Jeśli mieszkasz w Ameryce Środkowej lub w regionie środkowoatlantyckim, wkrótce możesz tego doświadczyć Potężna burza zimowa i wir polarnyA jeśli surowa zimowa pogoda powoduje przerwy w dostawie prądu, pierwszą obawą może być żywność w lodówce. Chociaż nagła przerwa w dostawie prądu może zagrozić Twoim zakupom spożywczym, nie musisz pozwolić, aby się zmarnowały: niewielkie przygotowanie może pomóc zachować bezpieczeństwo i świeżość żywności do czasu przywrócenia zasilania.
Utrata lodówki pełnej jedzenia może być kosztowna, niewygodna i niebezpieczna, jeśli kończą Ci się artykuły spożywcze i nie jesteś gotowy kupić więcej. Chociaż możesz nie być w stanie zapisać wszystkiego, w zależności od długości przestoju, istnieje kilka sposobów, aby zapobiec zniszczeniu większości łatwo psujących się produktów podczas pracy lodówki.
Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak oszczędzać żywność z lodówki podczas przerwy w dostawie prądu.
Aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących przerw w dostawie prądu, dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o generatorach domowych i zastanów się, czy zapasowa bateria domowa nie byłaby lepszą opcją.
Zaplanuj oszczędzanie żywności przed przerwami w dostawie prądu
Zanim nastąpi przerwa w dostawie prądu, najlepiej podjąć pewne kroki, aby przygotować się na wypadek konieczności oszczędzania żywności. Zalecenie Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom Następujące przedmioty należy trzymać pod ręką:
- termometr przyrządowy Zarówno do lodówki, jak i zamrażarki, dzięki czemu możesz monitorować, czy ich temperatura wzrasta i musisz zacząć wyjmować żywność. Temperatura lodówki nie powinna przekraczać 40 stopni Fahrenheita, a temperatura zamrażarki nie powinna przekraczać 0 stopni Fahrenheita.
- A Płyn chłodzący I mrożone opakowania żeloweJeśli musisz wyjąć jedzenie z lodówki, aby je schłodzić.
- suchy lód Lub włóż lód do lodówki, aby utrzymać niską temperaturę jedzenia, jeśli przewidujesz długą przerwę w dostawie prądu.
Przeczytaj więcej: Najlepsze lodówki na rok 2022
Zrób to jako pierwszą rzecz, aby zaoszczędzić żywność na wypadek przerwy w dostawie prądu
W przypadku przerwy w dostawie prądu zamykaj drzwi lodówki i zamrażarki – nie otwieraj ich, chyba że jest to absolutnie konieczne, a nawet wtedy staraj się robić to szybko, aby zimne powietrze nie uciekło. Według CDC, jeśli drzwi są zamknięte, żywność może pozostać bezpieczna do czterech godzin w lodówce, 48 godzin w pełnej zamrażarce i do 24 godzin w częściowo pełnej zamrażarce.
Po upływie czterech godzin (lub jeśli zauważysz, że temperatura wewnątrz lodówki przekroczyła 40 stopni Fahrenheita), a zasilanie nadal jest wyłączone, czas zacząć wyjmować żywność z lodówki. Jeśli po tym czasie w lodówce pozostanie łatwo psująca się żywność, należy ją wyrzucić.
Wyjątkiem jest sytuacja, gdy masz suchy lód. Możesz przechowywać suchy lód na górnej półce zamrażarki i na dolnej półce lodówki, dzięki czemu Twoje produkty łatwo psujące się pozostaną zimne. potrzebujesz około 3 funty suchego lodu na stopę sześcienną powierzchni zamrażarkiDzięki temu żywność powinna pozostać zimna przez co najmniej dwa dni. Tylko upewnij się, że jesteś tego świadomy Jak bezpiecznie obchodzić się z suchym lodem Przed użyciem.
podziel jedzenie na dwie grupy
Najpierw przygotuj dwa stosy: żywność, którą absolutnie należy przechowywać w niskiej temperaturze, oraz żywność, którą można bezpiecznie pozostawić na blacie do czasu przywrócenia zasilania.
Żywność, która nie wymaga przechowywania w lodówce
Następujące produkty spożywcze można bezpiecznie pozostawić poza lodówką:
- Masło (przez 1-2 dni)
- masło orzechowe
- Większość olejów kuchennych z wyjątkiem olejów z orzechów włoskich
- zioła
- Ziemniak
- Większość owoców i warzyw
- Chleb
- kawa
- Miód
- Ketchup, musztarda i ostry sos
Potrawy, które należy przechowywać w niskiej temperaturze
Aby zapobiec rozwojowi bakterii i zepsuciu się, następujące produkty spożywcze należy przechowywać w temperaturze 40 stopni Fahrenheita lub niższej:
- Produkty mleczne (ser, mleko, bita śmietana, kwaśna śmietana)
- jajka
- Mięso, drób i ryby (gotowane lub surowe)
- pokroić owoce i warzywa
- Śmieci
Jak przechowywać łatwo psującą się żywność w niskiej temperaturze bez lodówki
Kiedy już zgromadzisz stos łatwo psującego się jedzenia, czas wyjąć lodówkę i woreczki z lodem. Na dnie połóż warstwę zamrożonej żywności. Następnie nałóż na nią warstwę produktów spożywczych z lodówki. Nałóż na nią kolejną warstwę mrożonek. Jeśli nie masz lodu ani okładów z lodem, idź do sklepu i kup je, jeśli jest to bezpieczne.
Ułóż lód lub okłady z lodu wokół żywności w chłodziarce – nie wrzucaj ich tylko na górę lub na dół. Rozprowadzanie lodu sprawi, że żywność będzie miała bardziej stałą temperaturę. Włóż termometr z lodówki do lodówki, aby monitorować temperaturę.
Jeśli nie masz lodówki, możesz zamiast niej skorzystać z zamrażarki – jest izolowana i utrzyma żywność w niskiej temperaturze, o ile drzwiczki będą zamknięte i będzie w niej świeży lód. Aby zapobiec przekształceniu zamrażarki w staw przez topniejący lód, włóż lód do misek i umieść je wokół jedzenia.
Nigdy nie powinieneś próbować jedzenia, żeby sprawdzić, czy się zepsuło – w razie wątpliwości wyrzuć je, radzi CDC. Natychmiast wyrzuć żywność, która ma nietypowy zapach, kolor lub konsystencję. Jeśli chodzi o mrożonki, możesz bezpiecznie ponownie zamrozić lub ugotować zamrożoną żywność, która rozmroziła się w temperaturze 40 stopni Fahrenheita lub niższej lub która nadal zawiera kryształki lodu.
Więcej wskazówek dotyczących przygotowania się na klęski żywiołowe można znaleźć na stronie Jak spakować torbę awaryjnąI Jak odzyskać ważne dokumenty po klęsce żywiołowej,