmy w nas Jelita mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie, ale badania pokazują, że otaczające nas środowisko – znane jako naturalny mikrobiom środowiskowy – może również mieć duży wpływ. Sugeruje to, że wszyscy powinniśmy spędzać więcej czasu na interakcji z naturą, zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach.

Po raz pierwszy zetknęłam się z tą wschodzącą dziedziną nauki przez profesor Gretchen Daly z Uniwersytetu Stanforda. Przytoczył fiński projekt badawczy, który wykazał, że umożliwienie dzieciom w wieku przedszkolnym zabawy na podwórku zawierającym „brud” z dna lasu miało znaczący pozytywny wpływ na ich mikrobiom jelitowy. W badaniu wzięło udział sześćdziesiąt dziewięć małych dzieci, wszystkie mieszkające w środowiskach miejskich i spędzające większość dnia w różnych ośrodkach opieki dziennej w Finlandii. Jedyna różnica między nimi polegała na tym, że te ośrodki opieki dziennej miały trzy różne typy przestrzeni zewnętrznych.

Pierwszy typ był dość standardowym placem zabaw na świeżym powietrzu, składającym się z betonu, żwiru i niektórych mat z tworzywa sztucznego. Drugi to typ zwykle spotykany w przedszkolach, które są już zorientowane na przyrodę, z trawą, glebą i obsadzonych terenami do zabawy dla dzieci. Obydwa posłużyły jako kontrola, z którą porównano trzecią lokalizację eksperymentalną, w której beton i żwir pokryto fragmentami dna leśnego i ziemią z lokalnego lasu iglastego.

Przez 28 dni eksperymentu dzieci zachęcano do zabawy tylko na jednym z trzech rodzajów podwórek każdego dnia (należy pamiętać, że niektóre przedszkola mają wiele placów zabaw). Przed i po zabawie mierzono mikroflorę skóry i jelit dzieci za pomocą sekwencjonowania genetycznego bakterii pobranych z wymazów ze skóry i próbek kału, a także mierzono zmiany w limfocytach T i cytokinach w ich krwi. Te komórki i białka odgrywają ważną rolę w autoimmunizacji i zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym; Ich poziom jest często używany jako wskaźnik tego, jak dobrze działa układ odpornościowy.

Pojawiły się niezwykłe wyniki. Większy wzrost różnorodności mikroflory zaobserwowano w skórze i jelitach dzieci bawiących się na placu doświadczalnym w porównaniu z dziećmi bawiącymi się na terenach miejskich i przyrodniczych. Co ważne, były to „dobre” typy mikroflory – takie, które kojarzą się z korzyściami zdrowotnymi. U dzieci zaobserwowano również znaczny wzrost liczby markerów immunologicznych, co wskazuje, że mają lepsze szlaki immunoregulacyjne, co wskazuje na mniejsze ryzyko chorób o podłożu immunologicznym, takich jak nieswoiste zapalenie jelit i reumatoidalne zapalenie stawów.

Nie można niedoceniać znaczenia tego badania. Oznacza to, że nawet krótkotrwałe narażenie na różnorodność mikrobiologiczną natury może zasadniczo zmienić różnorodność mikroflory w naszej skórze i jelitach. Co więcej, sugeruje, że zmieniona mikroflora jelitowa może regulować funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.

Zdrowy mikrobiom się tworzy, a nie rodzi

każdy ma Specyficzna społeczność drobnoustrojów w jelitach – pochodzenie etniczne danej osoby, spożywana przez nią żywność, stosowanie antybiotyków, wielkość ciała i ilość ćwiczeń – wszystko to wywiera wyraźny wpływ na różnorodność mikroorganizmów jelitowych. Rola tych społeczności mikroflory jest ważna. Nasze narządy mogą syntetyzować tylko 11 z 20 niezbędnych aminokwasów, których potrzebujemy, więc reszta wraz z 13 niezbędnymi witaminami jest odzyskiwana i syntetyzowana przez nasze mikroorganizmy jelitowe.

Te społeczności drobnoustrojów nie tylko pomagają naszemu żołądkowi wydobywać składniki odżywcze z pożywienia. Drobnoustroje wytwarzają także niektóre z najważniejszych dla naszego zdrowia związków, w tym związki immunosupresyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wydaje się, że są one powiązane z funkcjonowaniem naszego układu odpornościowego, centralnego układu nerwowego i powiązanymi skutkami zdrowotnymi do tego stopnia, że ​​odkryto wyraźne powiązania między konkretną mikroflorą jelitową – tak zwanym „chorym” mikrobiomem – a niektórymi chorobami. Do osób o specyficznych cechach mikrobiologicznych jelit zaliczają się osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, nieswoiste zapalenie jelit, celiakię i raka jelita grubego, a także osoby cierpiące na choroby inne niż jelitowe, takie jak otyłość i cukrzyca typu 2.

Source link