Przeprowadzam kilka prostych testów na patelniach z powłoką nieprzywierającą, aby zmierzyć równomierne nagrzewanie, płaskość powierzchni, a także właściwości zapobiegające przywieraniu każdej patelni i zdolność uwalniania jedzenia.

Jajecznica i omlety: klasyczne przepisy nieprzywierające

Pierwszy i prawdopodobnie najważniejszy test pokazuje nam, jak dobrze każda patelnia gotuje lepkie potrawy, w tym jajka i naleśniki. Ugotowałam zarówno jajko sadzone, jak i omlet z jajecznicy. Mamy nadzieję, że po ugotowaniu wszyscy całkowicie opuszczą jedzenie i zostanie ich jak najmniej. W rzeczywistości podczas tego testu wszystkie patelnie dobrze wypuściły jaja i żadna z nich nie upuściła. Wystąpiły jednak pewne drobne różnice w działaniu. Wszystkie patelnie, które wybrałem jako najlepsze w każdej kategorii, spisały się równie dobrze lub lepiej niż przeciętnie.

Jajko sadzone na powierzchni patelni z powłoką nieprzywierającą

To jest efekt, jakiego możesz oczekiwać od dobrej patelni z powłoką nieprzywierającą.

Davida Watsky’ego/CNET

Naleśniki ujawniają wszystko. Cóż, w każdym razie dużo

Na każdej patelni upiekłam też po jednym naleśniku wielkości patelni – test, który wykonuje podwójną pracę. Oprócz podkreślenia lepkości patelni pokazuje również, jak równomiernie się ona nagrzewa i gotuje.

Po napełnieniu zimnej patelni filiżanką ciasta naleśnikowego włączyłem ogień i gotowałem przez dwie minuty. Zwykle wlewa się ciasto na naleśniki na rozgrzaną patelnię, ale w tym przypadku chcę, aby ciasto zostało równomiernie rozłożone i stwardniałe na patelni przed smażeniem, aby móc zobaczyć, czy są gorące, czy zimne miejsca. Zdjęłam naleśnik z patelni i odwróciłam go do góry nogami. Tak, to był bałagan, ale po drugiej stronie pojawiły się gradienty naleśników, które podkreślały możliwość równomiernego smażenia na powierzchni każdej patelni.

Naleśniki wysmażone równomiernie na talerzu

Przysmażanie naleśników mówi nam, jak równomiernie patelnia się smaży i jak dobrze uwalnia lepki resztek śniadaniowy.

Davida Watsky’ego/CNET

Inne myśli

Wykonując te testy, staram się również wziąć pod uwagę inne czynniki, takie jak całkowity rozmiar, waga i wyważenie patelni na kuchence. Pod uwagę biorę także wysokość i kąt nachylenia jego boków, a także kąt i konstrukcję rączki. Niektóre z tych czynników są z pewnością subiektywne, szczególnie komfort uchwytów, dlatego rozsądnie będzie znaleźć supermarket z naczyniami kuchennymi i przetestować różne uchwyty przed dokonaniem ostatecznego wyboru.

Patelnia Misena stoi na płycie kuchennej

Może się to wydawać małą rzeczą, ale kąt rączki może mieć duże znaczenie w manewrowaniu patelnią. Podoba mi się subtelne nachylenie patelni misen. Gumowa osłona łatwo dopasowuje się do dłoni.

Davida Watsky’ego/CNET

Trwałość powłok nieprzywierających

Jest to czynnik trudny do oceny. Ostatecznie chcesz, aby powłoka zapobiegająca przywieraniu przetrwała tak długo, jak to możliwe, ale tak naprawdę możesz to ocenić tylko po konsekwentnym stosowaniu w miarę upływu czasu. Z mojego doświadczenia wynika, że ​​dobre patelnie z powłoką nieprzywierającą mogą wytrzymać od trzech do czterech lat, zanim się zepsują. Chociaż nie mam luksusu testowania trwałości każdej patelni w tym okresie, przyjrzałem się bliżej recenzjom każdej patelni, aby sprawdzić, czy nie pojawiły się jakieś czerwone flagi lub wzory, które mogłyby sugerować, że mogą się szybciej zepsuć.

Zbliżenie powierzchni nieprzywierającej pokazujące zużycie

Jeśli Twoja patelnia z powłoką nieprzywierającą wygląda mniej więcej tak, czas przygotować nową patelnię.

Davida Watsky’ego/CNET

Chociaż żadna patelnia z powłoką nieprzywierającą nie będzie trwała wiecznie, naszym najlepszym wyborem jest tęsknię jednocześnie Kompletny zestaw Posiada trzy warstwy powłoki nieprzywierającej, co prawdopodobnie zapewnia im dłuższą żywotność.

Cena była jednym z najważniejszych czynników

Ze względu na krótką żywotność, rozsądnie jest nie wydawać zbyt dużo pieniędzy na patelnię z powłoką nieprzywierającą. Poza HexClad, który oferuje unikalną hybrydową powierzchnię odporną na zużycie metalowych naczyń kuchennych, nie polecam wydawać więcej niż 60 lub 70 dolarów na patelnię z powłoką nieprzywierającą.

Jeśli kupisz zbyt tanie patelnie (40 USD lub mniej), przekonasz się, że powłoki zapobiegające przywieraniu zaczynają zużywać się znacznie szybciej i konieczna będzie ich wcześniejsza wymiana. Popełniłem już ten błąd i nie warto zawracać sobie tym głowy, żeby zaoszczędzić kilka dolarów.

Koszt i wartość to jedne z najważniejszych czynników, które brałem pod uwagę przy wyborze najlepszej patelni z powłoką nieprzywierającą na rok 2024.

Source link