Ale słówko o tlenie. To urządzenie zasadniczo pompuje do kawy czyste powietrze (79 procent azotu, 20 procent tlenu) zamiast problemu z wkładami nitro. To dobrze, ale ekspozycja na tlen jest znanym wrogiem kawy o świeżym smaku. Po odparowaniu nitro, bezpośrednie testy smaku wykazały bardziej wiotki, utleniony smak w Nitro niż w oryginalnej wersji innej niż Nitro.
Ale prosto z maszyny nie wygląda zbyt wiele. To, co widzisz, to mocne, zabawne bąbelki, które również dodają postrzeganej słodyczy. Bąbelki te zakrywają wiele grzechów, tworząc na zimnym naparze gęstą pianę, która na całym świecie wygląda jak dobrze uwarzony irlandzki stout.
Redaktor WIRED, widząc zdjęcie obfitego nitro w cumulusie, z radością podejrzewał oszustwo. „Przysiągłbym, że do zdjęć promocyjnych użyli Guinnessa” – napisał.
Podobnie olśniewa espresso – z gęstą i autentyczną pianką, powstałą dzięki ciśnieniu wywieranemu przez mocny kompresor urządzenia. To naturalna pianka Cumulus Espresso doprowadziła do powstania mojego pięknego martini z pianką – w rezultacie powstało zimne, a nie gorące espresso.
Mocna wskazówka dla konsultanta i nauczyciela koktajli z Wirginii, Josha Seaberga. Modelowy koktajl obywatelskiWypróbuj te składniki, aby uzyskać dobry przepis na martini espresso. Dla przypomnienia, składało się to z 1,5 uncji wódki, 0,75 uncji likieru kawowego, takiego jak Mister Black i pół uncji prostego syropu, zmieszanych z jedną uncją zimnego espresso. Mieszaj, mieszaj, wlewaj. Urządzenie robi tylko podwójne shoty, więc jedna kapsułka wystarczy na dwa koktajle.
Do czego służy cumulus?
Z jednej strony Cumulus to imponujące dzieło inżynierii – takie, które odniosło sukces na kilku frontach tam, gdzie zawiedli inni producenci urządzeń.
Nie jest to jednak urządzenie dla kawoszy. Jest najlepszy dla osób, które cenią sobie wygodę Keuriga i nie są zbyt wybredne, lub które naturalnie wolą zimny napar z mlekiem i cukrem lub innymi aromatami. Cumulus podwaja tę kwestię syrop smakowy Od pomarańczowego Piloncillo po cynamonową Demerarę.